Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel og Emiratene skal sammen lande på månen

Beresheet var det første israelske romfartøyet som ble sendt mot månen. Nå kommer Beresheet 2. (Foto: Flash90)
Månelandingsprosjektet Beresheet 2 blir et samarbeid mellom Israel og Emiratene.

Israel og De forente arabiske emirater har signert en historisk avtale om å samarbeide om flere romprosjekter, blant annet det ubemannede månelandingsprosjektet Beresheet 2, skriver Jerusalem Post.

Beresheet 2 blir Israels andre forsøk på å lande på månen. Det første forsøket, altså Beresheet, ble avfyrt i 2019 og skulle gjøre Israel til det fjerde landet i verden til å lande på månen. Prosjektet var vellykket frem til den siste nedstigningen mot månen, da man mistet kontakt med fartøyet i de siste minuttene av nedstigningen og det krasjlandet på månens overflate.

Men i kjent israelsk ånd ble det bare noen få dager senere kunngjort at man ville gjøre nok et forsøk på å lande på månen med Beresheet 2. Space IL, selskapet bak Beresheet, ville vært det første private romfartøyet til å lande på månen. Prosjektet vil koste rundt 850 millioner kroner og ta tre år.

Etter den historiske fredsavtalen mellom Israel og Emiratene har det åpnet opp nye muligheter for samarbeid innenfor blant annet romforskningen.

– Det ville vært fantastisk med et romprogram som var en kombinasjon av Israel og den arabiske verden, sier Morris Kahn, styreleder i SpaceIL.

Som en del av avtalen mellom Israel og Emiratene vil de to landene også samarbeide om databasert forskning og utvikling via den israelsk-franske satellitten Venus, samtidig som studenter fra begge landene vil samarbeide om en ny satellitt som skal overvåke månen.

Israel og Emiratene har blant de mest avanserte romprogram i Midtøsten. Mens Israel hadde sitt månelandingsprosjekt i 2019, nådde Emiratene banen til Mars med sin romsonde «Nytt håp» i februar i år. Emiratene skal for øvrig investere over 80 milliarder kroner i Israel, noe er øremerket romprosjekter.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart