Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Dette er Israels nyeste stridsvogn

Dette bildet publisert 19. september 2023 viser den nye israelske stridsvognen Barak. (Foto: Forsvarsdepartementet)
Etter fem års utvikling er Barak klar til strid.

Forsvarsdepartementet og det israelske forsvaret har avduket militærets nye hovedstridsvogn – Barak – etter fem års utvikling. De første utgavene av det departementet kaller «femte generasjons Merkava-stridsvogner» ble levert til 52. panserbataljon i den 401. brigade.

Barak har topp moderne systemer utviklet av de israelske selskapene Elbit Systems, Rafael, Israel Aerospace Industries og andre selskaper.

Utviklingen av den nye stridsvognen startet i 2018, mens de første testene ble innledet i 2020. Etter fem år er stridsvognen tatt i bruk.

Forsvarsdepartementet sier Barak-stridsvognen er utstyrt med «et bredt spekter av sensorer» til å oppdage mål. Stridsvognen innhenter også etterretning som deles med andre stridsvogner og resten av militæret, som vil bli «en ekte revolusjon på slagmarken», skriver Times of Israel.

Vognkommandøren vil være utstyrt med en hjelm som er utviklet av Elbit, som ligner på hjelmen til en jagerpilot. Den vil gi full oversikt over omgivelsene og vise relevant informasjon om pågående kamper.

Elbit sier at hjelmen, som har fått navnet IronVision, vil gjøre at mannskapet ombord stridsvognen «kan se gjennom kjøretøyets rustning» via kameraer og sensorer på utsiden. Det gjør at man hele tiden har full oversikt over omgivelsene, selv inne i stridsvognen.

– Dette systemet gjør at man kan få en 360 graders oversikt ved å bevege hodet og lokalisere mål i sanntid ved hjelp av kunstig intelligens, sier forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Den nye stridsvognen har større slagkraft og bedre oversikt enn tidligere utgaver. (Foto: IDF)

I tillegg til bedre sikt på dagtid vil den nye stridsvognen også få bedre nattkikkerter i forhold til tidligere Merkava-modeller. Barak har også berøringsskjermer, som viser relevant informasjon til hvert enkelt besetningsmedlem ombord.

Disse systemene gjør at soldatene ombord i stridsvognen kan kjempe selv om de er forseglet, med ingen luker åpne. I tidligere stridsvogner har man vært utsatt for snikskyttere hvis man måtte åpne luker før å få oversikt over omgivelsene.

Den nye stridsvognen har også det avanserte rakettforsvaret Trophy, som Israel også har montert på eldre stridsvogner og pansrede personellkjøretøy. Trophy oppdager innkommende raketter og sender ut små prosjektiler for å ødelegge raketten før den treffer stridsvognen.

Også Norges nye stridsvogner vil ha denne israelske teknologien.

Ildkraften til de nye Barak-stridsvognen vil også bli betydelig kraftigere. Forsvarsminister Yoav Gallant sier det er symbolsk at en stridsvogn blir kunngjort samtidig som Israel markerer 50 år siden Jom Kippur-krigen.

– Denne stridsvognen vil sikre det israelske forsvarets kvalitative forsprang, både i forsvar og i angrep, sier Gallant.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart