Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Likud til høyre i listevalget

Den konservative og religiøse Moshe Feiglin sikret seg fast plass i Knesset for Likud. (Foto: Wikipedia)
Den konservative og religiøse Moshe Feiglin sikret seg fast plass i Knesset for Likud. (Foto: Wikipedia)
Representanter fra venstresiden i Likud, som Benny Begin og Dan Meridor, får ikke fornyet tillit i Knesset. De blir erstattet av representanter fra høyresiden i partiet. Det ble klart etter helgens valg av partiliste.

Valget skulle ha vært avsluttet søndag, men ble forlenget med ett døgn på grunn av rot med stemmeprosessen flere steder. Da resultatet endelig var klart, viste det seg at den konservative og religiøse kandidaten Moshe Feiglin sikret seg en 15. plass.

Skal vi tro Kanal 2s analytiker Rina Matsliah har Feiglin ikke bare grunn til å glede seg over sin egen listeplass, men over at hele partiet i dette valget har tatt et tydelig steg mot høyre.

– Dersom noen ønsket å sette sammen den mest høyreorienterte Likud-listen som er mulig, ville dette trolig vært resultatet, mener hun.

Begin og Meridor «ute»
De mer venstreorienterte kreftene i partiet, som ministerne Benny Begin og Dan Meridor – i tillegg til tidligere Shin Bet-sjef Avi Dichter, har ikke lykkes med å sikre seg sikre plasser på Knesset-listen. De øverste 20 plassene regnes for å være sikre, selv om det er lite i meningsmålingene som tyder på at Likud vil tape terreng fra dagens 27 Knesset-seter.

Andreplassen bak statsminister Benjamin Netanyahu fikk Gidon Saar, etterfulgt av Gilad Erdan, Silvan Shalom, Yisrael Katz, Danny Danon, Reuven Rivlin, Moshe Ya’alon, Zeev Elkin og Tzipi Hotovely. Finansminister Yuval Steinitz kom på 16. plass.

Folkepartiet
Netanyahu talte på valgvaken til Likud etter partivalget og uttalte at resultatet viser hvordan de er Israels «folkeparti».

– Vi har et sterkt nasjonalt lag. Et lag fullt av erfaring og talent. Et lag som representerer hele folket. Vi har i dag vist nok en gang at Likud er folkepartiet, sa Netanyahu.

Venstresiden ser radikalisering
Den israelske venstresiden er svært kritiske til resultatet av det interne Likud-valget og mener det viser hvordan de gjennomgår en radikaliseringsprosess.

–  Med listen som er valgt, sammen med ekstremistene til Avigdor Lieberman [i Israel Beiteinu] som vil være en del av dette, blir resultatet at Likud er blitt et høyreradikalt parti, hevder lederen for Arbeiderpartiet, Shelly Yachimovich.

Meretz’ partileder Zahava Gal-On er også skeptisk.

– Jeg ser på Likuds liste og det får meg til å føle meg uvel. Vi ser hvordan bosetterne har omgjort Likud til en nasjonalistisk, ekstremistisk høyreradikal liste, hvordan det liberale Likud har omkommet. Sentrumspartiene må nå sørge for at de ikke blir med Netanyahu, som vil forme en ny og radikal høyreekstrem regjering, sier Gal-On.

Også lederen for sentrumspartiet Yesh Atid, Yair Lapid, uttalte seg kritisk og hevdet listen er «bekymringsfull». Kadima-partiet offentliggjorde også en pressemelding, der de hevder at «Feiglin og hans venner har fullført overtakelsen av Likud» og at partiet «har sluttet å representere ansvarlig, liberal-nasjonalistisk politikk».

Vil Netanyahu redigere listen?
Det spekuleres i om Netanyahu vil bruke den makten han har som partileder til å gjøre mindre justeringer på partilisten. Blant annet Benny Begin (nummer 22) og Avi Dichter (nummer 24) kan komme til å bli flyttet opp på sikker plass.

Her følger partilisten til Likud til valget i januar:

(Fordi Likud stiller felles liste med Israel Beiteinu, kommer kandidater fra dette partiet til å bli spredt inn blant Likud-kandidatene i henhold til avtalen mellom partiene.)

1 – Benjamin Netanyahu
2 – Gideon Sa’ar
3 – Gilad Erdan
4 – Silvan Shalom
5 – Yisrael Katz
6 – Danny Danon
7 – Reuven Rivlin
8 – Moshe Ya’alon
9 – Tzipi Hotovely
10 – Ze’ev Elkin
11 – Yariv Levin
12 – Yuli Edelstein
13 – Haim Katz
14 – Miri Regev
15 – Moshe Feiglin
16 – Yuval Steinitz
17 – Tzachi Hanegbi
18 – Limor Livnat
19 – Ofir Akunis
20 – Gila Gamliel
21 – Carmel Shama Hacohen
22 – David Bitton
23 – Uri Faraj
24 – Keti Shitrit
25 – Ayoub Kara
26 – Shuki Ohana
27 – David Amsalem
28 – Yitzchak Danino
29 – Keren Barak
30 – Abraham Negosa
31 – David Even Tzur
32 – Shai Keinan
33 – Avraham Simhon
34 – Nurit Koren
35 – Moshe Ben Zaken

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart