Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Forsterker sikkerhetsbarrieren etter terrorbølge

Deler av sikkerhetsbarrieren som i dag består av gjerde byttes ut med betong for å styrke sikkerheten. (Foto: Forsvarsdepartementet)
Etter flere dødelige terrorangrep hvor terrorister krysset sikkerhetsbarrieren skal sikkerheten styrkes. Et 45 kilometer langt gjerde byttes ut med betong.

Etter en serie dødelige terrorangrep, hvor flere ble utført av palestinere som snek seg ulovlig inn Israel, skal deler av sikkerhetsbarrieren mot Vestbredden styrkes. Det skriver nettavisen Times of Israel.

Ifølge forsvarsdepartementet vil en ni meter høy betongvegg erstatte en 45 kilometer lang strekning med gjerde fra et område på den nordlige Vestbredden til den israelske regionen Bat Hefer. Dette var et av de første strekkene av barrieren som ble bygget for rundt 20 år siden.

Det er satt av 920 millioner kroner til oppgraderingen av barrieren.

Mellom 22. mars og 5. mai ble det utført flere terrorangrep i Israel, hvor 19 mennesker ble drept. Mange av terroristene var palestinere som hadde kommet seg ulovlig inn i Israel gjennom store hull i barrieren.

Den 7. april skjøt en palestinsk terrorist, som hadde kommet til Israel gjennom et hull i barrieren, tre mennesker til døde på en bar i Tel Aviv.

En uke tidligere skjøt en annen palestiner, som som også hadde krysset barrieren ulovlig, fem mennesker til døde i Bnei Brak. Og 5. mai drepte to palestinere tre mennesker i et brutalt økseangrep. Også de hadde kommet ulovlig inn i Israel.

Separat med at man har jobbet med å forsterke sikkerhetsbarrieren har man også jobbet med å tette hull i det eksisterende gjerdet.

De siste årene har tusenvis av palestinere entret Israel ulovlig hver dag for å jobbe. Men den siste tiden, etter mange dødelige angrep, har det israelske forsvaret utplassert soldater på den israelske siden av barrieren, for å forhindre palestinere i å krysse ulovlig inn i Israel.

Sikkerhetsbarrieren mot Vestbredden ble først foreslått på 1990-tallet av daværende statsminister Yitzhak Rabin, men prosjektet ble aldri realisert etter intern motstand. Det var først under den Andre intifada, da det kom en bølge av selvmordsbombere og andre terrorangrep fra Vestbredden, at ideen ble gjenopplivet og iverksatt.

I løpet av tusen døgn, fra høsten 2000 til sommeren 2003, ble 568 sivile israelere drept sammen med 243 israelere fra sikkerhetsstyrkene. 5600 israelere ble såret. Etter at barrieren ble bygget falt antallet selvmordsbombere og terrorangrep drastisk.

Mange mener sikkerhetsbarrieren var en av årsaken til at intifidaen tok slutt, selv om bare 62% av barrieren ble fullført. Barrieren har kostet Israel rundt 25 milliarder kroner. Kun en liten andel av barrieren er mur, mesteparten er et gjerde utstyrt med kameraovervåking og sensorer.

Mesteparten av sikkerhetsbarrieren mot Vestbredden består av gjerde. Her tettes et hull i barrieren den 13. april 2022. Mange terrorister har de siste ukene kommet ulovlig inn i Israel gjennom hull i gjerdet.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart