Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hizbollah – Allahs parti

Hva er Hizbollah?

Hizbollah er en shia-muslimsk, militant organisasjon som opererer på vegne av Iran. Gruppen står på terrorlistene til USA, EU, Canada og Australia, og er forbudt i Tyskland. Hizbollah er en sammensetning av ordene «Hizb» og «Allah», som betyr «Allahs parti». Noen velger skriveformen Hizbullah eller Hezbollah. Hizbollahs politiske fløy («Lojalitet til motstandsblokken») er en en betydelig maktfaktor i libanesisk politikk.

Hva er historien til Hizbollah?

På begynnelsen av 1980-tallet sendte Iran agenter fra Den Iranske Revolusjonshær for å assistere i opprettingen av en revolusjonær islamsk bevegelse i Libanon. Målet var å samle medlemmer som ville delta i jihad (hellig krig) mot Israel. De første rekruttene ble etterhvert kjernen i Hizbollah. Iran, som en shia-islamsk republikk, forblir en nær alliert, finansiell støtte og modell for Hizbollah. I tillegg er de støttet av Syria.

Hizbollahs leder Nasrallah (Foto: @ActForIsrael)
«Israel er vår fiende. Dette er en aggressiv, ulovlig og illegitim enhet, som ikke har noen framtid i vårt land. Israels skjebne viser seg i vårt motto: 'Død over Israel'» sier Hassan Nasrallah, leder i Hizbollah.

Hizbollahs mål

Hizbollah har erklært at deres mål er «å frigjøre 1948-grensene til Palestina». Det betyr at staten Israel vil bli utslettet, og verdens eneste jødiske stat forsvinne. Hizbollah har også blitt anklaget for å benekte Holocaust. Hizbollah-kontrollerte mediekanaler har flere ganger kringkastet antisemittiske konspirasjonsteorier

Hvordan finansieres Hizbollah?

Ifølge Hizbollah får bevegelsen penger fra næringsliv, privatpersoner og religiøse grupper i Libanon. Ifølge vestlig etterretning mottar Hizbollah en vesentlig del av sine midler, trening, våpen og annet fra Iran og Syria. Finansiering kommer også fra illegal virksomhet. De siste årene har Hizbollah vært en tung aktør i den syriske borgerkrigen, hvor deres krigere har støttet Assad-regimet.

Hizbollahs ideologi er en blanding av islamsk nasjonalisme, antisemittisme, antisionisme, antiimperalisme, shia-jihad, anti-vest og Khomeinisme. Foruten den fiendtlige agendaen mot Israel, ønsker Hizbollah å samle alle muslimer i én ummah (et folk). På vei mot dette målet jobber de for å fremme shia-islam i Libanon, etter mønster av den iranske revolusjonen i 1979.

Libanon og Hizbollah

Libanon er kjerneområdet til Hizbollah, hvor de også er støttet av en sterk politisk bevegelse. Ved parlamentsvalget i 2018 fikk «Lojalitet til motstandsblokken» (Loyalty to the Resistance Bloc) 13 av 128 seter og deres allianse vant flertall. I august 2008 anerkjente Libanons regjering Hizbollahs væpnede styrker og ga dem rett til å «frigjøre eller gjenvinne okkupert land».

Hizbollah har i praksis kontroll på det meste som skjer i Libanon. Til tross for motstand i deler av befolkningen, kan Hizbollah dominere med sine væpnede styrker. Hizbollah har i årevis skjult sine raketter blant den libanesiske sivilbefolkningen og lagt sine militære installasjoner i tett befolkede områder.

Hizbollah og Israel

Hizbollah har hatt Israel som hovedmotstander helt siden 1980-tallet. Frem til Israel trakk seg tilbake fra Sør-Libanon i 2000, gjennomførte Hizbollah en lang rekke angrep mot israelske styrker. Angrepene mot Israel fortsatte etter tilbaketrekningen, og utløste Den andre Libanon-krigen i 2006. Israel ser det som avgjørende å stanse Irans og Hizbollahs militære oppbygging i Syria og Libanon.

Hizbollah og Syria

Etter at borgerkrigen i Libanon tok slutt i 1990, lot Syria Hizbollah beholde sine våpen og bygge seg opp militært. Syria har levert våpen til Hizbollah og latt Iran bruke syrisk territorium til leveranser. For Assad-regimene i Damaskus har det vært en fordel at Hizbollah kunne angripe fra libanesisk territorium i stedet for syrisk. Dermed rammet israelske forsvarsoperasjoner Libanon og ikke Syria.

Da den syriske borgerkrigen startet i 2011 kastet Hizbollah seg tidlig inn i kampen i forsvar for Assad-regimet. Flere tusen Hizbollah-krigere er blitt drept og skadet i kampene, i en blodig krig som har kostet over en halv million mennesker livet. Israel har flere ganger bombet våpenkonvoier med avanserte våpen på vei til Hizbollah i Libanon.

Hizbollah og Iran

Hizbollah ble etablert av Iran, og ayatollahene i Teheran har fortsatt en overordnet kontroll på bevegelsen. Da Hizbollah deltok i libanesisk valg for første gang i 1992 var det med støtte fra Irans øverste leder Ali Khamenei. «Hizbollah fremmer de originale ideene til islamsk jihad,» sa Ali Larijani, ordfører ved Irans parlament i 2010.

Hizbollah har ikke autoritet til på egenhånd å angripe Israel med sine raketter, påpeker Raphael G. Bouchnik-Chen i The Begin-Sada Center for Strategic Studies. Den autoriteten ligger i Teheran, Irans hovedstad. Rakettene til Hizbollah er ikke først og fremst for å skape en avskrekningsbalanse mellom Hizbollah og Israel, men mellom Iran og Israel. 

 

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart