Rekonstruerte ansikter av et barn og en voksen som ble funnet i en brønn i Norwich. Trolig ble de drept i et antisemittisk angrep i år 1190. (Foto: Naturhistorisk museum)

DNA-analyser av skjeletter funnet i en brønn forteller en grusom historie

Jødisk familie ble offer for et antisemittisk angrep.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

En ny forskningsstudie antyder at levninger funnet i en massegrav oppdaget i en middelalderbrønn i Norwich i England var ofre for et beryktet antisemittisk angrep i år 1190, skriver Times of Israel.

Studien som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Current Biology er basert på DNA-tester av levningene som ble oppdaget i 2004 under gravearbeidet med et nytt kjøpesenter. I 2011 antok forskere at de 17 levningene som ble funnet trolig tilhørte én jødisk familie av askenasisk opprinnelse.

Den nye studien brukte radiokarbondatering av skjelettene samt analyse av keramikk som ble funnet i brønnen for å antyde at levningene «var en del av en historisk datert episode av antisemittisk vold den 6. februar år 1190», ifølge forskerne.

Av de 17 individene som ble funnet i brønnen hadde seks av dem DNA som var godt nok bevart til å kunne testes. DNA-resultatet antydet at de hadde vært i live mellom år 1161 og 1216. Funnene indikerte også at tre av dem var søstre og at de andre sannsynligvis også var i slekt.

Massakren i 1190 mot byens jødiske befolkning ble utført av mennesker som skulle delta i det tredje korstoget. Drapene fant sted etter flere tiår med antisemittiske konspirasjonsteorier og blodanklager mot jødene.

– Jeg er glad og lettet over at 12 år etter at vi begynte å analyse levningene til disse personene, så har teknologien hjulpet oss med å forstå denne historiske drapsgåten, hvem disse menneskene var og hvorfor de ble drept, sier doktor Selina Brace, spesialist ved naturhistorisk museum i London og hovedforfatter av studien.

Forskerne i studien oppdaget også at den genetiske sammensetningen til askenasi-jøder «ble formet før 1100-tallet, tidligere enn hva man før har trodd». Forskerne sammenlignet DNA fra levningene i brønnen med prøver tatt av moderne askenasi-jøder.

– Når du studerer DNAet til mennesker som har dødd for hundrevis til tusenvis av år siden, så pleier du normalt ikke å kunne se det opp mot et levende samfunn i dag. Det har vært veldig tilfredsstillende å jobbe sammen med dette miljøet om en historie som er viktig for dem, sier professor Ian Barnes, medforfatter av studien.

Ifølge studien var dette første gang man undersøkte gammelt DNA tilknyttet et jødisk samfunn, hovedsaklig fordi jødiske lover forbyr å forstyrre menneskelige levninger. Men da man begynte å studere levningene som ble funnet i brønnen visste man ikke at de var jødiske.

– Ingen genom fra kjente jødiske individer er for øyeblikket tilgjengelig fra middelalderen eller tidligere, hovedsaklig fordi oppgraving og vitenskapelige tester av jødiske levninger er forbudt, sier forskerne.

Da man fikk de første antakelsene om at levningene tilhørte det jødiske samfunnet ble påfølgende analyser utført i samarbeid og med støtte fra Norwich Hebrew Congregation og med godkjenning fra sjefsrabbineren.

Forskerne skriver videre at funnene i studien gir ny innsikt «i en stor historisk forbrytelse, i askenasisk befolkningshistorie og i opprinnelsen til genetiske sykdommer assosiert med dagens jødiske befolkning».

Alle levningene ble begravet på nytt i 2013 på den jødiske gravplassen i Norwich. Det ble også satt opp en minneplakett om deres historie.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart