Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Spurs-fansen får ikke lenger kalle seg «Yid Army»

Bildet er fra Tottenhams kamp på White Hart Lane mot Charlton i 2011, som hjemmelaget vant 3-0. (Foto:
Bildet er fra Tottenhams kamp på White Hart Lane mot Charlton i 2011, som hjemmelaget vant 3-0. (Foto:
Supporterne til den London-baserte fotballklubben Tottenham får ikke lenger kalle seg "Yid Army". Det har det engelske fotballforbundet (FA) bestemt.

FA arbeider stadig med å forby rasistiske ord på fotballbaner og på andre måter sørge for at fotballen ikke blir en arena for rasistisk eller antisemittisk hets. Nå har fotballforbundet også lagt ned forbud mot ordet «Yid», et ord som historisk sett er blitt brukt svært negativt mot jøder i det engelske språket. Gjør de det kan de bli straffet, heter det i pressemeldingen.

Men ikke alle fans mener de bruker ordet på støtende måter. For eksempel har London-klubben Tottenham Hutspur, med sin hjemmebane White Hart Lane, en tett historisk tilknytning til en av de tradisjonelt jødiske bydelene i den britiske hovedstaden. Mange av deres lokale supportere er også jøder. Fansen kaller seg derfor for «Yid Army». Fenomenet er sammenliknbart med fansen til nederlandske Ajax Amsterdam, som kaller seg for «superjøder».

Ifølge «Yid Army» så bruker de ordene som en æresbetegnelse, ikke i en antisemittisk kontekst. Leder i Tottenhams Venner, Vidar Edell, forklarer til TV2 Sporten at han er skuffet over avgjørelsen:

– FA er besatt av å være politisk korrekte, og ved å lage en greie ut av det her viser de historieløshet, kunnskapsløshet og manglende ryggrad. Et eventuelt påbud eller hva man skal kalle det, vil jeg tro Tottenham kommer til å anke, men jeg kan ikke se hvordan man skal kunne straffe noen for dette, sier han.

– Tottenham-fansen har sunget dette i 30-40 år. Og de synger om seg selv. Det var i respons på at de ble sjikanert på det groveste av andre lags fans. Og da snakker vi paradoksalt nok om andre London-klubber med en veldig stor andel jødiske supportere, hevder han.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart