Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ny regjering i Japan

Det Demokratiske partiet i Japan vant nylig valget stort. Det har aldri hatt regjeringsmakt tidligere, og mange er spent på hva slags politikk det vil føre. Partiet profilerer seg som et sentrum-venstre-parti.

Lederen for partiet, Yukio Hatoyama, kalte seg i valgkampen for «den japanske Obama». Han vil forsøke å skape en optimisme og følelse av «noe nytt». Om han klarer å innfri forventningene, gjenstår å se. Jo større forventninger, desto større fallhøyde hvis det ikke går.

I utenrikspolitikk har Hatoyama annonsert at han vil distansere seg fra USA og holde nærmere kontakt med Kina og andre asiatiske land.

Den tidligere regjeringen har støttet USAs engasjement i Afghanistan ved å hjelpe med å tanke opp amerikanske skip i Det indiske havet. Det blir det nå slutt på.

Det er uklart hvordan USA vil svare på endringene. Kanskje vil USA redusere støtten til Japan i konflikten med Nord-Korea. Kanskje vil USA gjøre det vanskeligere for Japan å selge biler på det amerikanske markedet. Det vil i så fall ramme den japanske industrien hardt.

Israel
Hittil har Japan ikke hatt så sterke meninger om konfliktene i Midtøsten. Etter ønske fra USA har landet finansiert en del prosjekter for å fremme den økonomiske utviklingen for palestinerne. Den nye regjeringen ventes å ha en mer pro-arabisk holdning. Den vil kanskje anerkjenne Hamas og kreve mer av Israel – holdninger som ligner «en del europeiske regjeringer». Det passer nok Obama-administrasjonen. Hatoyama har gitt uttrykk for at han håper at Israel vil endre sin politikk overfor den arabiske verden.

Kilde: En artikkel av Ben-Ami Shillony i Ha’aretz 31. august 2009. Han er pensjonert professor i øst-asiatiske studier ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart