Onsdag 20. november rapporterte NRK Dagsrevyen fra FNs sikkerhetsråd, hvor det samme dag var behandlet et resolusjonsforslag om våpenhvile på Gaza-stripen.
Programleder Ingvild Bryn innledet med å si at USA la ned veto mot våpenhvile på Gaza. «I forslaget hadde FN krav om en umiddelbar og permanent våpenhvile, og at alle gisler skulle settes fri,» fortsatte Bryn.
Deretter viste NRK klipp av begrunnelsen som FN-ambassadør Robert Wood ga for USAs boikott. «USA kunne ikke støtte en betingelsesløs våpenhvile som ikke sikrer at gislene blir frigitt. (…) En varig slutt på denne krigen må komme sammen med løslatelse av gislene. Disse prekære målene er uadskillelig knyttet sammen. Denne resolusjonen sikret ikke denne betingelsen,» sa Wood.
Hvem har rett, programlederen eller ambassadøren?
Resolusjonsforslaget nevner gislene og krever deres «umiddelbare og betingelsesløse løslatelse», men setter det ikke opp som en betingelse som må oppfylles før en våpenhvile. Amerikanerne sier de kunne gått med på å støtte en tekst som var bare litt mer klar, men en amerikansk kilde sier at noen medlemsland, særlig Russland og Kina, var mest interessert i å framprovosere et amerikansk veto. «Kina fortsatte å kreve ‘sterkere språk’ og Russland så ut til å trekke i trådene med forskjellige medlemmer [av rådet],» sier en amerikansk diplomatisk kilde til Times of Israel.
Resolusjonsteksten nevner forøvrig ikke Hamas med navn.
På NRK Nyheter torsdag 21. november ble det enda verre fra NRKs side. Da fortalte Midtøsten-korrespondent Yamas Wolasmal i studio om at amerikanerne nå for fjerde gang har lagt ned veto mot en våpenhvile-resolusjon, men han opplyste ingenting om amerikanernes begrunnelse. Tvert imot hevdet han at resolusjonsteksten tar til orde for å «få løslatt de israelske gislene».
Wolasmal fortsatte med å gjengi Algeries ambassadør, som skal ha sagt i FNs sikkerhetsråd at USAs veto «gir Israel grønt signal til å fortsette folkemordet på Gaza-stripen». Han gjentok to ganger at reaksjonene er sterke, og sa at det gir amerikanerne et forklaringsproblem.
Men det er ikke noe problem. Gislene må løslates først, og så kan det bli våpenhvile. Det er det amerikanerne sier. NRK har derimot et forklaringsproblem, som fortsetter å fremstille Israels lovlige forsvarskrig mot jihadister som et folkemord. Les mer i artikkelen Løgnanklagen om folkemord og hvordan de norske mediene bruker den til demonisering.
Våpenhvilen ble brutt av Hamas 7. oktober 2023. Med unntak av en kort periode i november 2023, har ikke Hamas ønsket noen våpenhvile, og de har avvist en rekke forslag om fangeutvekslinger. NRK har et forklaringsproblem, når de ikke melder om at Hamas har avvist våpenhviler.