Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Riksadvokaten advarer Netanyahu

Riksadvokaten Gali Baharav-Miara advarer statsminister Benjamin Netanyahu om å involvere seg i rettsreformen. (Fotos: Flash90)
Statsminister Benjamin Netanyahu sier han vil ta kontroll over regjeringens rettsreform. Det sier riksadvokaten at han ikke har lov til å gjøre.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte torsdag 23. mars at han ønsker å ta kontroll over regjeringens omstridte rettsreform. Frem til nå har Netanyahu sittet på sidelinjen mens andre har ledet arbeidet.

– I kveld vil jeg informere dere om at nok er nok. Jeg vil involvere meg i arbeidet. Jeg legger alle andre hensyn til side, av hensynet til vårt folk og vårt land. Jeg vil gjøre alt i min makt for å finne en løsning, sa han.

Nå kommer riksadvokat Gali Baharav-Miara med en klar advarsel til statsministeren om å ikke involvere seg direkte i reformen. I et krast brev til Netanyahu skriver riksadvokaten at statsministeren ikke kan involvere seg i rettsreformen mens han er tiltalt for korrupsjon og har en pågående rettssak mot seg, skriver den israelske avisen Ha’aretz.

– Den juridiske situasjonen er klar – du må unngå enhver involvering i tiltak for å reformere rettssystemet, inkludert i sammensetningen av dommerutvalget, siden en slik involvering vil bety en interessekonflikt, skriver Baharav-Miara i brevet til den israelske statsministeren.

Riksadvokaten sier at en av forutsetningene for at Netanyahu har fått lov til å sitte som statsminister, samtidig som han er under tiltale, har vært fordi det har vært en enighet om at han ikke skal involvere seg i en endring av rettssystemet. Det har israelsk høyesterett slått fast.

Men nylig vedtok parlamentet, hvor Netanyahu-regjeringen har flertall, en ny lov som er utformet for å beskytte en statsminister fra å kunne bli dømt uskikket til sin stilling av riksadvokaten.

Den israelske riksadvokaten avviser derimot at den nye loven fritar Netanyahu fra å forholde seg til plikter i allerede inngåtte avtaler.

Netanyahu er tiltalt for tre tilfeller av korrupsjon, men har på det sterkeste avvist anklagene. Også i februar påpekte riksadvokaten at Netanyahu måtte unngå å gripe inn i endringer i rettssystemet, siden det ville medføre en interessekonflikt så lenge han selv er tiltalt.

Riksadvokaten har sagt at Netanyahu må unngå å gi instruksjoner angående rettslige initativer, «enten direkte eller indirekte».

Kilder i administrasjonen til Netanyahu avviser anklagene fra riksadvokaten og sier det ikke dreier seg om en interessekonflikt. De avviser også at statsministeren bryter med beslutningen til Høyesterett. De mener kunngjøringen om at han skal involvere seg i rettsreformen ikke har noen betydning for hans egen pågående rettssak.

Netanyahu selv har tidligere argumentert for at regjeringens rettsform ikke vil ha betydning for hans egen rettssak. Han avviste den gangen riksadvokaten advarsel om at en enhver involvering i reformen ville representere en interessekonflikt som «teoretisk spekulasjon».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart