Jordan har erklært Det muslimske brorskapet ulovlig, melder nyhetsbyrået Reuters. Tiltaket kommer etter at medlemmer av gruppen ble knyttet til sabotasje- og terrorplaner, sier innenriksminister Mazen Fraya. Myndighetene skal ha tatt beslag i gruppens eiendeler. I forrige uke ble 16 personer knyttet til brorskapet arrestert. De skal ha fått trening i Libanon og planla angrep med droner og raketter i Jordan, ifølge myndighetene, skriver Times of Israel.
Det muslimske brorskapet vokste fram i Egypt fra 1920-tallet. Siden har det spredt seg i hele verden. Hamas ser på seg selv som den palestinske grenen av brorskapet.
Det muslimske brorskapet har vært aktiv i Jordan i flere tiår, har stor støtte på grasrotnivå og mange kontorer i flere byer rundt i landet, skriver Reuters.
Brorskapets første ledere var ikke bare opptatt av å la islam styre alle områder av livet, de var også inspirert av totalitære bevegelser i Europa. «Den nazistiske propagandaen hadde stor innflytelse på dem. (…) Stormuftiens forbindelser med nazistene og møter med Hitler viser at det var både politiske og ideologiske bånd til nazismen,» sier historikeren Ladan Boroumand.
I 2014 sendte NRK en dokumentar om Det muslimske brorskapet. Et av filmens mest interessante avsnitt er beskrivelsen av hvordan Sayyid Qutbs skrifter har påvirket de siste generasjoner muslimer. Qutb kom fra en relativt liberal familie i Egypt, men på 1940-tallet gikk han mer og mer i retning av å se på islam som løsningen for alle samfunnets problemer. «Han legitimerte angreps-jihad for å gi islam styrke og makt igjen,» leser Sidsel Wold. Ifølge Qutb «finnes det ikke noe islam uten fysisk jihad, det vil si krig,» sier Noman Benotman. Han er tidligere medlem av al-Qaida. Militant jihad er helt nødvendig så lenge ikke hele verden ligger under sharia.
Dokumentaren fortsetter med et kanskje enda viktigere poeng. I 1953 organiserte Det muslimske brorskapet en kongress i Jerusalem, den gang var de østlige delene av byen ulovlig annektert av Jordan. Her ble vektleggingen i motivasjonen for krigen mot Israel forskjøvet. Det ble mindre arabisk nasjonalisme, og mer islamisme. Brorskapet samlet sunni og shia-muslimer i fiendskapet mot Israel.
«Fra da av var den israelsk-palestinske konflikten ikke bare en lokal konflikt mellom naboer. Nei, den ble til en hellig sak. For om hele regionen var å anse som islamsk, var Israel et fremmedelement,» leser Wold. La oss håpe denne innsikten siver ut til hele NRKs utenriksredaksjon. De siste 60 årene har islamismens vekt i kampen bare forsterket seg, ikke minst representert med grupper som brorskapets Hamas og ayatollaenes Hizbollah. Dokumentaren inneholder flere ferske uttalelser med jødehat fra fremstående brorskap-ideologer.