Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Grottedykkerne i Thailand bruker israelsk teknologi i redningsaksjonen

Uzi Hanuni i studio hos ILTV. (Skjermdump fra Youtube)
Uzi Hanuni i studio hos ILTV. (Skjermdump fra Youtube)
Kommunikasjonsutstyr fra det israelske selskapet Maxtech Networks spiller en viktig rolle i arbeidet med å redde ut de 12 tenåringsguttene og deres 25 år gamle trener som er innesperret i en grotte i Thailand.

De første forsøkene på å finne guttene ble hindret ikke bare av et stigende vannivå, men også av mangelen på kommunikasjon mellom redningsarbeiderne ettersom utstyret de brukte ikke virket i det 10 kilometer lange underjordiske grottesystemet.

En av Maxtechs telefoner i hånden på en dykker. (Skjermdump fra tv-kanalen Kan)
Bildet viser en av Maxtechs telefoner i hånden på en dykker. (Skjermdump fra TV-kanalen Kan)

Kort tid etter at guttene ble meldt savnet 23. juni fikk det israelske selskapet Maxtech Networks’ agent i Thailand en henvendelse fra spesialstyrken i den thailandske marinen.

«Fra da av var det klart for oss. Vi visste at vi måtte gjøre alt i vår makt for å hjelpe til med å redde disse guttene,» forteller Uzi Hanuni, administrerende direktør i Maxtech, til Israel21c. Han er ekspert på trådløse systemer for kommunikasjon ved bruk av radiofrekvenser.

Uzi Hanuni i MaxTech. (Foto: Facebook)
Uzi Hanuni i Maxtech. (Foto: Facebook)

Mandag 25. juni reiste Maxtechs programvareingeniør Yuval Zalmanov fra Israel til Thailand. I bagasjen hadde han med seg 17 telefoner produsert av det israelske selskapet.

Zalmanov er nå i Thailand sammen med hjelpemannskapene der han lærer dem hvordan de skal bruke telefonene. Alt blir gjort uten krav om betaling.

Yuval Zalmanov på Skype fra Thailand. (Skjermdump fra den israelske tv-kanalen Kan)
Yuval Zalmanov på Skype fra Thailand. (Skjermdump fra den israelske TV-kanalen Kan onsdag 4. juli)

Maxtech ble startet opp av Uzi Hanuni for 12 år siden, og det har tatt 10 år å utvikle teknologien. Systemet kan brukes under forhold der ikke noe annet kommunikasjonsutstyr virker.

I dette intervjuet hos ILTV forklarer Uzi Hanuni hvordan teknologien fungerer.

«Alle land i verden med et redningsteam trenger å ha et slikt system tilgjengelig. Det er ikke et spørsmål om valg, men om å redde liv. Under redningsoppdrag er tiden en viktig faktor. De første timene og dagene er kritiske for å redde liv,» sier Hanuni.

«Under ethvert redningsoppdrag må du koordinere med redningsteamet. Du må vite hvor de til enhver tid befinner seg og hva deres status er. Disse grottene er veldig lange og du kan ikke sende beskjeder frem og tilbake gjennom dem, men dykkerne trenger å ha kontinuerlig kontakt med basen slik at alle vet hvor de er. Ikke noe annet system vil virke her, unntatt vårt. Det hjelper til med å holde redningsmannskapene i live.»

Radioer fra Maxtech. (Foto: Maxtech Networks via Israel21c)
Radioer fra Maxtech. (Foto: Maxtech Networks via Israel21c)

Maxtechs’ system er tatt i bruk i Israel, Italia og India innen forsvar, sikkerhet og romfart. Interessen er stor også fra Guatemala, Chile og Mexico.

Etter at Maxtechs rolle i redningsoperasjonen ble kjent har selskapet blitt oversvømmet av henvendelser fra hele verden.

«I de to siste dagene har vår nettside nesten krasjet på grunn av oppmerksomheten vi har fått. Hver time får vi mellom 30 og 40 forespørsler om informasjon,» forteller Hanuni til Israel21c.

 

Utmerkelse til israelsk vannteknologi

Israelske utviklere bak avansert teknologi i Apples nyeste smarttelefon iPhone X

Intel kjøper israelske Mobileye for svimlende 130 milliarder kroner

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart