Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mads Gilbert er ikke redelig med dødstall

Mads Gilbert hevder 90 prosent av de drepte er sivile. Aldersprofilen på de drepte antyder noe helt annet. (Skjermdump fra VG TV 14. juli 2014)
Mads Gilbert hevder 90 prosent av de drepte er sivile. Aldersprofilen på de drepte antyder noe helt annet. (Skjermdump fra VG TV 14. juli 2014)
Mads Gilbert hevder en av tre drepte på Gaza-stripen er barn. Oversikten til Al-Jazeera viser at den norske legen ikke bare overdriver, men dobler tallet. Også tall som Gilbert ga i 2009 har vist seg å være helt feil.

– 1 av 3 drepte er barn, sa Mads Gilbert til P4 mandag 14. juli. 90 prosent av de drepte er sivile, sa Gilbert til VG TV samme dag. Men er det sant?

Den engelskspråklige nettsiden til Al Jazeera gir oversikt over alle de drepte palestinerne på Gaza-stripen med navn og alder. Oppstillingen per onsdag ettermiddag 16. juli, totalt 208 antall drepte, viser at 34 av de drepte er under 18 år. Andelen drepte barn er altså én av seks.

26 prosent av de drepte barna er i alderen 16 og 17 år. I denne alderen kan de godt være stridende i Hamas-avdelinger. Barn under 16 år utgjør mindre enn én av åtte drepte.

125 av 208 drepte er i stridsdyktig alder, fra 18 til 40 år. Kun 6 av de drepte er over 70 år. Blant de 39 drepte mellom 41 og 66 år kan en større andel være seniorledere i Hamas.

De arabiske navnene på listen viser at det store flertallet drepte er menn. Hamas-myndighetene på Gaza regner i utgangspunktet alle drepte som ikke bærer uniform for å være sivile. Samtidig bruker ikke deres militante medlemmer uniform. For IDF er militante palestinere lovlige mål enten de bærer uniform eller ikke.

  • Er du lei av at norske medier ukritisk gjengir Hamas-støttespilleren Mads Gilbert? Bli medlem av MIFF!

 

Ingen spor av påstand fra 2009

Norske medier burde være særdeles varsomme med ukritisk å gjengi dødstall fra Mads Gilbert. 4. januar 2009 sendte Gilbert ut en tekstmelding fra Shifa-sykehuset som ble gjengitt i Norge i stor stil, sist i mai 2014 da Utdanningsdirektoratet spredte anklagen til 50.000 ungdom på eksamen. Men i rapportene etter krigen er det ikke spor av noe bombing av marked i Gaza 4. januar 2009 som skal drept 20 og skadet 80. MIFF har sendt spørsmål til Gilbert som han ikke svarer på.

 

Generelt om dødstall

Når en konflikt raser slik som nå, vil alle tallene for drepte i utgangspunktet komme fra de Hamas-kontrollerte helsemyndighetene på Gaza-stripen. Under siste runde av kamphandlinger i november 2012, opplyste palestinske kilder at 55 militante og 105 sivile ble drept. De offisielle tallene fra IDF, som kom senere, var 120 militante palestinere og 57 sivile. Det israelske senteret Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center rapporterte etter nøye studier at 101 var terrorister og 68 ikke-stridende. Menneskerettighetsgruppen B’Tselem rapporterte at 62 av de drepte var stridende og 87 sivile.

Det er derfor grunn til å lese alle de foreløpige tallene, også oversikten til Al Jazeera, med forsiktighet. I Norge er det rapportert at FN sier 8 av 10 drepte er sivile. Dette er et tall som FN har fra Hamas-myndighetene, ikke basert på noen egen granskning, påpeker journalist Raphael Ahren i Times of Israel.

– Alle disse publiseringene er ikke verdt papiret de er skrevet på, sier Reuven Erlich, direktør for Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center. I deres siste rapport fra 15. juli blir det anslått at 72 av de drepte var terrorister fra Hamas, Islamsk Jihad og andre terrorgrupper. 80 av de drepte har vært ikke-involverte, og status for 41 drepte kan ennå ikke fastslås.

Under krigen i 2009 rapporterte Hamas-myndighetene først om svært høye sivile dødstall. Siden ble det ikke så viktig å lyve om disse tallene lenger. Sivile tap på Gaza-stripen var langt lavere enn det som er vanlig i sammenlignbare kriger.

Les mer analyse av dødsoversikten til Al Jazeera hos mediawatchdog-gruppen Camera.

 

Har du hørt eller lest om Gaza-krigen i 2009…

Les mer her.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart