Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel og Kina

Statsråd Tang Jiaxuan fra Kina besøkte Israel i desember. Han regnes som en av de seks mektigste mennene i Kina. I tillegg har det vært en rekke andre delegasjoner fra Kina til Israel i den senere tid.
Statsråd Tang Jiaxuan fra Kina besøkte Israel i desember. Her er han i et møte med president Moshe Katsav. (Foto: Amos Ben Gershom)

Statsråd Tang Jiaxuan fra Kina besøkte Israel i desember. Han regnes som en av de seks mektigste mennene i Kina. I tillegg har det vært en rekke andre delegasjoner fra Kina til Israel i den senere tid.

På denne bakgrunnen skrev reporteren Herb Keinon i Jerusalem Post to artikler 3. og 4. februar 2005 om forholdet mellom Kina og Israel. Noe av Keinons stoff er allerede kommet med i artikkelen Israel og FN. I denne artikkel skal vi gjengi noe mer av stoffet hans fritt.

Historie
Israel og Kina opprettet diplomatiske forbindelser i 1992. Allerede før det hadde Kina kjøpt våpen av Israel. Det var nok ikke minst at Israel kunne skaffe kineserne helt moderne våpen som gjorde at de opprettet diplomatiske forbindelser med lille Israel.

Kineserne ventet seg en sterk økning på dette feltet. Men i år 2000 skjedde det noe som kineserne reagerte meget sterkt på: Kina hadde bestilt og var blitt lovt et spion- og kamplederfly, Falken, til en verdi av 8 milliarder kroner. Flyet er av typen Airborne early-warning and control system (AWACS). Den daværende kinesiske presidenten, Jiang Zemin, besøkte i Israel i april 2000, og han ble forsikret om at salget ville bli gjennomført. Men så skrudde amerikanerne presset på.
Den offisielle begrunnelsen var at med det nye flyet ville kineserne bli så mye styrket militært at de kunne bli fristet til å gå til angrep på Taiwan. Israel bøyde seg til slutt for presset og annullerte kontrakten med Kina. Kineserne reagerte meget sterkt, ikke minst fordi de oppfattet dette som en personlig fornærmelse av deres president.

Det førte til at forbindelsene ble sterkt redusert. Det førte også til meget sterk kinesisk kritikk under Israels operasjoner våren 2002 (som svar på en stor terror-bølge).

Men i 2002 gikk Israel med på å betale 2 milliarder kroner i erstatning for kontraktsbruddet. Etter det har forbindelsene gradvis tatt seg opp igjen, og nå blir de framstilt som «glimrende». – Nå er Kina i ferd med selv å utvikle kompetansen til å bygge AWACS-fly, og israelerne spør seg om USA og verden er mer tjent med det enn at kineserne skal kjøpe fra Israel.

Denne positive utviklingen er kommet selv om Israel har fornærmet Kina en gang til etter krav fra USA. I 1994 solgte Israel Harpy-droner til Kina. Det er en drone (ubemannet fly) som legger seg over fientlige rakettforsvarsbatterier og radarsystemer og ødelegger dem ved å stupe rett ned på dem. Nylig sendte kineserne en slik drone til Israel for å få den oppgradert. USA forlangte at Israel ganske enkelt skulle konfiskere den, også det for at ikke militærbalansen mellom Kina og Taiwan skulle forstyrres. Israel bøyde seg for presset, men sendte dronen tilbake – uten å ha gjort noe med den.

Kineserne har innsett at Israel vanskelig kan trosse USA, og forsøker å forstå dem. Men de mener at dersom israelerne virkelig stod på sitt, ville USA bøye av. De legger vekt på israelerne har betydelig innflytelse i USA.

Mange på besøk
Delegasjonen Tang ledet (kineserne har familienavnet først) var den mest høytstående delegasjonen fra Kina til Israel siden Falken-salget ble annullert. Men det har vært en rekke andre kinesere på besøk også: En delegasjon fra det kinesiske kommunistpartiets sentralkomite, Kinas ambassadør i Syria, nestkommanderende i generalstaben for Folkets væpnede politi (grensepoliti) – 20 av hans undersåtter skal snart gjennomgå et anti-terror-kurs i Israel, en delegasjon fra utenriksdepartementet.

Keinon har intervjuet en talsmann for den kinesiske ambassaden i Tel Aviv, Lu Jing. Lu antyder at alle disse delegasjonene betyr at forholdet mellom de to landene blir bedre og bedre. Men en israelsk diplomat sier at den store strømmen akkurat nå nok mest er fordi Arafat er død. Mens Arafat levde, ville israelerne ikke ta imot delegasjoner som også besøkte ham. Europeerne løste ofte dette ved å reise to ganger med noen måneders mellom: En gang til Arafat og palestinerne, en gang til israelerne. Kineserne gjorde sjelden det. De utsatte heller hele reisen. Det er en av grunnene til at så mange kommer nå.

Kinas syn
Keinon intervjuer den nevnte Lu Jing, offisiell talsmann ved Kinas ambassade i Tel Aviv, om forholdet mellom de to landene og mellom det kinesiske og det jødiske folket. Her er noe av det Lu sier:

«Vi beundrer det jødiske folket så mye. Israel er et sterkt land som har vært omgitt av fiendtlige land i mer enn 50 år. Det har oppnådd så mye. Det er en sterk grunn til at landet er så beundret i resten av verden.»

Lu framhever, og det gjør mange kinesere, at jøder og kinesere har mange verdier som ligner hverandre. «Vi har de samme familieverdiene, å spare penger, å arbeide hardt, hvor viktig utdanning er,» sier Lu. Men han sier at kineserne aldri ville ha sviktet et løfte, slik israelerne gjorde da de annullerte salget. Det har med respekt å gjøre, sier han.

Lu snakker også om at jødene er talentfulle. Han nevner Einstein, Marx og Lenin. Han påstår at sistnevnte var halvt jødisk. Vi merker på utvalget at det fremdeles er kommunistpartiet som styrer i Kina.

Lu mener at selv om Israel ikke kan selge så mye våpen til Kina som begge parter kanskje kunne ønske, er jødene smarte på mange felter, og det er verd å samarbeide med dem uansett.

Samarbeidet
Kineserne er interessert i israelsk teknologi og israelske framskritt i medisin og kommunikasjon. Kina er et utviklingsland, sier Lu, med en stor befolkning på landsbygda. «Vi kan lære av israelsk høyteknologi i jordbruket, og i å bygge bosetninger i ørkener og i fjerne områder.»

Handelen mellom Israel og Kina er på 7 milliarder kroner i året. Målet er å doble den innen 2008.

Stabilitet
Kina er interessert i stabilitet. En stadig økende del av Kinas oljebehov kommer fra Midtøsten. Kina ønsker at regionen skal være stabil. De har innsett at også Israel er viktig for at det skal være stabilitet.

Taiwan
Israel har interessekontor i Taipei, og det er handel mellom de to landene. Men i motsetning til USA selger ikke Israel våpen til Taiwan. Israel ønsker ikke gjøre noe som unødig kan terge Kina.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart