Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Utnytter presidentskiftet i USA til kraftige angrep mot iranske mål

Det israelske forsvaret utnytter presidentskiftet i USA til å angripe Iran hardt i Syria. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Det israelske forsvaret tror ikke Iran vil hevne seg rett før Biden innsettes.

I løpet av de siste to og en halv ukene har Israel angivelig gjennomført minst fire runder med luftangrep mot Iran-tilknyttede mål i Syria, inkludert et større bombardement i det østlige Syria natt til onsdag. Dette er en kraftig opptrapping fra det normale omfanget og hyppigheten av slike angrep, skriver Judah Ari Gross i en kommentar i Times of Israel.

Onsdagens angrep var en stor operasjon i arbeidet med å forhindre Iran i å etablere seg militært i nabolandet, og et av de største luftangrepene Israel har gjennomført på mange år. Minst 15 mål ble angrepet i det østlige Syria, rundt 500 kilometer fra Israel. Dette er et område med stor iransk militær tilstedeværelse, som antas å bli brukt til å flytte våpen rundt i regionen.

Bombingen var ikke bare mer intens enn normalt, den fant også sted mye lengre borte enn de fleste andre angrep Israel blir beskyldt for å stå bak.

Det israelske forsvaret har ikke kommentert angrepet, som er i samsvar med deres politikk om verken å bekrefte eller avkrefte operasjoner i Syria.

Økningen i hyppighet og omfanget av slike luftangrep er ikke tilfeldig. Det kommer av en vurdering fra det israelske forsvaret, som Times of Israel har fått tilgang på, om at Iran for øyeblikket neppe vil gjøre store gjengjeldelser.

Iran pleier generelt ikke å svare på israelske luftangrep, enten fordi de ikke har funnet noen måte å gjøre det på eller fordi Israel har forhindret dem i å gjøre det. For øyeblikket ser Iran også ut til å forbedrede seg på å gå i dialog med administrasjonen til den nyvalgte amerikanske presidenten Joe Biden. Det vil bli svært vanskelig hvis de er i aktive kamper med USAs viktigste alliert i regionen. Denne situasjonen vet Israel å utnytte, skriver Gross.

Dette bildet fra en regime-vennlig kilde viser antiluftskyts som prøver å skyte ned israelske raketter utenfor den syriske hovedstaden Damaskus.
Israel har bombet flere mål i Syria de siste ukene. Dette bildet viser syrisk luftvern som prøver å skyte ned israelske raketter utenfor Damaskus i 2018..

Skulle frekvensen på slike angrep gå nedover de neste ukene vil det være mer sannsynlig at det er på grunn av operasjonelle restriksjoner enn at den innkommende Biden-administrasjonen prøver å dempe Israel.

– Biden-administrasjonen vil ikke stoppe Israel fra å gjennomføre angrep [i Syria], sier Amos Yadlin, tidligere etterretningssjef, til Times of Israel.

Så lenge Teheran har håp om å få til forhandlinger med den amerikanske presidenten vil Israel ha mulighet til å fortsette sine operasjoner i Syria, som handler om å forhindre Iran i å etablere seg militært i landet og bruke Syria til å flytte rundt på våpen som kan true den jødiske staten.

– De ønsket å forme [Syria] etter Hizbollah-modellen, å ha masse soldater der og raketter med muligheten til å treffe Israel og utmatte Israel, sier den israelske ministeren Tzachi Hanegbi til den israelske TV-stasjonen Kan.

Iran har i årevis støttet den libanesiske terrorgruppen Hizbollah med penger og våpen. I dag har den iransk-støttede terrorgruppen over 150.000 raketter siktet inn mot Israel. Mange av de israelske operasjonene i Syria har vært for å forhindre Iran i å transportere presisjonsstyrte våpen til Hizbollah.

Israels kampanje for å forhindre Iran i å oppnå det samme i Syria som de har gjort i Libanon har i det store og hele vært vellykket. De har klart å stagge Teherans planer i landet og i stor grad holdt størstedelen av de iranske styrkene borte fra Israels grense. Det var en stund frykt for at erkefienden skulle etablere seg militært ved grensen mot Israel.

– Vi ser en klar trend i at den iranske forankringen i Syria er i ferd med å avta som et direkte resultat av IDFs aktiviteter, selv om vi fortsatt har en vei å gå for å nå våre mål på denne fronten, sier IDF-sjef Aviv Kohavi.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart