Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte forsvarstropper på Golan-høydene mandag 11. april. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte forsvarstropper på Golan-høydene mandag 11. april. (Foto: GPO)

– Israel har stanset flere titalls våpenforsendelser i Syria

Statsminister Benjamin Netanyahu sier at israelske styrker mange ganger har gått til aksjon i Syria mot våpenforsendelser som har vært på vei til Hizbollah.

– Vi reagerer når vi må reagere, både her og på den andre siden av grensen. Vi har gjennomført flere titalls angrep for å hindre at Hizbollah får tak i mer avanserte våpen enn de har i dag, sa Netanyahu under et besøk hos forsvarsstyrker på Golan-høydene mandag, ifølge Israel Hayom og Times of Israel.

Netanyahu har også ved en tidligere anledning bekreftet at det israelske luftforsvaret har stått bak angrep mot Hizbollah i Libanon og Syria, men det hører til sjeldenhetene at en israelsk leder sier dette så åpent som i dette tilfellet.

 

Urovekkende rapporter

Netanyahus uttalelser kommer etter flere rapporter som gir israelere grunn til uro hvis de skulle stemme. Lørdag skrev den tyske avisen Bild at Hizbollah har skaffet seg SA-17-missiler, et avansert våpensystem som opprinnelig ble solgt av Russland til Assad-regimet i Syria. Det dreier seg om mellomdistanse bakke-til-luft-missiler som kan angripe innenfor en radius på 50 km. Missilene kan nå mål på 10.000 til 24.000 meters høyde, og utgjør dermed en reell trussel mot luftvåpenet, særlig mot helikoptre. De siste årene har utenlandske medier kommet med flere rapporter om angivelige israelske luftangrep mot konvoier som skal ha forsøkt å frakte nettopp dette våpensystemet til Hizbollah.

Onsdag i forrige uke publiserte etterretningsselskapet Stratfor Global Intelligence satellittfoto fra en del av det nordlige grenseområdet mellom Libanon og Syria. Bildene viser ifølge etterretningsrapporten at Hizbollah er i ferd med å bygge opp en befestet base som lagringsplass for iranske raketter med kapasitet til å nå Israel. Det skal befinne seg raketter med en rekkevidde på 200 til 1.000 km på basen. Det innebærer at hele Israel er innenfor rekkevidde for potensielle angrep fra basen.

 

Les også:

Den arabiske liga definerer Hizbollah som en terrororganisasjon

Hizbollah forbereder sin største krig mot Israel

Hizbollahs leder truer med å drepe tusener i Haifa

 

– Vi må forsvare landet vårt

– Hvis vi skulle bli nødt til å gå til krig, og den muligheten finnes, det er derfor dere er her, da ville det være fordi vi ikke har vært i stand til å stanse farene som truer staten Israel på noen annen måte, sa den israelske statsministeren til soldatene på Golan-høydene.

– Dette er vårt land. Vi må forsvare det, og ingen andre enn oss selv vil forsvare det for oss, konstaterte han.

Netanyahu roste soldatene for at de gjør det mulig for befolkningen i grenseområdet å fortsette å leve sitt vanlige dagligliv til tross for kaoset som råder i borgerkrigsherjede Syria like på den andre siden av grensen.

– Vi har Den islamske staten like over gjerdet her borte og Hizbollah like over gjerdet der og der, viste han.

– Vi har Hamas og Islamsk Jihad i Gaza og tilhengere av Global Jihad og IS i Sinai. Vi er stolte av å ha lyktes med å opprettholde relativt rolige tilstander i Israel under disse stormfulle og turbulente forholdene i Midtøsten.

 

– Uaktuelt å gi opp Golan

Den syriske regimelederen Bashar Assad, som i øyeblikket kontrollerer en femdel av landet sitt, har nylig kommet med nye utspill der han krever at Israel skal overgi Golan-høydene til ham. Assad vil at dette skal inngå i en fredsavtale i Syria, der han får beholde kontrollen over visse landområder. Israel tok kontrollen over Golan-høydene fra Syria etter seksdagerskrigen i 1967, og annekterte området i 1981.

Israel Hayom skriver at Netanyahu nylig snakket med USAs utenriksminister John Kerry om dette på telefon.

– Det kommer ikke til å skje. Israel kommer ikke til å overgi Golan-høydene til noen, sa Netanyahu til Kerry. Han karakteriserte Assads krav som latterlig og viste til at Israel har lyktes med å opprettholde roen på det strategisk beliggende høydeplatået lenge.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart