Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Likud-Beiteinu synker på målingene grunnet Bennetts framgang

Foto: Grafikk fra Ha'aretz
Foto: Grafikk fra Ha'aretz
Bayit Yehudis framgang bekreftes av nye målinger. Framgangen skjer på bekostning av samarbeidslisten til Likud og Israel Beiteinu.

MIFF skrev i helgen om hvordan Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett indikerte at han ikke ville fulgt militær ordre, dersom han ble bedt om å evakuere bosetninger på Vestbredden. Siden trakk han tilbake sin uttalelse, etter stort press både fra politikere og israelsk presse.

Statsministerbrøler
Lørdag kveld fordømte statsminister Benjamin Netanyahu Bennetts uttalelse i et tv-intervju og sa at ingen som støtter militær ordrenekt ville få plass i hans regjering.

I etterkant har Netanyahu blitt kraftig kritisert fra høyresiden i Likud, blant annet fra Moshe Feiglin. Han mener partilederens uttalelser er helt urimelige, og at enhver demokratisk nasjon må være overbærende overfor dem som ikke vil gjennomføre militære ordrer av hensyn til egen samvittighet.

– Dersom vi nekter folk å gjøre det, må vi alle spørre Adolf Eichmann (nazist-leder som ble dømt til døden i Israel) om tilgivelse for at vi kastet asken hans ut i sjøen, sier Feiglin. Han påpeker at Eichmann brukte «jeg fulgte bare ordre» som unnskyldning under sin rettssak.

Da Feiglin senere ble kritisert for å ha blandet Holocaust inn i debatten, la han til:

– En innbyggers mulighet til å utvise militær ulydighet og innta et moralsk standpunkt er det eneste som forhindrer tyranni.

Tilbakegang for Likud/Israel Beiteinu
Nå kan det se ut som Netanyahus valgliste med Likud og Israel Beiteinu blir straffet for statsministerens uttalelser av velgerne, indikerer en ny politisk meningsmåling fra Ha’aretz. Likevel, tallene i Ha’aretz målingen avviker lite fra målinger publisert i forrige uke, før uttalelsene til Bennett og Netanyahu angående ordrenekt ble gitt.

På Ha’aretz-målingen går Bayit Yehudis samarbeidsliste med National Union fram fra 11 mandater på sist måling til 13 på tirsdagens måling. Likud/Israel Beiteinu går tilbake med fire seter til 35. Det er sju mindre enn antallet representanter de sitter med i dag og langt lavere enn målet om en total oppslutning på 45 mandater. Også det ultra-ortodokse Shas-partiet opplevde økt oppslutning og gikk fram til 13 representanter.

Totalt ligger høyresiden an til å oppnå 67 mandater i Knesset, ifølge denne målingen, mens sentrum-venstre, inkludert de arabiske partiene, får totalt 53. At Netanyahu vinner valget er det derfor liten tvil om. Men hans makt kan fort ende opp med å bli svekket.

Her følger oversikten over resultatene i målingen:
Likud/Israel Beiteinu – 35 mandater
Arbeiderpartiet – 17 mandater
Bayit Yehudi/National Union – 13 mandater
Shas – 13 mandater
Hatnua – 10 mandater
Yesh Atid – 9 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Hadash – 4 mandater
United Arab List – 4 mandater
Meretz – 4 mandater
Balad – 3 mandater
Kadima – 2 mandater


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart