Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel knytter nye bånd til Afrika

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Kenyas president Uhuru Kenyatta i februar. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte Kenyas president Uhuru Kenyatta i februar. (Foto: GPO)
Til sommeren blir Netanyahu den første israelske statsministeren som besøker Afrika på flere tiår. Flere afrikanske statsledere har besøkt Israel den senere tiden. Og nye forbindelser knyttes til Sør-Afrika.

På slutten av februar var Kenyas president Uhuru Kenyatta på besøk i Israel. Han inviterte statsminister Benjamin Netanyahu til å besøke Kenya, og Netanyahu takket ja. Han planlegger å besøke flere afrikanske land denne sommeren. Dermed blir han den første israelske statsministeren som besøker Afrika sør for Sahara siden Yitzhak Shamir i 1987, ifølge Israel Hayom.

I tillegg til Kenya skal Netanyahu blant annet besøke Uganda i anledning at det er 40 år siden flykapringen i Entebbe, der statsministerens egen bror Yoni Netanyahu ble drept. Rwanda og Etiopia står også på reiseruten.

 

Vil stå sammen mot terror og bidra til utvikling

Under møtet med Kenyatta underskrev de to statslederne en felles erklæring om samarbeid innen vann- og jordbruksutvikling, ifølge Times of Israel.

– Israel vender tilbake til Afrika, og Afrika vender tilbake til Israel. Det er bra for Afrika og det er bra for Israel, uttalte Netanyahu da nyheten ble kjent.

Han uttrykte tro på at Israel kan hjelpe afrikanske land å overvinne trusselen fra islamsk terrorisme.

– Islamsk terrorisme er verdens største utfordring, og den truer hele det afrikanske kontinentet. Dens hovedsete er i Midtøsten, men den utbrer seg raskt. Den kan stoppes hvis nasjonene som er truet av den gjør felles sak. Israel er villig til å hjelpe Afrika å overvinne islamsk terrorisme, sa Netanyahu.

Han la til at Israel også er innstilt på å bidra med hjelp til afrikanske land innen områder som helse, vitenskap, jordbruk, turisme og høyteknologi som for eksempel datasikkerhet.

 

Interessegruppe i Knesset

En ny interessegruppe er opprettet i den israelske nasjonalforsamlingen, med fokus på israelsk-afrikanske relasjoner. Lederen er Knesset-medlem Avraham Neguise, som selv er født i Etiopia. Han siterer den moderne zionismens grunnlegger Theodor Herzl, som skal ha sagt at etter at det jødiske folket har fått sin frigjøring, ville han gjerne se det samme skje for afrikanerne.

– Det jødiske folk og Afrikas folk har en opplevelse av å dele en felles skjebne, sier Neguise.

– Begge har lidd under diskriminering og vært underlagt fremmede styresmakter. På denne måten deler begge en historisk kamp mot kolonialismen. Denne kampen kan bringe oss sammen, fortsetter han.

 

Møtte Ghanas utenriksminister

Mandag 14. mars var enda en afrikansk politiker gjest hos Netanyahu. Ghanas utenriksminister Hanna Tetteh møtte ham i Jerusalem, ifølge det israelske utenriksdepartementet. De drøftet videreutvikling av bilateralt økonomisk samarbeid og samarbeid i kampen mot islamsk terrorisme. Netanyahu uttalte at Israels ledende rolle innen vann- og jordbruksteknologi vil kunne hjelpe Ghana å møte behovet for utvikling av landet. Han understreket igjen at det er viktig for Israel å knytte gode relasjoner til afrikanske land, og at de fleste afrikanske land er interessert i å utvide sine relasjoner til Israel.

 

Ny kontakt med Sør-Afrika

Mandag 14. mars avsluttet det israelske utenriksdepartementets direktør Dore Gold et tre dager langt besøk i Sør-Afrika, der han møtte sin kollega fra det sørafrikanske utenriksdepartementet, Jerry Matjilla. Gold sier at hensikten med besøket var å ”bryte isen”, og legge et grunnlag for videre kontakt.

De sørafrikanske myndighetene er kjent for å ha en svært kritisk innstilling til Israel og president Jacob Zuma uttalte senest i januar i år at han fraråder sine partifeller i ANC å reise til Israel. Det at Israel i tidligere tider hadde forbindelser til Sør-Afrika mens apartheidregimet rådet, ligger også til hinder for at dagens myndigheter har villet nærme seg Israel i særlig grad.

– Jeg sa til dem at vi er nødt til å forstå hverandres historie, sier Gold.

”Vi jøder forstår den kampen for frihet som Nelson Mandela ledet. For oss er zionismen den nasjonale frigjøringsbevegelsen til det jødiske folk”, skrev han i gjesteboken i Nelson Mandelas hus i Soweto.

– Møtene var en god start. Det er for tidlig å si at vi nå vil ha en helt annen relasjon, men det var en vilje til å høre på våre argumenter, sier Gold til Times of Israel.

Under besøket skal de to landenes representanter ha blitt enige om å styrke samarbeidet innen områder som er viktige for Sør-Afrikas nasjonale interesser, som vannteknologi, jordbruk og annen teknologi.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart