Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«Jeg tror vi ser begynnelsen på slutten av jødisk historie i Europa»

Jewish Agency-leder Natan Sharansky (Foto: Jewish Agency, flickr.com)
Jewish Agency-leder Natan Sharansky (Foto: Jewish Agency, flickr.com)
- I Europa er det mindre og mindre plass for jøder som det er viktig for å ha både identitet og frihet, sier Nathan Sharansky. Israel kjemper for europeiske verdier. Europa vil dø på kontinentet og overleve i Israel, advarer han.

24. juli publiserte nettstedet thejc.com (det London-baserte tidsskriftet The Jewish Chronicle) en artikkel basert på et omfattende intervju med Natan Sharansky, den kjente refusenik fra Sovjet-tiden og leder for Jewish Agency. Her gjengir vi en del av hovedpunktene.

Jeg tror vi ser begynnelsen på slutten av jødisk historie i Europa, innleder Sharansky. Det som gjør situasjonen i Europa unik i historien er det faktum at Europa har blitt veldig intolerant til identiteter i en multikulturell og post-nasjonalistisk situasjon.

Den nye antisemittismen er nær knyttet til Israel – i form av demonisering, delegitimering og dobbelstandard. Denne nye antisemittismen, mener Sharansky, er nå så dypt inngrodd i politiske og intellektuelle ledere i Europa at hver jøde blir tvunget til å velge mellom å være lojal til Israel eller lojal til Europa.

Usikkerheten for jøder i Europa skyldes muslimsk innvandring og framveksten til den klassiske europeiske høyresiden, som ser jødene som «de andre». Det liberale, intellektuelle Europa, hvor jøder historisk sett følte seg så komfortable, ber jødene  nå velge mellom Israel og «oss».

Et resultat av dette, er at jøder forlater europeiske land. I 2014 er det ventet at hele 1 prosent av det jødiske samfunnet i Frankrike vil flytte til Israel. Sharansky tror ikke dette er et lokalt fenomen som vil begrense seg bare til Frankrike.

Jeg ser dette som et historisk øyeblikk – som begynnelsen på prosessen av at jøder distanserer seg fra Europa, sier Sharansky.

For jøder er det viktig, i varierende grad, å leve ut med en tydelig jødisk identitiet i frihet. I Europa blir dette mer og mer vanskelig. Franske jøder er tvunget til å nekte sine barn å gå med kippa på gaten. Selv i Moskva og Kiev er ikke dette noe tilsvarende problem, påpeker Sharansky.

Jewish Agency-lederen mener Europa er i ferd med å forlate sine grunnleggende verdier med respekt for [ulike] identiteter, samtidig som muligheten til å garantere full frihet for europeerne svekkes. På den ene siden åpner Europa sine porter for mennesker som ikke nødvendigvis deler verdier som frihet og toleranse, på den annen side strømmer europeerne til høyreorienterte partier som er fiendtlige til «de andre».

Det er ikke nødvendigvis sterk lyst til å flytte til Israel som får europeiske jøder til å sette seg på flyet. Det er vel så mye følelsene av å mangle tilhørighet i Europa.

De siste månedene har det vært en markert økning i antallet jøder som flytter fra Ukraina til Israel. Dette er jøder som i over 20 år har valgt å bli boende i Ukraina, selv om en stor andel av deres jødiske venner flyttet til Israel etter Sovjetunionens fall på begynnelsen av 1990-tallet. Nå velger de å flytte på grunn av den generelle usikkerheten og maktvakuumet i området.

Sharansky var med i gruppen av jøder som kjempet for frihet og rett til å flytte fra kommunist-Sovjet. Jødenes krav om exodus fra Sovjetunionen var noe som bidro til å få samveldet til å kollapse. Sharansky ser jødenes exodus fra Europa som det første synlige tegn på dype endringsprosesser som nå er i gang.

«Det er en bekymring for meg som en som setter pris på europeisk sivilisasjon – men ikke min sak som leder av Jewish Agency. Det er definitivt en sak for lederne i Europa, som må tenke seg om hvordan de kom til det punkt at i Europa, som en gang var villig til å gi tapt på millioner av sine innbyggere – sine jøder, er de gjenlevende av disse jødene villig til å gi tapt på Europa. Kanskje de føler at de kan ha mer Europa i Israel, fordi det er Israel  som kjemper for både å være jødisk og demokratisk. Israel er stedet som kjemper for europeiske verdier. Europa vil dø her [på kontinentet] og overleve i Israel.»

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart