Søk
Statsminister Benjamin Netanyahu og utdanningsminister Naftali Bennett . (Foto: Likud)
Statsminister Benjamin Netanyahu og utdanningsminister Naftali Bennett . (Foto: Likud)

Regjeringskoalisjonen er klar

Halvannen time før fristen gikk ut kom statsminister Benjamin Netanyahu i mål med regjeringsforhandlingene.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det pågikk intense forhandlinger mellom Netanyahus parti Likud og Naftali Bennetts nasjonalreligiøse høyreparti Bayit Yehudi helt til det var under to timer igjen før Netanyahus siste frist til å legge fram en ny regjeringskoalisjon for president Reuven Rivlin. Dersom han ikke hadde lyktes i å danne regjering innen fristen som gikk ut ved midnatt, sier loven at en annen statsministerkandidat måtte ha fått oppdraget. Halvannen time før fristen fikk Rivlin meddelelsen om at regjeringskoalisjonen var et faktum, ifølge Jerusalem Post.

 

Var avhengig av Bayit Yehudi

Når Netanyahu nå kom i mål i siste liten, er det med knappest mulig flertall i Knesset. Israel tillater kun flertallsregjeringer, så koalisjonen må bestå av partier med minst 61 av de 120 mandatene i nasjonalforsamlingen. Og det er akkurat det antallet Netanyahu nå har i ryggen – 61 mandater.

Målet var 67, men Avigdor Liebermans parti Yisrael Beiteinu trakk seg uventet fra koalisjonen i siste fase av forhandlingene. Dermed hadde Bennett og Bayit Yehudi mulighet til å legge hardt press på Netanyahu i innspurten, vel vitende om at de var det siste av partiene statsministeren hadde inngått forhandlinger med.

Fra før av hadde de to ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism, samt det nystartede sentrumspartiet Kulanu, gått inn i koalisjonen. Det ga oppslutning fra 53 mandater, og var altså ikke nok til å sikre flertall uten Bayit Yehudi.

 

Bayit Yehudi får tre ministre

Naftali Bennett blir utdanningsminister og minister med ansvar for diasporajødene. Han var økonomi- og handelsminister i den forrige regjeringen. Uri Ariel, som var boligminister i den forrige regjeringen, blir nå landbruksminister. Et sentralt forhandlingskrav fra Bayit Yehudi var at Ayelet Shaked skulle bli justisminister, noe de fikk gjennomslag for. Hun er en 39 år gammel dataingeniør fra Tel Aviv. Hun har vært Knesset-politiker for Bayit Yehudi siden 2013 og har tidligere arbeidet i Likud, som kontorsjef for Netanyahu.

Partiet får to medlemmer i det nasjonale sikkerhetsrådet. De får også rett til å utnevne en viseforsvarsminister fra sine rekker, lederen for justis- og konstitusjonskomiteen i Knesset og lederen for bosetningsavdelingen i World Zionist Organization.

Avtalen som ble fullført i detalj i forhandlinger som varte utover natten, gir også flere politiske seire til Bayit Yehudi, ifølge Times of Israel. De har blitt lovet en økning i utdanningsbudsjettet på nesten 1,3 milliarder kroner, en økning i forsvarsbudsjettet på to milliarder kroner for å øke lønningene til tredjeårssoldater, en økning i bevilgningene til universitetet i byen Ariel i Samaria på Vestbredden og støtte til et omdiskutert lovforslag. Lovforslaget handler om å innføre begrensninger i tillatt utenlandsk pengestøtte til organisasjoner som anses å ha en fiendtlig innstilling til Israel.

Opposisjonen i Knesset kritiserer regjeringskoalisjonen for å være altfor smal og sårbar.

Da Netanyahu presenterte forhandlingsresultatet onsdag kveld, forsikret han om at ”Israel vil få en sterk og stabil regjering”. Han sa også at ingen bør bli overrasket dersom koalisjonen vokser seg enda større i løpet av dagene som gjenstår før regjeringsinnsettelsen, som ser ut til å bli gjennomført til mandag.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart