Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/Flickr)

– Netanyahu kommer aldri til å annektere deler av Vestbredden

- Det siste han vil er å sette palestinerne på agendaen igjen, skriver Anshel Pfeffer.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Den nye regjeringsavtalen mellom Benjamin Netanyahu og Benny Gantz legger opp til å starte annektering av Jordan-dalen og jødiske bosetninger i Judea og Samaria (Vestbredden) fra 1. juli. Norske politikere og medier er ute med sine fordømmelser. USAs administrasjon sier de vil støtte anneksjon av opp mot 30 prosent av Vestbredden, men bare dersom Netanyahu tilbyr palestinerne forhandlinger om etablering av en palestinsk stat i de resterende 70 prosent av området. Trump-planen legger også opp til at palestinerne skal få erstatningsområder i Negev og Israel må forplikte seg til ikke å bygge i de 70 prosent av Vestbredden som er signalisert skal bli en palestinsk stat.

Anshel Pfeffer, politisk kommentator i den venstreorienterte avisen Ha’aretz, tror ikke at det kommer til å bli noen anneksjon i det hele tatt.

Journalisten siterer et medlem av Netanyahus regjering slik: «Netanyahu kunne ha presset på for anneksjon fra det øyeblikket Trump ble tatt i ed. Men han gjorde det ikke fordi han ikke vil. Han tenkte på annektering bare i forkant av valgene.» En kilde i bosetterlobbyen hevder det var Netanyahu som fra første øyeblikk fikk Trump-administrasjonen til å sende ut en uttalelse som advarte mot mye utbygging av bosetninger og anneksjon.

Netanyahu begynte å snakke om annektering i april 2019, bare noen dager før det første av de tre valgene det siste året. Dette var en sak statsministeren brukte for å mobilisere den politiske høyresiden.

– Men nå trenger ikke Netanyahu annektering for å vinne valg lenger. Han har en avtale med Benny Gantz som sikrer at han forblir ved makten i minst tre år. Det er ikke behov for å mobilisere velgere. Annektering vil heller ikke hjelpe Netanyahu å nå hans andre mål, etter gjenvalget – å hindre at korrupsjons-rettssaken mot ham fortsetter. Anneksjon er en kompleks affære og Netanyahu vil ikke ha tid til å fokusere på den de neste månedene, mens han forbereder seg på å møte dommerne i Jerusalem distriktsdomstol, skriver Pfeffer.

Ifølge Ha’aretz-kommentatoren venter Netanyahu at Joe Biden vinner det amerikanske presidentvalget i november. Netanyahu og Biden hadde et relativt godt forhold under Obama-administrasjonen, men Biden har gjort klart at han vil motsette seg annektering. Netanyahu kan velge å si seg fornøyd med alt han allerede har fått til i Trump-tiden: ambassadeflytting til Jerusalem, USA ut av atomavtalen med Iran, anerkjennelse av israelsk suverenitet over Golan-høydene.

– Netanyahu forventet aldri i sin levetid å komme til det stadiet at verden slår seg til ro med en israelsk annektering av Vestbredden. Han har arbeidet i tiår for å oppnå dagens status, hvor den palestinske saken nesten har forsvunnet fra den globale agendaen, det er bra for ham. Hvorfor vil han sette dette i fare? Det siste Netanyahu vil er å gjøre palestinerne relevante og nyhetsverdige igjen med å forsere en anneksjon, skriver Pfeffer.

Også innenrikspolitisk vil det tjene Netanyahu å vente med annektering, mener kommentatoren. De som ivrer for anneksjon vil motsette seg kraftig den andre del av Trump-planen – opprettelse av en palestinsk stat på 70 prosent av Vestbredden. Netanyahu vet at han er best tjent med å la annektering være et uoppfylt løfte for sine velgere. Da kan han legge skylden på «venstresiden» for å ha latt «en historisk mulighet» gå til spille.

– Det vil bli mye snakk om annektering de neste månedene, men det er også alt det vil bli – snakk, konkluderer Pfeffer.

Tror du Pfeffer har rett? – Skriv ditt svar i kommentarfeltet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart