Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

USA: – Mange indikasjoner på at Hamas var involvert

Marie Harf fra det amerikanske utenriksdepartementet, og USAS utenriksminister John Kerry. (Foto: USAs utenriksdepartement / Flickr.com)
Marie Harf fra det amerikanske utenriksdepartementet, og USAS utenriksminister John Kerry. (Foto: USAs utenriksdepartement / Flickr.com)
Det amerikanske utenriksdepartementet sier at deres etterforskning tyder på at Hamas har skyld i kidnappingen og drapene på tre israelske tenåringsgutter, slik Israel også hevder. NTB forteller deg i stedet at ”USA ikke vil være med på denne fortellingen om at Hamas står bak”.

Visetalsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, Marie Harf, sa i går til pressen at amerikanerne har etterforsket saken grundig, ikke minst fordi en av de tre drepte var amerikansk statsborger.

– Det er mange indikasjoner i denne etterforskningen på at Hamas kan ha vært involvert, sa hun ifølge Jerusalem Post.

Hun la til at hun på dette tidspunktet ikke kunne si at Hamas’ involvering innebærer at de er fullt ut ansvarlige for ugjeringen. Harf bemerket imidlertid at Hamas har lovprist kidnappingen gjennom de 18 dagene guttene var savnet før de mandag ble funnet drept utenfor Hebron.

Tenåringene Eyal Yifrach, Gil-ad Shaar og Naftali Frankel forsvant torsdag 12. juni, og Israel mener å ha sikre bevis på at Hamas står bak kidnappingen og drapene.

 

NTB forteller deg det motsatte

Denne saken ble publisert i Jerusalem Post tirsdag kveld. Uttalelsene fra USA om Hamas’ medvirkning er ikke gjengitt av NTB så langt.

Derimot gjenga NTB omtrent samtidig en uttalelse fra professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter, der det blir påstått at USA sier det motsatte. Butenschøn ”sier teorien om at Hamas står bak drapet høres lite sannsynlig ut,” skriver NTB.

– Det er interessant at USA ikke vil være med på denne fortellingen om at Hamas står bak, siteres han på, i artikkelen ”- Gaza holder pusten”, som for øvrig er vinklet med fokus på uttalelser fra lege og palestina-aktivist Mads Gilbert.

NTB ettergår ikke påstanden, og den er ikke verken dementert, problematisert eller gitt noe tilsvar så langt. Den første versjonen av saken der sitatet om USA inngår ble publisert av NTB klokken 15.43, og en ny versjon med det samme sitatet – ukorrigert – ble sendt ut klokken 20.58. Saken i Jerusalem Post ble publisert klokken 21.29 norsk tid, altså kun en halv time etter NTBs sak.

NTBs sak er gjengitt av blant andre Nettavisen.

 

USAs posisjon har vært kjent i to uker

At NTB lar en slik påstand bli stående udokumentert og ukorrigert kan egentlig heller ikke skyldes at informasjonen fra Jerusalem Post ikke hadde rukket å nå frem til de norske utenriksjournalistene. Faktum er nemlig at det egentlig ikke er noe radikalt nytt i gårsdagens uttalelser fra det amerikanske utenriksdepartementet. Allerede for to uker siden siterte nyhetsbyråene AFP og Ma’an den amerikanske utenriksministeren John Kerry slik:

– Vi leter fortsatt etter detaljer omkring de involverte partene som er ansvarlige for denne avskyelige terrorhandlingene, selv om mange indikasjoner peker mot Hamas.

Kerry fortsatte:

– Mens vi samler informasjonen, gjentar vi vår posisjon: At Hamas er en terrororganisasjon som er kjent for sine angrep på sivile, og som har brukt kidnappinger i fortiden.

 

Latterlig?

Når det gjelder Hamas’ egne uttalelser om kidnappingene og drapene, får vi i NTBs artikkel kun vite at ”Hamas har tidligere kalt påstanden om at de har bortført tenåringene ”latterlig”.”

Vi tillater oss å minne om Hamas-leder Khaled Mashaals uttalelser i et intervju med al-Jazeera mandag 23. juni, som MIFF tidligere har gjengitt.

– Ingen har tatt på seg ansvaret så langt. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte (at Hamas har ansvaret), sa Mashaal i intervjuet, som er gjengitt på engelsk av Times of Israel.

Hamas-lederen hevdet i intervjuet at de tre tenåringsguttene som haiket på vei hjem fra tur var ”væpnede bosettere, soldater”.

– Velsignet være hendene som kidnappet dem, sa han.

– Jeg, Khaled Mashaal, og mine brødre i den politiske organisasjonen, tar på oss fullt ansvar for enhver handling som utføres av noe medlem av bevegelsen, sa Hamas-lederen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart