Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Regjeringskoalisjonen er klar

Statsminister Benjamin Netanyahu og utdanningsminister Naftali Bennett . (Foto: Likud)
Statsminister Benjamin Netanyahu og utdanningsminister Naftali Bennett . (Foto: Likud)
Halvannen time før fristen gikk ut kom statsminister Benjamin Netanyahu i mål med regjeringsforhandlingene.

Det pågikk intense forhandlinger mellom Netanyahus parti Likud og Naftali Bennetts nasjonalreligiøse høyreparti Bayit Yehudi helt til det var under to timer igjen før Netanyahus siste frist til å legge fram en ny regjeringskoalisjon for president Reuven Rivlin. Dersom han ikke hadde lyktes i å danne regjering innen fristen som gikk ut ved midnatt, sier loven at en annen statsministerkandidat måtte ha fått oppdraget. Halvannen time før fristen fikk Rivlin meddelelsen om at regjeringskoalisjonen var et faktum, ifølge Jerusalem Post.

 

Var avhengig av Bayit Yehudi

Når Netanyahu nå kom i mål i siste liten, er det med knappest mulig flertall i Knesset. Israel tillater kun flertallsregjeringer, så koalisjonen må bestå av partier med minst 61 av de 120 mandatene i nasjonalforsamlingen. Og det er akkurat det antallet Netanyahu nå har i ryggen – 61 mandater.

Målet var 67, men Avigdor Liebermans parti Yisrael Beiteinu trakk seg uventet fra koalisjonen i siste fase av forhandlingene. Dermed hadde Bennett og Bayit Yehudi mulighet til å legge hardt press på Netanyahu i innspurten, vel vitende om at de var det siste av partiene statsministeren hadde inngått forhandlinger med.

Fra før av hadde de to ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism, samt det nystartede sentrumspartiet Kulanu, gått inn i koalisjonen. Det ga oppslutning fra 53 mandater, og var altså ikke nok til å sikre flertall uten Bayit Yehudi.

 

Bayit Yehudi får tre ministre

Naftali Bennett blir utdanningsminister og minister med ansvar for diasporajødene. Han var økonomi- og handelsminister i den forrige regjeringen. Uri Ariel, som var boligminister i den forrige regjeringen, blir nå landbruksminister. Et sentralt forhandlingskrav fra Bayit Yehudi var at Ayelet Shaked skulle bli justisminister, noe de fikk gjennomslag for. Hun er en 39 år gammel dataingeniør fra Tel Aviv. Hun har vært Knesset-politiker for Bayit Yehudi siden 2013 og har tidligere arbeidet i Likud, som kontorsjef for Netanyahu.

Partiet får to medlemmer i det nasjonale sikkerhetsrådet. De får også rett til å utnevne en viseforsvarsminister fra sine rekker, lederen for justis- og konstitusjonskomiteen i Knesset og lederen for bosetningsavdelingen i World Zionist Organization.

Avtalen som ble fullført i detalj i forhandlinger som varte utover natten, gir også flere politiske seire til Bayit Yehudi, ifølge Times of Israel. De har blitt lovet en økning i utdanningsbudsjettet på nesten 1,3 milliarder kroner, en økning i forsvarsbudsjettet på to milliarder kroner for å øke lønningene til tredjeårssoldater, en økning i bevilgningene til universitetet i byen Ariel i Samaria på Vestbredden og støtte til et omdiskutert lovforslag. Lovforslaget handler om å innføre begrensninger i tillatt utenlandsk pengestøtte til organisasjoner som anses å ha en fiendtlig innstilling til Israel.

Opposisjonen i Knesset kritiserer regjeringskoalisjonen for å være altfor smal og sårbar.

Da Netanyahu presenterte forhandlingsresultatet onsdag kveld, forsikret han om at ”Israel vil få en sterk og stabil regjering”. Han sa også at ingen bør bli overrasket dersom koalisjonen vokser seg enda større i løpet av dagene som gjenstår før regjeringsinnsettelsen, som ser ut til å bli gjennomført til mandag.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart