Professor Sammy Smooha ved universitetet i Haifa har gjennomført en undersøkelse hvert år siden 2003. Han samarbeider med Israel Democracy Institute. Undersøkelsen omfatter 700 personlige intervjuer (ansikt til ansikt) av et representativt utvalg israelske statsborgere, arabere og jøder, fra 18 år og oppover. Den skal først og fremst måle gruppenes holdninger til staten Israel og hverandre. Resultatet av den siste undersøkelsen, for 2013, er nylig frigitt.
Vi understreker igjen at det dreier seg om arabere som er israelske statsborgere. I denne undersøkelsen er det ikke målt hva araberne (palestinerne) på Vestbredden og/eller i Gaza mener. Undersøkelsen skiller ikke mellom arabiske kristne, drusere og muslimer.
Araberne mindre fiendtlige
Gjennom de ti årene undersøkelsen ble foretatt, fra 2003 til 2012, var det en klar trend: De israelske araberne ble mer og mer ekstreme og fiendtlige mot staten Israel. Men i 2013 er denne trenden snudd. Vi skal sammenligne noen tall for 2013 med tallene fra året før, 2012.
Når fredsforhandlingene mellom Israel og det palestinske styret (PA under ledelse av Mahmoud Abbas) har brutt sammen, skyldes det mest at PA ikke godtar at Israel har rett til å eksistere som en jødisk stat (stat med jødisk flertall). 53 % av Israels arabere mente i 2013 at jødene har en slik rett, i 2012 mente 47 % av de israelske araberne det.
På spørsmålet om Israel er et godt sted å bo, svarer 64 % ja. Året før svarte 59 % ja.
På spørsmål om sin identitet, om de regner seg som israelske arabere heller enn palestinere, svarer 43 % nå ja. Året før var det 33 % som svarte ja.
71 % av de israelske araberne frykter at de rettighetene de har vil bli alvorlig redusert. Året før var tallet 78 %.
52 % mener at araberne i Israel bør starte en oppstand (intifada) hvis situasjonen for dem ikke blir betydelig forbedret. Jeg vet ikke helt hvordan det passer med prosenten som mener at Israel er et godt land å bo i. Men i hvert fall: Året før var det 58 % som mente dette, så det går for så vidt den rette veien. – 56 % mener at beduinene i Negev har rett til å starte en intifada hvis regjeringens plan om å bosette dem på nytt blir vedtatt og gjennomført.
Hvorfor bedring?
Selv om holdningene er bedret, er det jo fremdeles mye fiendtlighet mot Israel i det arabiske samfunnet i Israel. Blant mulige grunner til at det tross alt går den rette veien, kan vi nevne:
Det var fredsforhandlinger mens undersøkelsen pågikk. Selv om optimismen vel ikke var så stor med hensyn til hva forhandlingene kunne føre til, kan det ha påvirket holdningene i positiv retning.
Araberne er rimeligvis blitt skuffet over hva «den arabiske våren» førte til. De kan arabisk og kan lettere enn andre følge med hva som egentlig skjer i de arabiske landene hvor mange trodde at alt skulle bli så mye bedre, men hvor det har gått feil vei.
Borgerkrigen i nabolandet Syria bidrar vel også til å øke takknemligheten for å bo i Israel.
Noen israelere går inn for at Israel skal flytte grensen slik at noen deler av Israel hvor det bor nesten bare arabere, slutter å være en del av Israel og i stedet blir en del av de palestinske områdene, av Vestbredden. Noen israelske arabere kan ha tenkt gjennom situasjonen på den bakgrunnen og kommet til at med alle sine feil og mangler er Israel likevel langt å foretrekke.
Kilde: En artikkel 20. mai 2014 av Ariel Ben Solomon på jpost.com (Jerusalem Post).