Ifølge foreløpige data fra Jewish People Policy Institutes (JPPI) kommende mangfoldsindeks for 2020, så har det i løpet av de siste årene vært en betydelig endring i hvordan israelske arabere identifiserer seg selv.
Ifølge studien, gjennomført av professor Camille Fuchs ved universitet i Tel Aviv, definerer omtrent en fjerdedel (23%) av araberne seg først og fremst som «israelere». Det er en kraftig økning fra i fjor, hvor bare 5% svarte det samme. Over halvparten (51%) identifiserer seg som «israelsk-arabisk».
Over 20%, nærmere to millioner, av innbyggerne i Israel er arabere.
Samtidig går andelen ikke-jødiske innbyggere som først og fremst definerer seg som «palestinere» betraktelig ned, fra 18% i fjor til 7% i år, skriver den israelske avisen Jerusalem Post. Også andre undersøkelser viser samme trend, at stadig færre arabere i Israel definerer seg som «palestinere».
Shmuel Rosner, en av personene som jobbet med studien, sier det har vært en betydelig endring det siste året i hvordan israelske arabere definerer seg selv. Rosner tror de siste valgene til ny nasjonalforsamling har påvirket hvordan arabere i Israel ser på seg selv. Valgdeltakelsen hos israelske arabere har vært rekordhøy og det har vært en utbredt debatt om israelske araberes deltakelse på den politiske arenaen og i det israelske samfunnet.
Studien viser også at de fleste araberne føler seg «som ekte israelere».
President ved Jewish People’s Policy Institute, Avinoam Bar-Yosef, mener det ikke først og fremst er den økte valgdeltakelsen, men koronakrisen som har endret hvordan mange israelske arabere identifiserer seg selv. Han viser til at mange arabere jobber i helsesektoren i Israel og at kampen mot koronaviruset har skapt en større følelse av partnerskap mellom det jødiske og arabiske samfunnet i landet.