Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Setter omstridt rettsreform på pause

En hardt presset Benjamin Netanyahu utsetter regjeringens rettsreform. Her fotografert i parlamentet 27. mars. (Foto: Flash90)
Etter store demonstrasjoner over hele Israel settes regjeringens rettsreform på pause. Det melder statsminister Benjamin Netanyahu.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde mandag kveld at regjeringen setter den omstridte rettsreformen på pause. Kunngjøringen kommer etter flere dager med store demonstrasjoner over hele landet.

– Vi står overfor en krise som er en reell trussel mot israelernes samhold. Det er på tide at vi tar en pause for å gi dialogen en sjanse, sa Netanyahu på en pressekonferanse i Jerusalem mandag kveld.

Opprinnelig var det ventet at Netanyahu ville utsette reformen allerede tidlig mandag morgen, men Netanyahu skal ha brukt dagen på å sikre seg at en utsettelse ikke ville medføre at regjeringen hans kollapset.

– Når det er en mulighet for å unngå borgerkrig gjennom dialog, så tar jeg en timeout for dialog. Jeg vil snu alle steiner for å finne en løsning, sier Netanyahu, som understreker at han gjør det for nasjonens beste.

En av opposisjonslederne, tidligere forsvarsminister Benny Gantz, sier det er bedre at utsettelsen kommer sent enn aldri. Gantz sier han nå vil gå i dialog med regjeringen med et åpent hjerte.

Det har i tolv uker vært store demonstrasjoner mot reformen over hele Israel, men demonstrasjonene toppet seg søndag 26. mars, etter at Netanyahu sparket forsvarsminister Yoav Gallant fra sitt eget parti.

Hundretusenvis av israelere reagerte spontant med å ta til gatene.

Dagen før, lørdag 25. mars, hadde Gallant gått offentlig ut og bedt sin egen regjering om å sette reformen på pause, fordi splittelsen som reformen har ført til er i ferd med å svekke Israels forsvarsevne.

– Den økende splittelsen i samfunnet vårt har også spredt seg til forsvaret og sikkerhetstjenestene. Dette utgjør en klar, umiddelbar og konkret trussel mot statens sikkerhet. Det kan jeg ikke tillate, sa den nå sparkede forsvarsministeren, som tidligere var general i forsvaret.

I Tel Aviv var hovedveien gjennom byen stengt av enorme folkemasser gjennom natten. I Jerusalem brøt demonstranter gjennom barrierene og var bare 50 meter fra statsministerboligen. Mandag morgen gikk president Isaac Herzog ut og ba regjeringen om å stanse reformen.

Samtidig iverksatte Israels mektige fagforening Histadrut generalstreik.

– Vi er alle bekymret for Israels skjebne. Nå sier vi at nok er nok. Vi har mistet retningen vår – dette handler ikke om venstre eller høyre. Vi kan ikke fortsette å polarisere nasjonen vår, sa fagforeningsleder Arnon Bar-David mandag morgen. Mandag kveld sier Histadrut at streiken vil avsluttes etter at Netanyahu har gått med på en utsettelse.

Den enorme motstanden mot regjeringens reform gjorde at Netanyahu til slutt ikke så noe annet valg enn å sette reformen på pause. Både innad i Netanyahus eget parti Likud, men også blant hans støttespillere i de ultraortodokse partiene, ønsket mange å trekke i bremsen.

Men politikerne i Otzma Yehudit, det mest ytterliggående partiet i Netanyahus regjering, har ikke ønsket å sette reformen på pause.

– Det er å gi etter for politisk tvang. Jeg mener det er veldig problematisk å stoppe denne lovgivningen, sier kulturarvminister Amichai Eliyahu.

Partiet gikk likevel med på en utsettelse etter lovnader fra Netanyahu.

Opp mot 100.000 israelere demonstrerte utenfor parlamentet mandag 27. mars. (Foto: Flash90)

Netanyahu-regjeringen har ønsket å gjennomføre en juridisk reform som vil gi politikerne makt til å utnevne nye dommere. Reformen vil også begrense høyesteretts mulighet til å legge ned veto mot lover de mener bryter med Israels grunnleggende lover, en slags kvasi-konstitusjon.

Reformens forkjempere mener det er galt at dommere, som ikke er folkevalgte, har makt til overprøve beslutninger tatt av folkevalgte.

Kritikerne av reformen mener regjeringen vil ende opp med for mye makt og flere mener reformen truer hele det israelske demokratiet.

En meningsmåling viser at flertallet av israelerne er imot store deler av reformen, også mange av statsminister Netanyahus egne velgere.

Flere av Israels ledende økonomer advarer om at reformen kan svekke landets økonomi, men reformen har også sine støttespillere. Blant annet har 120 akademikere har signert et opprop til støtte for reformen.

Israels president har oppfordret regjeringen og opposisjonen til å sette seg sammen og komme frem til et kompromiss alle kan stille seg bak.

Enorme folkemengder demonstrerte mot reformen utenfor Knesset:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart