Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelere og iranere snakker via Facebook

Skjermdump fra facebook.com/israellovesiran.
Skjermdump fra facebook.com/israellovesiran.
En Facebook-side for fred mellom Iran og Israel har så langt fått over 1200 tilhengere. Iranere svarer på israelernes virtuelle utrakte hånd, men flere av dem må delvis skjule sin identitet.

Ronny Edry og hans kone Michal Tamir, sammen med Pushpin Mechina, som er en liten grafisk designskole, lastet opp plakater med bilde av seg selv sammen med barna sine med teksten «Iranere – vi kommer aldri til bombe landet deres, vi [hjerte] dere» på Facebook.

– Til det iranske folket, til alle dets fedre, mødre, barn, brødre og søstre. For at det skal være en krig mellom oss, må vi først være redd for hverandre, vi må hate. Jeg er ikke redd for deg, jeg hater deg ikke. Jeg kjenner deg til og med ikke. Ingen iraner har skadet meg, var teksten til hvert bilde.

– Jeg er ikke en offisiell representant for landet mitt. Jeg er en far og en lærer, skrev Edry på Facebook-siden. Han skrev videre at han ønsket å sende en beskjed på vegne av sine naboer, familie, studenter og venner om omsorg for iranerne, og at alt han ønsket var å bli kjent med dem, ta en kopp kaffe og snakke om sport.

Edry forklarte Ha’aretz at han håpet at initiativet hans kom til å nå iranske borgere, men at han ikke hadde stort håp.

– På Facebook-siden min har jeg venstreorienterte venner som alltid snakker om slike ting, som er enige med meg. Av og til svarer en høyreorienterte person meg og sier at det vi holder på med er tull, men jeg har aldri snakket med en iraner, sier Edry.

Edry forklarer at han mener at når man hele tiden er omgitt av snakk om trusler og krig, så blir man stresset og redd og man kryper inn i et skjell og bare tenker på seg selv og sitt eget lands evne til å forsvare seg.

– Hvorfor ikke prøve å nå den andre siden; å gå forbi generalene og se om de [iranerne] virkelig hater meg?

 

Iranere tar kontakt tilbake

Og det kan se ut som om iranere også har lyst på en slik kontakt. Flere iranere har tatt kontakt via siden.

– Mine israelske venner, jeg hater dere ikke. Jeg vil ikke ha krig. Kjærlighet og fred, var det en av de mange iranerne skrev på den nye Facebook-siden, forteller Ha’aretz.

Flesteparten av iranerne som har skrevet på siden har delvis skjulte ansikt på Facebook-profilene sine. Edry forteller at gruppemedlemmene forklarte at de kan bli arrestert hvis de blir gjenkjent.

– Kjære israelske venner og verden! Iranere elsker fred og vi hater hat! … og vi trenger ingen atommakt til å vise det, sier en annen Facebook-bruker på siden.

– Jeg er fra Iran og jeg liker ideen din og innsatsen dere mot krig og for fred. Jeg er veldig glad for å bli kjent med deg og folk som deg, og jeg håper å finne flere mennesker som deg. Her i Iran er situasjonen komplisert og mange hater staten og dens tull, skrev en annen anonym iraner.

Også andre Facebook-sider er dedikert dette temaet. Gruppen «Israelere mot en krig med Iran,» som ble startet sist torsdag, mener at israelere flest er mot et angrep på Iran. Gruppen legger blant annet ut nyheter om temaet med sin egen kommentar.

– Statsministeren prøver å legitimere et israelsk angrep på Iran, skriver en Facebook-bruker.

Du kan selv gå inn på facebooksiden og se hva israelere og iranere skriver til hverandre her.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart