Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Professor hengte Israel ut som «røverstat» på minnemarkering for Holocaust

Bernt Hagtvedt taler på Holocaust-markering i Trondheim 27. januar 2016 (Foto: MIFF)
Bernt Hagtvedt taler på Holocaust-markering i Trondheim 27. januar 2016 (Foto: MIFF)
Professor Bernt Hagtvedt sjokkerte tilhørerne da han holdt tale i Trondheim onsdag 27. januar.

Den internasjonale Holocaust-dagen ble markert onsdag 27. januar.

I Trondheim inviterte Det Mosaiske Trossamfunn, Jødisk kulturfestival og Jødisk museum publikum til en markering på Folkebiblioteket. Rundt 80 personer var til stede.

Professor Bernt Hagtvedt fra Universitetet i Oslo var en av fire talere, i tillegg til tidligere utenriks- og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg fra Arbeiderpartiet, statssekretær Anne Karin Olli fra Høyre i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og stipendiat Vibeke Moe fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Professor Hagtvedt slapp til som nummer tre av talerne. Han ble presentert av møtelederen som «professor i statsvitenskap, skribent, deltaker i den politiske debatten og med spesiell fokus på menneskerettighetsstudier, ekstreme politiske bevegelser, demokrati og fattigdomsstudier, blant annet.»

Hagtvedt introduserte seg selv ved å si at han tilhører en utdøende rase. Han fortsatte:

«De gamle dinosaurer døde ut fordi de hadde for små hjerner, men dagens professorer dør ut fordi de har for store hjerner.» Dette var unnskyldningen for hvorfor han ville bruke den gamle teknologien med lysark og en overheadprojektor som hjelpemiddel til foredraget.

Etter å ha pratet i rundt 30 minutter om Holocaust og antisemittismen i tiden rundt den første og andre verdenskrigen, slo Hagtvedt plutselig over til kritikk av Israel. «Den store hjernen» fikk seg til å si:

«Israel gjør forferdelige ting mot palestinerne. Det er elefanten i rommet. Ingen sier at norske jøder skal gjøres ansvarlig for staten Israels politikk, like lite som de som kritiserer staten Israels politikk skal bli kalt for antisemitter, men det er en dyp tragedie at den stat som ble opprettet for å hindre den slags identifisering, den type undertrykkelse, er blitt den jødiske staten Israel. Det er en tragedie uten like. Og jeg syns jeg hører litt for lite om dette fra jødene selv. Jeg syns det må sies. Det er en tragedie uten like det som skjer i Palestina og det er klart den høyreorienterte sionistiske høyresiden som er ansvarlig for det.»

Så kom kveldens verste kraftsalve:

«Hele den israelske venstresiden er borte og vi har å gjøre med en ekspansiv røverstat som er en tragedie for jødene!»

Å omtale verdens eneste jødiske stat på en slik måte, avslører at professoren ikke har peiling på den israelske virkeligheten. Det er tydelig at han totalt mangler forståelse eller kunnskap om begrunnelsen for de israelske myndighetenes vedtak som de – og mange andre eksperter – mener er moralsk riktig og i samsvar med internasjonal lov.

Det kan da vel ikke være så vanskelig – heller ikke for en professor som opererer med lysark av plast – å innhente litt kunnskap om Israel slik at han vil være i stand til å forstå at en slik karakteristikk er fullstendig latterlig og useriøst. At en professor sier noe slikt fortjener egentlig bare følgende dom: Skammelig og flaut!

Møtelederen åpnet for kommentarer og spørsmål etter foredraget. Flere tilhørere kritiserte Hagtvedts sjokkerende, usanne og urettferdige karakteristikk av Israel som «røverstat».

Men i stedet for å beklage fortsatte Hagtvedt angrepet på Israel ved å si følgende:

«En stat som systematisk ignorerer FN-resolusjonene samt okkuperer et annet land, som setter opp hus der hele tiden og som behandler palestinere på grensen til det rasistiske. Reis og se hvordan grensesperringene behandler gravide kvinner. Det er et forfall uten like og er ekstra tragisk fordi den israelske venstresiden har blitt så svak.»

Møtelederen sa deretter at de helst ville unngå en Midtøsten-debatt på dette møtet. Så var det tid for den siste foredragsholderen, stipendiat Vibeke Moe fra Holocaust-senteret i Oslo.

Hun fokuserte i sitt foredrag på antisemittisme i dagens Europa, med særlig vekt på Norge.

I innledningen sammenlignet Moe en antisemittisk ytring i en av Aftenpostens lederartikler fra mellomkrigstiden med antisemittiske ytringer fra nåtiden. Hun nevnte spesifikt den norske mannen som nylig ble dømt i Oslo tingrett for jødehets på sin egen blogg.

