Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Meningsmåling viser dødt løp i Israel

Verken Benjamin Netanyahu eller opposisjonsleder Yair Lapid ligger an til å få det nødvendige flertallet som trengs for å danne regjering. Dette bildet er fra 2013, da Lapid var finansminister i Netanyahus regjering. (Foto: GPO)
Ingen av blokkene ligger an til å få flertall etter valget.

En fersk meningsmåling viser at valget 23. mars kan ende med at den fastlåste politiske situasjonen i Israel fortsetter. Verken statsminister Benjamin Netanyahu eller hans rivaler ligger an til å få flertall.

Meningsmålingen viser også at hele fire partier ligger rett ved sperregrensen på 3,25%. Om de faller under eller ikke kan få stor betydning for om Netanyahu eller noen av hans rivaler klarer å få det nødvendige flertallet.

Det er 120 seter i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset og en regjeringskoalisjon trenger å ha minst 61 seter for å kunne styre.

Netanyahus parti Likud ligger an til å bli det største partiet med 28 seter, som er en nedgang fra 36 seter ved det forrige valget. Opposisjonsleder Yair Lapids parti Yesh Atid er nest størst med 19 seter på meningsmålingen.

Naftali Bennets høyreparti Yamina får 13 seter, mens tidligere Likud-minister Gideon Sa’ars parti Nytt håp får 11 seter. Da Sa’ar kunngjorde sitt nye parti i desember lå han an til hele 21 seter på meningsmålingene.

Den arabiske felleslisten, en allianse av tre arabiske fraksjoner, får 9 seter i den samme meningsmålingen. Det ultraortodokse Shas-partier får 8 seter, mens det ultraortodokse partiet United Torah Judaism og det sekulære høyrepartiet Yisrael Beytenu begge får 7 seter. Det israelske arbeiderpartiet får 6 seter.

Så vidt over sperregrensen ligger forsvarsminister Benny Gantz parti Blue and White, venstreorienterte Meretz og det høyreorienterte Religious Zionism med 4 seter hver. Meretz har ligget under sperregrensen på de fleste andre meningsmålinger.

Arabiske United Arab List, som har brutt ut av den arabiske felleslisten, havner rett under sperregrensen med 3,1% i meningsmålingen. United Arab List har tatt til orde for å samarbeide med Netanyahu og høyresiden.

Til sammen har partiene som er motstandere av Netanyahu 60 seter, ett mindre det som kreves. Netanyahus høyreorienterte blokk med de religiøse partiene får 47 seter, som vil vokse til 60 hvis Yamina skulle bli med.

Selv om Netanyahu ikke ligger så godt an på meningsmålingene er han likevel den klart foretrukne statsministerkandidaten. 35% svarer at Netanyahu er best egnet til å være statsminister, mens 20% svarer Lapid, 12% Sa’ar og 10% Bennett. 15 prosent av de spurte har ingen foretrukket statsministerkandidat.

Det kommende valget, som er det fjerde på to år, ble utløst etter at Likud og Blue and White ikke klart å bli enige om et statsbudsjett innen fristen 23. desember 2020. Meningsmålingen har en feilmargin på 4,4%.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart