Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Helse og sikkerhet

Levealderen er et godt mål på helsetilstanden i et land. Den svinger litt fra år til år, avhengig av influensa-epidemier hvor gamle mennesker dør o.l.

Når det gjelder levealder for menn, har Israel de siste årene vekslet mellom å ligge på 2. og 3. plass i verden (etter Japan og eventuelt Sverige). For kvinner har det vært litt lavere (ca. 10. plass), men på høyde med land i Vest-Europa.

 

I august 1995 var Midtøsten i Fokus med på en tur i regi av HJH (Hjelp jødene hjem). Der traff vi bl. a. den tidligere ordføreren i Jerusalem, Teddy Kollek. Han fortalte om noen amerikanere fra Seattle som gav uttrykk for sterke, negative følelser pga. all terror og vold i Israel. Kollek spurte dem hvor mange mord det var i Seattle i året før. Jo, det var ca. 100. I Jerusalem var det 2. Det vil si at voldsnivået i Israel er langt lavere enn i USA, forskjellen er bare at volden i Israel blir mye mer dekket i hele verdens medier.

 

Det har praktisk talt ikke vært politiske drap mellom de jødiske folkegruppene i Israel, til tross for de sterke spenningene mellom kulturene i utgangspunktet (både når vi ser på orientalsk/vestlig og religiøs/sekulær). Og faktisk har det vært svært få politiske drap mellom jøder og arabere også i selve Israel. (Terroren har i alt vesentlig vært fra arabere som ikke er israelske statsborgere.)

 

Med den store innvandringen fra det tidligere Sovjetunionen har kriminaliteten økt i Israel, og nærmer seg nivået i andre vestlige land. Men fremdeles er Israel et minst like trygt land å reise i som land i Vest-Europa, og tryggere enn USA.

 

Også på dette feltet er Israel en utrolig suksess sammenliknet med situasjonen i de landene hvor befolkningen kommer fra, og i andre land med spenninger som i utgangspunktet kunne ligne.

 

Les også:
Fordel for araberne
Forskning og teknologi
Integrering
Israelske arabere
Jordbruk
Økonomi
Utdanning
Forbilledlig demokrati


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart