Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Livnis politiske «tilbakevendingsplan»

Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Med et mulig nytt sentrumsparti i ryggen håper Tzipi Livni å ta opp kampen mot statsminister Benjamin Netanyahus politiske hegemoni.

Få uker etter at Tzipi Livni tapte partiledervalgkampen i Kadima mot Shaul Mofaz, valgte hun å trekk seg både fra partiet og fra Knesset. Det skulle i ettertid vise seg å være et godt trekk, etter som Mofaz trosset alle hennes politiske overbevisninger og førte Tzipis gamle parti inn i regjering med Likud.

Den tidligere opposisjonspolitikeren har alltid hevdet sin integritet i et politisk landskap der den slags ofte byttes mot regjeringsposter – med eller uten portefølje. Mange følte nok det var nettopp det Mofaz gjorde, da han trosset sine egne valgløfter og ble en del av koalisjonen. Livni ble i manges øyne stående igjen som den politikeren som ikke bare hevdet integritet, men som viste det i praksis.

Hetz en mulighet
Torsdag meldte Israel Hayom at Livni ønsker å gjennomføre et politisk comeback før nyvalget, som trolig finner sted i februar eller mars 2013. Med seg på laget har hun Haim Ramon, som også har en bakgrunn som politiker i Knesset for Kadima. Først og fremst ønsker de to å «gjenopplive» sentrumspartiet Hetz, som ble dannet av tidligere innenriksminister Avraham Poraz i 2006 da han brøt ut av Tommy Lapids Shinui. Lykkes de ikke med å få til en avtale, vil neste løsning være å opprette et nytt parti fra bunnen av. Problemet med det, slik for eksempel Lapids sønn Yair nå opplever med Yesh Atid, er de lovpålagte begrensningene ferske partier har på bruk av valgkampmidler. Livni vil kunne benytte maksimalt 20 millioner kroner i valgkampen, uansett hvor mye hun måtte dra inn fra ulike givere.

Må overbevise tvilere
Skal imidlertid den tidligere utenriksministeren klare å samle Israel mot en ny retning, står hun overfor flere store utfordringer:

– Hennes nære venn, tidligere statsminister Ehud Olmert, vurderer også å danne et nytt sentrumsparti. Det betyr at det politiske sentrum i Israel vil bli svært fragmentert, med tre partier som kjemper om folks oppmerksomhet og tillit. Samtidig kan det være farlig for Livni å tilby Olmert en plass i hennes eget parti. Med hans korrupsjonsdom mot seg kan det bli et upopulært trekk blant velgerne, ikke minst siden israelske kvinnegrupper allerede reagerer på at hun slår seg sammen med Ramon, som er dømt for seksuell trakassering. Å måtte bære byrden av Olmert i tillegg, vil kunne sette Livnis eget prosjekt i fare.

Avhengig av hennes ambisjoner kan Arbeiderpartiets økende popularitet enten bli en fordel eller ulempe. Dersom hun ikke er så opptatt av statsministerstolen, vil det å ha Shelly Yachimovich som regjeringssjef trolig være lett å svelge. Men om Livni først og fremst selv ønsker å lede landet, blir det hardt å utfordre de israelske sosialdemokratene på det punktet. Uansett blir det umulig for sentrum å komme unna Arbeiderpartiet, hvis en ny regjeringskabal skal legges.

Ikke minst har hun og Knesset-opposisjonen en vanskelig jobb foran seg, i forhold til å overbevise israelere flest om at deres sikkerhetspolitikk er et godt alternativ. Statsminister Benjamin Netanyahus sosialpolitikk er kanskje ikke den mest populære blant israelere flest. Men trusselen fra Iran gjør at en valgkamp først og fremst vil dreie seg om hvem som kan få israelere flest til å føle seg trygge. Å overbevise israelerne om at de selv er svaret i Iran-spørsmålet, vil bli en kamp i tøff motbakke.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart