Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Iran bak overskriftene

De siste ukene har hele verdens øyne vært rettet mot Iran. Selv om vanlige norske mediakonsumenter har fått et litt bedre innblikk i hva regimet til den islamske republikken står for, er det fortsatt mange kunnskapshull som må fylles dersom man skal forstå det som skjer i Teheran.
The Nuclear Sphinx of Tehran Mahmoud Ahmadinejad and the State of Iran Av Yossi Melman og Meir Javedanfar Forlag: Carroll & Graf Publishers, New York Utgitt i år 2007.

OM FORFATTERNE

Yossi Melman er journalist i den israelske avisen Ha’aretz. Han blir ansett som en av verdens fremste eksperter på israelsk etterretning. Melman bor i Tel Aviv.

Meir Javedanfar er en iransk-født Midtøsten-analytiker. Han er direktør for Middle East Economic and Political Analysis Company (MEEPAS).

Boken «The Nuclear Sphinx of Tehran» gir et innblikk i Iran bak overskriftene. Over nesten 300 sider gir forfatterne Yossi Melman og Meir Javedanfar grundige bakgrunnshistorier om Irans ledere og svært aktuelle drøftninger omkring Irans atomprogram. Boken anbefales for alle som vil bli bedre kjent med Irans moderne historie.
Her vil vi gjengi noen punkter fra de to første kapitlene i boken:

Navnet Ahmadinejad
Første kapittel handler om Mahmoud Ahmadinejad, som ble født 28. oktober 1956. Året etter flyttet foreldrene til Teheran fra landsbyen Aradan, som ligger drøyt fire timers kjøring fra hovedstaden. Det var først etter flyttingen at den lille Mahmoud, foreldrenes fjerde barn, fikk etternavnet Ahmadinejad. Dette var et nytt etternavn faren valgte i stedet for Saborjhian (som antydet at forfedrene deltok i vevteppe-produksjon). Ahmad betyr rettferdig og er et av de mange navnene på profeten Muhammed. Nejad betyr «et folkerase». Sammenstilt blir betydningen «en folkerase fra profeten Muhammed».

God eksamen
Mahmoud forstod at utdannelse var veien til å komme opp og fram i storbyen Teheran. Ved opptakseksamener til universitetet kom han i 1975 på 132.plass blant ca. 150.000 studenter fra hele Iran. Som ingeniørstudent begynte Mahmoud for alvor sitt første politiske engasjement i islamske studentforeninger. I 1979 ble han sendt til Libanon av en studentforening for å møte en gruppe militante shia-muslimer. Dette kan ha vært Ahmadinejads første og eneste utenlandsreise før han ble valgt som president 26 år senere. Det er ulike påstander hvorvidt Ahmadinejad deltok i stormingen av den amerikanske ambassaden i Teheran samme høst. Vestlig etterretning har ikke klart å etablere noen bevis på dette som er relativt sikre, skriver forfatterne.

Nøktern livsstil
På Universitetet for vitenskap og teknologi traff Ahmadinejad sin kone. Bryllupet stod i 1980. Konen har hatt en svært tilbaketrukken rolle, også etter at Ahmadinejad ble valgt til president i 2005. Familien har en nøktern og nøysom livsstil. I 2005 kjørte presidentkandidaten og trebarnsfaren Ahmadinejad en 30 år gammel Peugeot og bodde i en treroms leilighet bygget i 1965. På grunn av «sikkerheten» ble både bosted og bil byttet ut etter at Ahmadinejad vant valget.

Valget i 2005
I første runde av presidentvalget i 2005 fikk Ahmadinejad 19,5 prosent av stemmene. Tidligere president Hashemi Rafsanjani fikk 21 prosent. Ahmadinejads gode resultat kom som et sjokk på mange i Vesten, inkludert etterretningsorganisasjonene CIA, Mossad og MI6. Sjokket ble enda større da Ahmadinejad i neste valgrunde, ifølge de offisielle resultatene, vant 62 prosent av stemmene, og Rafsanjani bare 36 prosent.

Rafsanjani skal ha vært så forbannet over det han oppfattet som valgjuks i første valgrunde, at han ville trekke sitt kandidatur. Ayatollah Khamenei sendte ham en streng advarsel. Et «demokratisk» valg med bare én kandidat ville sett rart ut i verdens øyne. Av frykt bøyde Rafsanjanis av. At hans tilhengere klaget over organisert valgjuks i lang tid også etter andre valgrunde, hindret ikke Vokterrådet og Khamenei fra å utrope Ahmadinejad som vinner.

Flere iranske opposisjonelle mener Khamenei hadde valgt seg Ahmadinejad som sin presidentkandidat opptil to år tidligere. Ahmadinejad var det sikreste kortet av de konservative kandidatene, en som kunne være en lojal støttespiller, «en presidentsekretær til Den øverste lederen».

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart