Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Verken Benjamin Netanyahu eller opposisjonsleder Yair Lapid ligger an til å få det nødvendige flertallet som trengs for å danne regjering. Dette bildet er fra 2013, da Lapid var finansminister i Netanyahus regjering. (Foto: GPO)

Meningsmåling viser dødt løp i Israel

Ingen av blokkene ligger an til å få flertall etter valget.

En fersk meningsmåling viser at valget 23. mars kan ende med at den fastlåste politiske situasjonen i Israel fortsetter. Verken statsminister Benjamin Netanyahu eller hans rivaler ligger an til å få flertall.

Meningsmålingen viser også at hele fire partier ligger rett ved sperregrensen på 3,25%. Om de faller under eller ikke kan få stor betydning for om Netanyahu eller noen av hans rivaler klarer å få det nødvendige flertallet.

Det er 120 seter i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset og en regjeringskoalisjon trenger å ha minst 61 seter for å kunne styre.

Netanyahus parti Likud ligger an til å bli det største partiet med 28 seter, som er en nedgang fra 36 seter ved det forrige valget. Opposisjonsleder Yair Lapids parti Yesh Atid er nest størst med 19 seter på meningsmålingen.

Naftali Bennets høyreparti Yamina får 13 seter, mens tidligere Likud-minister Gideon Sa’ars parti Nytt håp får 11 seter. Da Sa’ar kunngjorde sitt nye parti i desember lå han an til hele 21 seter på meningsmålingene.

Den arabiske felleslisten, en allianse av tre arabiske fraksjoner, får 9 seter i den samme meningsmålingen. Det ultraortodokse Shas-partier får 8 seter, mens det ultraortodokse partiet United Torah Judaism og det sekulære høyrepartiet Yisrael Beytenu begge får 7 seter. Det israelske arbeiderpartiet får 6 seter.

Så vidt over sperregrensen ligger forsvarsminister Benny Gantz parti Blue and White, venstreorienterte Meretz og det høyreorienterte Religious Zionism med 4 seter hver. Meretz har ligget under sperregrensen på de fleste andre meningsmålinger.

Arabiske United Arab List, som har brutt ut av den arabiske felleslisten, havner rett under sperregrensen med 3,1% i meningsmålingen. United Arab List har tatt til orde for å samarbeide med Netanyahu og høyresiden.

Til sammen har partiene som er motstandere av Netanyahu 60 seter, ett mindre det som kreves. Netanyahus høyreorienterte blokk med de religiøse partiene får 47 seter, som vil vokse til 60 hvis Yamina skulle bli med.

Selv om Netanyahu ikke ligger så godt an på meningsmålingene er han likevel den klart foretrukne statsministerkandidaten. 35% svarer at Netanyahu er best egnet til å være statsminister, mens 20% svarer Lapid, 12% Sa’ar og 10% Bennett. 15 prosent av de spurte har ingen foretrukket statsministerkandidat.

Det kommende valget, som er det fjerde på to år, ble utløst etter at Likud og Blue and White ikke klart å bli enige om et statsbudsjett innen fristen 23. desember 2020. Meningsmålingen har en feilmargin på 4,4%.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart