Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Biden: – Israel kan ikke fortsette i den retningen de er på vei

USAs president Joe Biden intervjues utenfor Det hvite hus 4. januar 2023. (Foto: Flash90)
Usedvanlig krass kritikk av en israelsk regjering fra en amerikansk president. - Regjeringen ødelegger forholdet til USA, sier den israelske opposisjonen.

USAs president Joe Biden oppfordrer Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å droppe den omstridte reformen av rettsvesenet og sier han er «veldig bekymret» for det israelske demokratiet. Biden sier også at «Israel kan ikke fortsette i den retningen de er på vei».

– Som andre store støttespillere av Israel, så er jeg veldig bekymret. De kan ikke fortsette i den retningen de er på vei. Og det har jeg sagt ifra om, sier presidenten, i en usedvanlig krass og åpen kritikk.

Det er første gang den amerikanske ledelsen uttaler seg så krast mot den omstridte reformen, som nylig ble satt på pause av statsminister Netanyahu. Den amerikanske presidenten håper utsettelsen gjør at regjeringen nå finner frem til et kompromiss med opposisjonen.

– Forhåpentligvis vil statsministeren handle på en måte som gjør at han kan finne frem til et ekte kompromiss, men det gjenstår å se, sier han.

Uttalelsen fra Biden tyder nå på en åpen krise i forholdet mellom Israel og USA. På spørsmål fra journalister om statsminister Netanyahu vil bli invitert til Det hvite hus svarte Biden et tydelig og klart «nei».

– Ikke på kort sikt, svarte Biden. Netanyahu har ikke blitt invitert til Det hvite hus siden han ble statsminister igjen, noe som er svært uvanlig.

Netanyahu var raskt ute med å kommentere utspillene fra Biden. Han insiterer på at han ønsker å gjenopprette «den riktige balansen mellom de tre statsmaktene». Netanyahu sier videre at Israel ikke vil ta beslutninger basert på press utenfra, «selv ikke fra våre beste venner».

– Jeg har kjent president Biden i over 40 år og jeg setter pris på hans langvarige engasjement for Israel. Alliansen mellom Israel og USA er ubrytelig og overvinner alltid de sporadiske uenighetene mellom oss.

Tidligere forsvarsminister Benny Gantz, som nå er i opposisjonen, sier kommentaren til Biden bør være en «vekker for regjeringen».

– Å skade vårt bånd til USA, vår største venn og viktigste alliert, er en strategisk tabbe, sier Gantz, som gjør det bra på meningsmålinger.

Også opposisjonsleder Yair Lapid er bekymret for forholdet til USA.

– I flere tiår var Israel USAs nærmeste alliert og det forholdet har den mest ekstremistiske regjeringen i Israels historie klart å ødelegge på tre måneder, sier han.

Også flere republikanske politikere har gått ut og uttrykt bekymring for situasjonen i Israel, uten at de har kommet med direkte kritikk av den israelske regjeringen. De sier reformen har ført til så stor splittelse innad i det israelske samfunnet at det truer landets forsvarsevne.

– Jeg er glad for at Bibi [kallenavnet til Netanyahu] har tatt en timeout for å prøve å finne frem til et kompromiss. Landets sikkerhet har blitt påvirket av dette innenrikspolitiske dramaet, sier senator Lindsey Graham, en av Israels fremste støttespillere i det republikanske partiet.

Flere i koalisjonen til Netanyahu har gått offentlig ut mot Biden og den amerikanske administrasjonen. Kultur- og sportsminister Miki Zohar fra Likud anklager Biden for å ha «falt for falske nyheter». Også Itamar Ben Gvir fra det ytterliggående partiet Otzma Yehudit kritiserer USA.

– De må forstå at Israel er et uavhengig land og ikke lenger en stjerne i det amerikanske flagget, sier Ben Gvir om kritikken fra president Biden.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart