Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Velgerne rømmer fra Netanyahu, strømmer til denne mannen her

Benny Gantz fotografert ved den store demonstrasjonen utenfor Knesset mandag 27. mars. (Foto: Flash90)
Tidligere forsvarsminister Benny Gantz og Nasjonal enhet gjør et stort byks på meningsmålingene - på bekostning av Benjamin Netanyahu og Likud.

To meningsmålinger publisert mandag 27. mars viser at velgerne strømmer fra Netanyahu-regjeringen. Hadde det vært nyvalg i dag ville regjeringen vært langt unna å få et flertall. Meningsmålingene ble tatt opp før regjeringen gikk med på å pause den omstridte rettsreformen.

Det er spesielt Benjamin Netanyahus høyreparti Likud som sliter tungt på meningsmålingene. Både målingen til Channel 12 og kringkaster Kan viser en kraftig nedgang for partiet som helt siden 70-tallet har vært en maktfaktor i israelsk politikk. De ville falt til 25 seter, ned fra dagens 32.

Opposisjonsleder Yair Lapid og sentrumspartiet Yesh Atid ville også gått noe tilbake ved et eventuelt nyvalg, fra dagens 24 seter til 22 seter.

Den som uten tvil gjør det best på meningsmålingene er tidligere forsvarsminister Benny Gantz fra sentrumsalliansen Nasjonal enhet.

Meningsmålingen til Channel 12 viser at han ligger an til hele 23 seter, en kraftig oppgang fra dagens 12. Kans meningsmåling viser 21 seter til Gantz og alliansen Nasjonal enhet. Også tidligere justisminister Gideon Sa’ar, som forlot Likud etter å ha utfordret Netanyahu om lederskapet, og tidligere forsvarssjef Gadi Eisenkot er sentrale personer i alliansen.

De nye velgerne kommer i stor grad fra Netanyahus høyreparti Likud.

En hardt presset Benjamin Netanyahu måtte 27. mars utsette regjeringens rettsreform. (Foto: Flash90)

Resten av mandatfordelingen ville blitt relativt lik dagens fordeling i parlamentet. De venstreorienterte partiene Meretz og det israelske arbeiderpartiet ligger begge og vaker rundt sperregrensen. Meretz, som ikke kom over sperregrensen ved valget i november, er denne gangen inne i parlamentet på begge meningsmålingene.

Arbeiderpartiet er bare over sperregrensen i den ene målingen.

Dagens regjeringskoalisjon, bestående av høyrepartiet Likud, de ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism og de ytterliggående partiene Religiøs sionisme og Otzma Yehudit, ville bare fått 53 eller 54 seter ifølge meningsmålingene. Det er langt unna flertallet på 61 seter som trengs for å danne en regjering.

Det betyr at svært mange velgere har forlatt regjeringskoalisjonen på bare fire måneder. Det betyr også at opposisjonspartiene ved et valg i dag ville vært i stand til å danne en koalisjon med 61 eller 62 seter.

Kringkasteren Kan har også spurt velgerne hvem de foretrekker som leder av landet. Hvis valget stod mellom Netanyahu og opposisjonsleder Lapid sier bare 31% statsminister Netanyahu. Opposisjonsleder Lapid er knepent mer populær med støtte fra 32%.

Men hvis valget stod mellom Gantz og Netanyahu, får Gantz støtte av hele 37%, mot 30% som foretrekker den sittende statsministeren.

Mens Lapid har kjørt en mer uforsonlig tone mot regjeringens rettsreform, har Gantz forsøkt en mer pragmatisk tilnærming. Han har vært mer åpen for å diskutere løsninger og komme frem til et kompromiss. Det er en tilnærming velgerne ser ut til å foretrekke.

PS: Meningsmålingen til Channel 12, som ble tatt opp før rettsreformen ble satt på pause, viser at 60% av Likud-velgerne støttet å sette reformen på pause. Bare 24% var imot. Målingen viser også at 58% av Likud-velgerne var uenige i Netanyahus avgjørelse om å sparke forsvarsminister Gallant.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart