Foto: Grafikk fra Ha'aretz
Foto: Grafikk fra Ha'aretz

Likud-Beiteinu synker på målingene grunnet Bennetts framgang

Bayit Yehudis framgang bekreftes av nye målinger. Framgangen skjer på bekostning av samarbeidslisten til Likud og Israel Beiteinu.

MIFF skrev i helgen om hvordan Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett indikerte at han ikke ville fulgt militær ordre, dersom han ble bedt om å evakuere bosetninger på Vestbredden. Siden trakk han tilbake sin uttalelse, etter stort press både fra politikere og israelsk presse.

Statsministerbrøler
Lørdag kveld fordømte statsminister Benjamin Netanyahu Bennetts uttalelse i et tv-intervju og sa at ingen som støtter militær ordrenekt ville få plass i hans regjering.

I etterkant har Netanyahu blitt kraftig kritisert fra høyresiden i Likud, blant annet fra Moshe Feiglin. Han mener partilederens uttalelser er helt urimelige, og at enhver demokratisk nasjon må være overbærende overfor dem som ikke vil gjennomføre militære ordrer av hensyn til egen samvittighet.

– Dersom vi nekter folk å gjøre det, må vi alle spørre Adolf Eichmann (nazist-leder som ble dømt til døden i Israel) om tilgivelse for at vi kastet asken hans ut i sjøen, sier Feiglin. Han påpeker at Eichmann brukte «jeg fulgte bare ordre» som unnskyldning under sin rettssak.

Da Feiglin senere ble kritisert for å ha blandet Holocaust inn i debatten, la han til:

– En innbyggers mulighet til å utvise militær ulydighet og innta et moralsk standpunkt er det eneste som forhindrer tyranni.

Tilbakegang for Likud/Israel Beiteinu
Nå kan det se ut som Netanyahus valgliste med Likud og Israel Beiteinu blir straffet for statsministerens uttalelser av velgerne, indikerer en ny politisk meningsmåling fra Ha’aretz. Likevel, tallene i Ha’aretz målingen avviker lite fra målinger publisert i forrige uke, før uttalelsene til Bennett og Netanyahu angående ordrenekt ble gitt.

På Ha’aretz-målingen går Bayit Yehudis samarbeidsliste med National Union fram fra 11 mandater på sist måling til 13 på tirsdagens måling. Likud/Israel Beiteinu går tilbake med fire seter til 35. Det er sju mindre enn antallet representanter de sitter med i dag og langt lavere enn målet om en total oppslutning på 45 mandater. Også det ultra-ortodokse Shas-partiet opplevde økt oppslutning og gikk fram til 13 representanter.

Totalt ligger høyresiden an til å oppnå 67 mandater i Knesset, ifølge denne målingen, mens sentrum-venstre, inkludert de arabiske partiene, får totalt 53. At Netanyahu vinner valget er det derfor liten tvil om. Men hans makt kan fort ende opp med å bli svekket.

Her følger oversikten over resultatene i målingen:
Likud/Israel Beiteinu – 35 mandater
Arbeiderpartiet – 17 mandater
Bayit Yehudi/National Union – 13 mandater
Shas – 13 mandater
Hatnua – 10 mandater
Yesh Atid – 9 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Hadash – 4 mandater
United Arab List – 4 mandater
Meretz – 4 mandater
Balad – 3 mandater
Kadima – 2 mandater

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart