Politiet måtte bruke tåregrass for å spre demonstrantene. Flere tusen deltok i de voldelige opptøyene. (Foto: Skjermdump Twitter)
Politiet bruker tåregass for å spre demonstrantene. Her fra den store demonstrasjonen i sommer. (Arkivfoto: Twitter)

– Den tredje intifada begynte i dag

Israelsk-arabiske politikere krever at metalldetektorene fjernes fra Tempelhøyden.

I fem dager på rad har muslimer protestert mot de nye sikkerhetskontrollene ved Tempelhøyden. Etter et dødelige terrorangrep forrige fredag, hvor to drusiske politibetjenter ble skutt og drept, har sikkerheten ved det hellige området blitt skjerpet. Blant annet må besøkende gjennom en metalldetektor før de kan inn og be ved al-Aqsa-moskeen. Selv om formålet med tiltaket er å beskytte dem som skal inn og be på området, har det gjort den muslimske og arabiske verden rasende.

Fredag nådde protestene et klimaks. Flere tusen muslimer deltok i protestene, som utviklet seg til voldelige sammenstøtet i Jerusalem og flere steder på Vestbredden. Tre palestinere skal ha mistet livet i opptøyene, mens over 200 skal være skadet. Den israelsk-arabiske politikeren Osama Saadi, fra den arabiske felleslisten, sier den arabiske verden vil reise seg mot Israel hvis ikke metalldetektorene fjernes.

– Statsminister Benjamin Netanyahu leker med ilden, sa Saadi i et intervju fredag.

Den israelsk-arabiske politikeren Talab Abu Arar sier den tredje intifada har startet.
Den israelsk-arabiske politikeren Talab Abu Arar sier den tredje intifada har startet.

Mange er bekymret for den svært spente situasjon rundt det hellige og svært så sensitive området. Blant annet Det hvite hus, som onsdag sendte ut en pressemelding hvor de manet til ro og orden. Men noen mener at flammen som nå er tent ikke kommer til å slukke. Den israelsk-arabiske politikeren Talab Abu Arar, også han fra den arabiske felleslisten, mener den tredje intifada allerede har startet.

– Regjeringens brutale handlinger mot al-Aqsa-Moskeen, endring av status quo ved å installere metalldetektorer, vil nødvendigvis føre til en tredje intifada, som begynte allerede i dag, sa Arar til nyhetskanalen Channel 2, ifølge avisen Jerusalem Post.

Etter at Israel fikk kontroll over Tempelhøyden etter seieren i Seksdagerskrigen i 1967, ble det inngått en avtale om at den islamske Waqf-stiftelsen forvalter de islamske helligdommene al-Aqsa-moskeen og Klippedomen i regi av Jordan, mens Israel fikk ansvaret med å ivareta sikkerheten i området. Slik har det vært i 50 år.

Mange muslimske ledere og politikere mener de nye sikkerhetstiltakene bryter med denne avtalen, men Israel har flere ganger avvist at det er noen endring i status quo. De mener tiltakene er nødvendige for å ivareta sikkerheten og sier en rød linje ble krysset da to politibetjenter ble skutt og drept i et terrorangrep ved det hellige stedet.

Det israelske politiet har frigjort overvåkingsbilder som viser hvordan terroristene fikk smuglet med seg våpen inn på Tempelhøyden under forrige ukes terrorangrep. Videoen viser hvorfor det er nødvendig med en strengere sikkerhetskontroll.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart