Nobels fredsprisvinnerne i 1994, under utdelingen i Oslo. Fra venstre: Avdøde PA-president Yasser Arafat, daværende israelsk utenriksminister Shimon Peres (nå president) og den avdøde israelske statsministeren Yitzhak Rabin. (Foto: Sa'ar Ya'acov, GPO)
Nobels fredsprisvinnerne i 1994, under utdelingen i Oslo. Fra venstre: Avdøde PA-president Yasser Arafat, daværende israelsk utenriksminister Shimon Peres (nå president) og den avdøde israelske statsministeren Yitzhak Rabin. (Foto: Sa'ar Ya'acov, GPO)

– Arafat var den arabiske verdens Mandela

Suha Arafat fastholder bildet av sin avdøde mann som "en frihetskjemper", som "en Mandela i den arabiske verden". Hun sier til CNN at hun vurderer å engasjere seg i politikken.

Onsdag publiserte CNN et intervju med Yasser Arafats ekskone Suha, sju år etter hennes tidligere ektemanns bortgang.

Suha ble spurt hva hun mener om konspirasjonsteoriene som har florert i den arabiske verden, om at Israel forgiftet Arafat. Den avdøde PA-presidenten var svært syk den siste tiden han levde. Hun ble også spurt om hun hadde ønsket seg en obduksjon, for å undersøke nærmere årsaken til hans død.

– Ja, men det var de palestinske myndighetenes beslutning [å ikke obdusere] og jeg respekterte den. Yasser døde med sine hemmeligheter og ingen vil noen gang kjenne sannheten, sa hun.

 

Føler seg «urettferdig» behandlet
Journalist Becky Anderson spurte henne også hvorfor hun nå, for første gang på sju år, har valgt å stå fram på tv og ikke før.

– På grunn av den urett som ble påført meg og min ektemann på dette tidspunktet. Dette har gjort at jeg har begynt å snakke om de siste dagene til Yasser. Etter intifadaen ble jeg og Yasser framstilt som djevler. Jeg ble framstilt som den arabiske verdens Mary Antoinette.

– Ingen terrorist ville vunnet Nobels fredspris. Det er en forskjell mellom frihetskjemper og terrorist. Min mann har aldri vært en terrorist, han var en frihetskjemper, hevdet Suha.

Likevel har hun tidligere innrømmet at det var Arafat som planla og startet den andre intifadaen. Det finnes også klare beviser for at Arafat lurte unna milliarder av bistandspenger fra vestlige land og satte dem inn på ulike bankkontoer rundt i verden. Penger som nå er arvet av Suha.

 

Vil inn i politikken
Anderson spurte deretter om Arafat hadde en samvittighet.

– Selvfølgelig hadde han en samvittighet. Yasser Arafat var samvittigheten, han var den arabiske verdens Mandela, svarte Suha.

Hun avslørte at hun kan tenke seg å gå inn i politikken etter at hennes datter Zahwa er giftet bort, for å ta opp kampen til sin ektemann.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart