Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israel har ingen rett til å eksistere

Medgrunnlegger av Hamas, Mahmoud al-Zahar, i et intervju med Sky News 24. mai 2021. (Foto: Skjermdump Sky News)
Hamas grunnlegger Mahmoud al-Zahar motsier TV2-journalist Fredrik Græsvik.

En av grunnleggerne av Hamas, Mahmoud al-Zahar, har gitt et sjeldent intervju til britiske Sky News. I intervjuet sier han at Israel ikke har noen rett til å eksistere og at Hamas sin strategi er å angripe sivile i Israel.

Intervjuet, gjort i kjølvannet av våpenhvilen mellom Israel og Hamas, ble gjennomført av Skys Midtøsten-korrespondent Mark Stone. Den britiske journalisten møtte medgrunnleggeren av Hamas i hans hjem på Gaza.

Al-Zahar sier «Hamas vant krigen» og at de vant den takket være deres evne til å skyte mange raketter mot tett befolkede sivile områder i Israel.

– Det nye elementet i den siste runden med kamphandlinger er hvordan motstandsbevegelsen, spesielt i Gaza, har klart å angripe israelske mål, inkludert de mest befolkede områdene i det i det israelske sivilsamfunnet. Hvor lenge israelerne vil akseptere det tror jeg er spørsmålet, sier han.

Hamas og Islamsk Jihad, de to største terrorgruppene på Gazastripen, avfyrte over 4300 raketter mot Israel i løpet av de elleve dagene kamphandlingene varte, som gjorde at israelere nær Gazastripen nærmest måtte bo døgnet rundt i bomberom. I byen Ashkelon oppholdt mange av byens 150.000 innbyggere seg i bomberom i over ti dager i strekk.

Den britiske journalisten utfordret al-Zahar på at Hamas avfyrer raketter mot sivilbefolkningen i Israel – og at de skyter fra sivile områder på Gaza.

– Dere avfyrer raketter fra sivile områder her på Gaza mot sivilbefolkningen i Israel. Det er ikke akseptabelt, det er en krigsforbrytelser, sier Stone.

Al-Zahar avviser beskyldningene om at Hamas setter palestinerne i fare.

– Ikke en eneste rakett ble avfyrt fra sivile områder. Vi [avfyrte] de fleste rakettene fra grensen, påstår al-Zahar overfor den britiske journalisten.

– Men det er ikke sant, er det vel? Fordi vi har sett videoer av raketter som blir avfyrt fra befolkede områder i Gaza by mot israelske samfunn, sier Stone.

– Dette er ikke mot israelske samfunn. Dette er mot israelsk okkupasjon. Dette er mot israelsk aggresjon, svarer al-Zahar i intervjuet.

Totalt ble 13 personer drept i Israel av rakettangrepene fra Gaza, inkludert en fem år gammel gutt og en 16 år gammel jente. Tolv av ofrene var sivile, mens én var en israelsk soldat. Flere hundre ble skadet, mange alvorlig.

Ifølge Hamas ble minst 243 palestinere drept, inkludert flere titalls mindreårige, i de elleve dagene kamphandlingene varte. Tallene til Hamas skiller ikke mellom medlemmer av terrorgrupper og sivile. Ifølge det israelske forsvaret skal flertallet av de drepte være terrorister. De sier også at mange palestinere ble drept av feilskutte Hamas-raketter som eksploderte inne på Gazastripen. Flere hundre Hamas-raketter skal ha blitt feilskutt.

Sky News spør også om hvorfor Hamas bruker hundrevis av millioner kroner på militær infrastruktur, som store nettverk av tuneller, i stedet for å bruke pengene på Gazas fattige befolkning. Al-Zahar svarer at de gjør det for å «beskytte seg mot israelsk aggresjon».

Hamas skal ha bygget et nettverk av tuneller rundt på Gazastripen som skal være rundt 150 kilometer langt. Det israelske forsvaret sier at de har klart å ødelegge over 100 kilometer av denne «metroen».

I intervjuet blir al-Zahar også spurt om Israel har rett til å eksistere.

– Nei. Hvorfor? Hvorfor? Du kommer fra Amerika og du tar mitt hus. Du kommer fra Storbritannia og du tar min brors hus. Dette er en bosetning. Du er ikke en innbygger. Vi eier dette. Dette er arabisk land. Dette er kjent som et islamsk område, et velkjent islamsk område, sier Hamas-grunnleggeren.

Det al-Zahar ikke forteller er at flertallet av jødene i Israel har sitt opphav fra arabiske og muslimske land. 99 prosent av jødene i arabiske land er jaget eller presset ut de siste 80 årene. De fleste av dem endte opp i Israel.

Han forteller heller ikke at jødene har flere tusen år med historie i Israel.

På spørsmål om muligheter for fredsforhandlinger med Israel svarer al-Zahar at spørsmålet er irrelevant.

Nylig skrev TV2-journalist Fredrik Græsvik at Hamas ikke ønsker å utslette Israel, men at de er pragmatiske og vil akseptere Israels grenser. Hvem tror du kjenner Hamas best av Græsvik og en av gruppens grunnleggere?

Her kan du se intervjuet med al-Zahar i britiske Sky News:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart