Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu har foreløpig ikke nok støtte til å bli statsminister igjen

En reklameplakat for Likud i forbindelse med valget i mars 2021. Nå må plakatene opp igjen før nyvalget. (Foto: Flash90)
Ingen av blokkene i israelsk politikk ligger an til å få det nødvendige flertallet. Med mindre noen skifter side kan det politiske kaoset fortsette.

Israel går mot nyvalg, det femte på 3,5 år, etter at regjeringen til Naftali Bennett brøt sammen. Koalisjonsregjeringen til Bennett, som bestod av partier fra høyre til venstre i israelsk politikk, klarte bare å holde sammen i litt over ett år.

Nå blir nasjonalforsamlingen oppløst og israelerne må gå til urnene igjen, trolig i slutten av oktober. Opposisjonsleder Benjamin Netanyahu var raskt ute med å feire regjeringens undergang. Den lengstsittende statsministeren i Israels historie øyner håp om å ta over makten igjen.

Men Netanyahu, som ikke har klart å stable på beina en regjering etter de siste valgene, vil slite med å få nok støtte til å bli statsminister igjen. Det viser en rekke meningsmålinger. Tre meningsmålinger utført de siste dagene viser alle det samme – at ingen av blokkene har flertall.

Verken Netanyahu og hans støttespillere, eller dagens koalisjon, vil få det nødvendige flertallet på 61 av 120 seter i nasjonalforsamlingen. Dermed ser den politiske stillstanden i Israel ut til å fortsette, med mindre noe skifter side. Det er noe som for øyeblikket virker uaktuelt.

Ifølge meningsmålingene ligger Likud, partiet til Netanyahu, an til å vinne 35-36 seter. Yesh Atid, partiet til Yair Lapid, som blir fungerende statsminister frem mot valget, ligger an til å få mellom 20 og 22 seter.

Blue and White ligger an til 9 seter, Religiøs Sionisme 9 seter, Shas 8 seter, United Torah Judaism 7 seter, Arbeiderpartiet 6 seter, Den arabiske felleslisten 5 seter, Yisrael Beytenu 5 seter, Ra’am 4 seter, Yamina 4 seter, Nytt håp 4 seter og Meretz 4 seter, selv om de på en meningsmåling faller under sperregrensen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart