Lederen for partiet, Yukio Hatoyama, kalte seg i valgkampen for «den japanske Obama». Han vil forsøke å skape en optimisme og følelse av «noe nytt». Om han klarer å innfri forventningene, gjenstår å se. Jo større forventninger, desto større fallhøyde hvis det ikke går.
I utenrikspolitikk har Hatoyama annonsert at han vil distansere seg fra USA og holde nærmere kontakt med Kina og andre asiatiske land.
Den tidligere regjeringen har støttet USAs engasjement i Afghanistan ved å hjelpe med å tanke opp amerikanske skip i Det indiske havet. Det blir det nå slutt på.
Det er uklart hvordan USA vil svare på endringene. Kanskje vil USA redusere støtten til Japan i konflikten med Nord-Korea. Kanskje vil USA gjøre det vanskeligere for Japan å selge biler på det amerikanske markedet. Det vil i så fall ramme den japanske industrien hardt.
Israel
Hittil har Japan ikke hatt så sterke meninger om konfliktene i Midtøsten. Etter ønske fra USA har landet finansiert en del prosjekter for å fremme den økonomiske utviklingen for palestinerne. Den nye regjeringen ventes å ha en mer pro-arabisk holdning. Den vil kanskje anerkjenne Hamas og kreve mer av Israel – holdninger som ligner «en del europeiske regjeringer». Det passer nok Obama-administrasjonen. Hatoyama har gitt uttrykk for at han håper at Israel vil endre sin politikk overfor den arabiske verden.
Kilde: En artikkel av Ben-Ami Shillony i Ha’aretz 31. august 2009. Han er pensjonert professor i øst-asiatiske studier ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.