Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Viktig at jøder har sitt eget land

Slått ned, men ikke nedslått. Det nye varamedlemmet i MIFFs hovedstyre, Anja Savosnick (23), har vært igjennom tøffe tak - kun fordi hun ble født inn i denne verden som jøde.
Anja Savosnick (23) er nytt varamedlem i MIFFs hovedstyre. Hun gleder seg til å ta fatt på nye oppgaver.

I februar stod hun modig fram i et intervju med UiOs studentmagasin Universitas, og fortalte om hvordan hun i to år var blitt trakassert i studentmiljøet for sin religion og etnisitet. Men hun lar seg ikke underkue.

Vil fokusere på studenter
Nå ønsker Savosnick å bidra til at det ikke skal være tabu blant unge studenter å støtte Israel, og at jøder i Norge skal slippe å stilles til ansvar for Midtøsten-demokratiets angivelige ugjerninger.

– Jeg er fornøyd med å få muligheten til å påvirke i MIFF-styret på ulike vis. Det er viktig at også unge står fram. Det er viktig at Israels sak kommer fram i studentmiljøene. Derfor mener jeg det er veldig viktig at flere unge engasjerer seg i MIFF, forklarer hun.

– Jeg håper at jeg kan bidra til at det blir satt større fokus mot studenter og andre unge mennesker. Det er på en måte tabu i Norge å støtte eller like Israel. Jeg håper at jeg kan bidra til å endre det, legger hun til.

– MIFF er viktig
Savosnick er et relativt ferskt medlem i MIFF, hun meldte seg inn i løpet av våren. Men hun har alltid satt pris på MIFFs informasjonsarbeid.

– MIFF er veldig viktig, fordi det er en av de eneste organisasjonene som står fram og taler Israel sin sak. Israel er noe jeg virkelig brenner for, så det er bra at noen virkelig tør å stå fram i Norge i dag og si noen positivt om Israel.

Viktig med jødisk stat
Israel er ekstra viktig for Savosnick fordi hun er jøde, den eneste staten i verden som tar vare på de jødiske verdiene og høytidene.

– Israel er det eneste jødiske landet i verden. Ikke bare som jøde, men også generelt synes jeg det er viktig at vi også skal få lov til å ha et land, for det er jo både mange kristne og muslimske land ellers i verden. I Norge feires det jul og andre kristne høytider, og man følger den kristne kalenderen. I Israel feires Hanukkah og alle de jødiske høytidene og det synes jeg er viktig, sier den engasjerte MIFF-eren.

Blir stilt til ansvar
Likevel er Savosnick klar på at hun som norsk jøde ikke kan stilles til ansvar for Israels handlinger, eller hva slags ugjerninger folk tillegger landet.

– Alltid når det kommer fram at noen er jøde, blir de stilt til ansvar for Israels handlinger. Plutselig må de svare på spørsmål om hva de mener om Israel eller om man støtter det ene og det andre av deres politikk. Jøder og staten Israels handlinger kobles automatisk sammen blant studenter, forteller Savosnick.

– Bare fordi jeg sier at jeg er jøde, ønsker ikke jeg å bli bombardert med anklager hvorfor situasjonen er som den er i Israel, legger hun til.

Positivt og negativt
Etter at hun stod fram og fortalte sin historie har hun fått svært mange positive tilbakemeldinger, men også mye negativt. Det har overrasket henne.

– De fleste har jeg fått veldig mye positive tilbakemeldinger fra. Både de som har kontaktet meg personlig eller sendt en e-post eller liknende. Jeg ble overrasket over det. Men så er det jo også mange negative kommentarer som har kommet fram under artikkelen på nettsiden til Universitas. Og da ble jeg også veldig overrasket over hvor mye negative ting som stod der. Jeg fikk helt sjokk!

Mente det var løgn
– Folk skrev at de ikke trodde det stemte det jeg sa, at jeg bare hadde funnet på det selv. Jeg hadde virkelig ikke trodd jeg skulle få så mye hets på grunn av at jeg stod fram. Selvfølgelig overveide jeg veldig lenge om jeg skulle stille opp på intervjuet, fordi det er ikke «bare bare» som jøde å stå fram og fortelle om sine opplevelser. Men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få så mye negative kommentarer, og at folk skulle skrive masse løgn om meg som person, forteller Savosnick.

– Det tok litt tid før jeg forsonte meg med all hetsen. Men jeg tror at når jeg har stått fram, så har det startet noe. Nå er det flere som begynner å tenke litt over det og jeg føler kanskje at dette er starten på at det kan bli gjort noe med det. For nå har jeg satt fokus på det, forteller Savosnick.

– Trist og ubehagelig
– Hva føler du når du blir stilt til ansvar for noe en stat angivelig har gjort på andre siden av kloden, der du ikke engang er statsborger?

– Jeg synes det er utrolig trist og ubehagelig. Men jeg har valgt å snu det. For etter at jeg hadde fått all den hetsen jeg fikk i to år, fant jeg ut at «nå er det nok!» Så da bestemte jeg meg for at da får jeg heller gå ut og tale Israel sin sak. Jeg ønsker å gjøre noe for at jøder i Norge skal slippe å bli stilt til ansvar og at det ikke skal være tabu å støtte Israel, sier hun.

Må akseptere uenigheter
Den unge studenten er klar over at hun nå, som varamedlem i MIFF-styret, trolig vil bli stilt enda mer til ansvar for Israels handlinger, sanne eller usanne. Men hun mener hun er forberedt på det.

– Nå føler jeg at jeg kan gjøre mer for å endre ting. Nå står jeg jo offentlig fram og sier «ja, jeg støtter Israel». Jeg vil i større grad bli stilt til ansvar for mine meninger, ikke hvem jeg er. Det er noen som trakasserer for hva vi mener, og det er jo klart de fleste av dem, men jeg har også blitt trakassert for den jeg er. Jeg har jo ikke valgt å bli jøde. Moren min er jøde og da ble jeg det. Jeg er jo selvfølgelig veldig glad for at jeg er det, men jeg har ikke valgt det selv. Likevel er det den siden av meg folk har angrepet. Men å støtte Israel og sitte som vararepresentant i styret har jeg selv valgt. Da må man akseptere at ikke alle er enig med meg og jeg vil være mer forberedt på det, understreker Savosnick.

Håper og tror på fred
– Har du tro på en fred for Israel i Midtøsten, eller har du som de fleste nesten gitt opp?

– I en rettferdig verden så ville jo selvfølgelig Israel vært i fred og alle nabolandene hadde villet være «venner», for å si det sånn. Så jeg håper jo at det skjer en gang, men det er veldig mye som skal ordnes før det er mulig. Likevel håper jeg og tror at det skjer og jeg håper jeg får oppleve det, avslutter hun optimistisk.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart