Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Åtte av ti senatorer ber Obama øke den militære støtten til Israel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu håper USAs president Barack Obama innvilger en økning i støtten til det israelske forsvaret. (Foto: PMO / Flickr.com / CC)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu håper USAs president Barack Obama innvilger en økning i støtten til det israelske forsvaret. (Foto: PMO / Flickr.com / CC)
Hele 83 av 100 amerikanske senatorer undertegnet brev til president Obama.

Jerusalem Post skrev mandag 25. april at 51 republikanske senatorer og 32 demokratiske senatorer har undertegnet et brev til president Barack Obama. I brevet ber de presidenten om å snarest inngå en ny tiårig avtale om militær bistand til Israel med en verdi som overstiger de rundt 24 milliarder kroner (3 milliarder dollar) som Israel nå mottar årlig.

«Med bakgrunn i Israels dramatisk økte forsvarsutfordringer, står vi klare til å støtte en betydelig forbedret ny langtidsavtale for å hjelpe til med å forsyne Israel med de ressursene som landet trenger for å forsvare seg selv og for å sikre dets militære forsprang», skriver de i brevet.

Senatorene skriver også at de vil vurdere økt amerikansk finansiering av samarbeidet USA har med Israel i utviklingen av et rakettforsvar.

Obama har gått inn for å gi rundt 1,2 milliarder kroner (150 millioner dollar) til slike forsvarsprogram, men senatorene skal være villige til å bidra med betydelig mer til Israel for å støtte videreutviklingen av luftforsvarssystemene Iron Dome og Davids slynge.

Presidentkandidat og senator Ted Cruz fra det republikanske partiet undertegnet også brevet, men det gjorde ikke den eneste jødiske presidentkandidaten, Bernie Sanders fra demokratene.

Brevet inneholdt ikke noe beløp på hvor stor den militære støtten bør være. Israel ønsker å motta mellom 32 og 36 milliarder kroner (4 til 4,5 milliarder dollar) i den nye avtalen som skal tre i kraft fra 2018.

Amerikanske tjenestemenn skal ha antydet at Obama-administrasjonen foreslår et beløp på rundt 30 milliarder kroner (3,7 milliarder dollar). De håper den nye avtalen kan undertegnes før Obama går av som president i januar 2017.

I den gamle avtalen var Israel forpliktet til å bruke det meste av støtten på innkjøp fra amerikansk militærindustri. Bare 26,7 prosent kunne brukes på innkjøp fra israelsk militærindustri. Det er ventet at den nye avtalen vil ha lignende betingelser.

Slik sett kan store deler av bistanden bli sett på som en subsidiering av amerikansk militærindustri. Når Israel kjøper utstyret blir det også ofte solgt med en klausul som sier at Israel ikke skal selge konkurrerende utstyr. Dermed får amerikanerne mindre konkurranse på mange felter. Det finnes israelere som mener at Israel netto taper på å motta støtte fra USA, ikke minst på grunn av dette.

En kilde nær Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte at Israel er takknemlig over å få slik overveldende støtte fra både republikanere og demokrater.

Michael Oren, som tidligere har vært ambassadør for Israel i USA og som nå er finansminister og representerer sentrumspartiet Kulanu, sa etter at brevet ble kjent:

– Vi takker senatorene for å støtte en betydelig økning i militær bistand til Israel. Israel må håndtere mange viktige sikkerhetsutfordringer i sentrum av Midtøsten, og jeg er glad for at det har blitt anerkjent av de 83 senatorene som undertegnet brevet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart