Bosetningen Ofra nord i Samaria er den første israelske bosetningen som ble etablert på Vestbredden. Tettstedet feiret sin 18-årsdag kort tid før Oslo-avtalen ble undertegnet i 1993. Den gang var viseforsvarsminister Motta Gur (Arbeiderpartiet) hedersgjest, og han lovet ikke bosetningen noe langt liv.
32 år senere er situasjonen en annen. Da Ofra nylig feiret 50-årsdag, var hedersgjestene på festen på et helt annet nivå. Benjamin Netanyahu kom, men det gjorde også en av statsministerens fremste politiske rivaler – Benny Gantz fra opposisjonspartiet National Union.
I sin tale plasserte Gantz seg til høyre for det som var sentrum-høyre posisjonen i Israel for ti år siden, analyserer den innflytelsesrike israelske journalisten Amit Segal. Gantz kritiserte tilbaketrekningen av bosetninger nord i Samaria i 2005. «Vi skulle ha blitt der for å kontrollere landområdene, men fremfor alt var det viktig å forbli der for å vise verden at 1967-linjene ikke er relevante,» sa Gantz. Han fortalte også at han argumenterte for å ta landområder i Gaza etter 7. oktober, «for å la Hamas betale en pris», og beholde kontroll over landområdene «i hvert fall inntil det blir regimeendring».
– Enhver som snakker om en palestinsk stat eller tilbaketrekninger har ganske enkelt ikke kontakt med sikkerhetsrealitetene, la han til.
Uttalelsene til Gantz bekrefter at sentrum i israelsk politikk har beveget seg, skriver Segal. «Kanskje handler det om 7. oktober eller endring i opinionens prioriteringer, men Ofra, den første jødiske bosetningen i Samaria, er blitt bredt akseptert.»
I 1967 var Israel tvunget til å forsvare seg mot angrep fra arabiske naboland. Etter at Israel vant Seksdagerskrigen kom store landområder under israelsk kontroll. I alle disse områdene – Sinai, Gaza, Vestbredden (Judea og Samaria) og Golan – etablerte Israel etterhvert militære baser og sivile boligområder. Disse boligområdene, som i noen tilfeller på Vestbredden har vokst til å bli byer med noen titusen innbyggere, blir kalt israelske eller jødiske bosetninger. Les mer på temasiden Hva du trenge rå vite om israelske bosetninger.