Hun snakket også om HL-senterets undersøkelse fra 2012 om antisemittiske holdninger i Norge og at den viste at det er mest antisemittisme blant personer med sterkest engasjement for palestinerne.

Vibeke Moe nevnte førsteamanuensis Trond Andresen ved NTNU og plakaten han bar i 1. mai-toget i 2015. Som et eksempel på hvordan holdninger til Israel direkte influerer på holdninger til jøder, siterte hun følgende tekst skrevet av Andresen: «Jeg er palestina-supporter og har vært det siden 70-tallet. Jeg mener problemet der nede ikke blir løst hvis ikke jødene som gruppe begynner å granske sine egne problematiske gruppetrekk. Vi har kritisert statsstyret i 70 år uten at det har hjulpet det minste. De slipper unna med alt. Det er på tide å spørre hvorfor jøder er lojale overfor dette regimet.»

Hun fortsatte: «Utsagnet er antisemittisk fordi han essensialiserer jøder. Han tenker at jøder har noen felles strekk som er negative. I tillegg er dette et skoleeksempel på en total sammenblanding av Israel og jøder. Og den nevner jødisk lojalitet. Klassisk antisemittisk anklage mot jøder at de ikke er lojale mot den nasjonen de bor i.»

På det tidspunktet var det nok flere tilhørere som tenkte at Trond Andresens antisemittiske utsagn lignet nokså mye på professor Hagtvedts utsagn, uttrykt bare en halvtime tidligere, om at jødene bør kritisere Israel mer.

Det kunne være interessant å høre professor Hagtvedt forklare hvilke holdninger han egentlig har til jøder som støtter Israel og hvilke holdninger han har til dem han omtaler som høyreorienterte sionister? De spørsmålene fikk tilhørerne ikke svar på.

 

Røverstat-løgnen

La det være klart: Israel er ingen røverstat. De første zionistene kjøpte seg land. Zionistene fokuserte også på å rehabilitere områder som var forlatt og oppfattet som ubrukelige. De fikk ørkenen til å blomstre, de tømte sumpmarkene for vann, laget vannkanaler, kultiverte udyrkbar mark, plantet skog, fjernet steiner og salt fra jorden. Jødisk gjenvinnings- og renovasjonsarbeid gjorde at antallet dødsfall forårsaket av sykdom sank kraftig i området.

Jødene utgjorde opp mot 2 prosent av befolkningen i den arabiske verden rundt 1948. Israel utgjør mindre enn 0,2 prosent av arealet til de arabiske landene. Etter 1948 er nesten én million jøder blitt presset og jaget ut av de arabiske land. Nesten ingen er igjen. Israel er blitt nødhavn for de fleste. En minoritet på 2 prosent er blitt jaget ut av den arabiske verden og konsentrert i et lite landområde på størrelse med et norsk fylke – i areal ti ganger mindre enn det minoriteten skulle kunne kreve rett til dersom ulike etniske og religiøse grupper i Midtøsten og Nord-Afrika fikk sine egne landområder.

Israel ville tjene på å betale full erstatning til de araberne som har mistet eiendom. Betingelsen er at også jødene fra arabiske land får erstatning. Ifølge israelske beregninger etterlot jødene mer eiendom i arabiske og andre muslimske land enn araberne etterlot i Israel. Og dessuten er jødene fratatt en masse eiendom i europeiske og andre land. De som Hagtvedt anklager for å være røvere ville tjene stort på et rettferdig erstatningsoppgjør!

Det er uvisst om «den store hjernen» vet at så godt som alle jøder som har bodd i det arabiske området (12.111.798 kvadratkilometer) er fordrevet derfra. Han ser det tydeligvis som mer problematisk at jødene nekter å la seg fordrive fra de siste 21.502 kvadratkilometrene (snaut 0,2 % av det tradisjonelle arabiske området). At jødene er fordrevet fra 99,8 % av “det arabiske hjemland”, har visstnok ikke noe å si.

 

Tragedier i perspektiv

Hagtvedt hevdet «det er en tragedie uten like det som skjer i Palestina». Mangler «den store hjernen» fullstendig global oversikt eller er det ok å lyve når man kan legge skyld på sionistisk høyreside?

Hagtvedt hevdet også at Israel «setter opp hus [på Vestbredden] hele tiden». Han glemte å nevne at israelske bosetninger – etter snart 50 år med bygging – utgjør 3 prosent av arealet på Vestbredden. Den dagen palestinerne er villige til å godta en jødisk stat, går det an å finne løsninger som avklarer grensene. Hittil har palestinerne avvist to stater hvis én skal forbli jødisk.

 

MIFFs sitater fra Hagtvedts foredrag er avskrift fra lydopptak.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart