Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

All demoniseringen til tross, lite endring i boikottvilje mot Israel de siste 14 årene

Dette bildet er fra 1. mai-toget i Oslo i 2017, hvor en rekke mennesker gikk under paroler med krav om boikott av Israel. (Foto: Roland Baltzersen
Nesten annenhver nordmann vil ha Israel-boikott, skriker en overskrift i VG 11. januar. De nevner ikke at deres egen meningsmåling i 2010 ga lignende resultat.

Norske medier stiller som regel spørsmål om boikott av Israel etter uker med systematisk demonisering av den jødiske staten. Sist ute er VG, som stilte følgende spørsmål: Stiller du deg positiv eller negativ til at Norge skal gå inn for boikott av handel av varer og tjenester med Israel?

 • 47 prosent svarte at de var positive
 • 27 prosent at de var negative
 • 27 er ikke sikre

Fordelt på partipreferanser, er fordelingen slik. Bare i KrF og FrP er det et flertall av støttespillerne som er negative til Israel-boikott.

[Graf fra VG]

VG fremstiller det som om disse tallene kommer som et resultat av Gaza-krigen. Det får de god hjelp til av professor Hilde Henriksen Waage, som sjelden lar sjansen gå fra seg til å spinne noe i anti-israelsk retning.

– Tallene forteller oss at halvparten av det norske folk synes denne krigen har gått altfor langt – og de mener den norske regjering og resten av det internasjonale samfunnet ikke bruker sterke nok virkemidler for å stanse Israels krigføring, sier Waage til VG.

Men støtte til boikott av Israel har vært betydelig i Norge lenge før Israels forsvarskrig mot Hamas etter 7. oktober 2023.

I 2010 sa 46 prosent at de allerede selv gjennomfører personlig boikott (10%) eller at de støtter boikott av varer fra Israel (36%). 30 prosent uttalte seg den gang som motstandere av boikott. (Målingen i 2010 ble også gjort av VG og etter Mavi Marmara-episoden, også da etter at norske medier hadde kjørt en langvarig negativ kampanje mot Israel.)

I 2020 ble det gjort en meningsmåling av det israelske strategidepartementet i en roligere periode. Da svarte 38 prosent av innbyggerne i Oslo at de støtter boikott av Israel. Av de 14 andre byene i undersøkelsen, var det bare Johannesburg (43 prosent) i Sør-Afrika som hadde større støtte til boikott enn Oslo.

I 2019 sa 37 prosent seg uenig i at Norge skal videreutvikle handel og samarbeid med Israel. To år senere hadde denne andelen økt til 39 prosent. Her er mer detaljer fra 2021- undersøkelsen.

 • Menn er mye mer positive til samarbeid med Israel enn kvinner. 29 prosent av mennene er positive til å videreutvikle handel og samarbeid med Israel, bare 12 prosent av kvinnene.
 • Motstanden mot økt samarbeid er størst i den eldste delen av befolkningen, 41 prosent blant dem over 60 år og 36 i aldersgruppen 15 til 30.
 • Motstanden mot økt handel og samarbeid med Israel øker i stor grad i takt med høyere utdanning, mens det er omtrent like mange som uttrykker seg positivt til samarbeid uavhengig av utdanningsnivå. Totalt svarer 45 prosent av dem med høyere utdanning over fire år at de er negative til videreutvikling av handel og samarbeid med Israel.
 • Støtten til økt samarbeid med Israel er størst på Sørlandet og Vestlandet (26 prosent), rundt 18-19 prosent i resten av landet.
 • Også denne gang var støtten til samarbeid med Israel betydelig høyere blant de som oppgir å være født i utlandet (27 prosent) enn de som oppgir å være født i Norge (21 prosent).

Hvilke signaler sender det når 47 prosent av det norske folk sier seg positive til boikott av Israel?

Norske muslimer får bekreftet fra det norske storsamfunnet hva alt for mange av dem er blitt oppflasket på: Israel er ondskapens stat. Av og til får de det servert i rene ord fra en norsk politiker, men de ensidige boikottparolene som truer med å ta livsgrunnlaget fra over seks millioner jøder sender det samme budskap. Boikott av Israel er det samme som boikott av det fremste uttrykket for det jødiske folket, verdens eneste stat hvor jødenes oldtidsgamle språk er hovedspråk, verdens eneste stat som ligger hvor jødenes religiøse lengsel har vært sentrert i fire tusen år. Boikott av Israel betyr boikott av nesten halvparten av verdens jødiske befolkning.

Norske jøder krymper seg i frykt og fortvilelse. De vet at skolebarna deres kommer til å lide, selvfølgelig fullstendig urettmessig, for fiendskapet som blir pumpet opp mot Israel. Mange av de norske jødene har slektninger og venner som allerede har flyttet fra et Norge som har veldig liten respekt for det jødiske folkets nasjonale selvråderett.

De eldste jødene, både i Nroge og Israel, husker tidligere tider da de ble boikottet i Europa og Oslo. For de vet at også denne gang er det bare jødene i Israel boikotten retter seg mot, slike som «beskytter det sionistiske prosjektet». De har sett «prosessen» tidligere. Den slutter aldri med boikott.

Palestinerne mottar VGs meningsmåling med begeistring. De store palestinske politiske bevegelsene kjemper for å opprette en arabisk og muslimsk stat, ikke på siden av Israel, men på bekostning av Israel. Boikottsignaler fra Oslo oppmuntrer både nasjonalister og islamister i sin diplomatiske og militære krigføring. Det driver dem videre bort fra forhandlingsbordet.

Arabisk boikott av zionistiske institusjoner og jødiske forretninger begynte allerede før Israel ble opprettet som en moderne stat. Allerede fra 1922. Også i Europa vokste boikottbrølene mot jøder seg stadig sterkere utover i mellomkrigstiden. Det er en stor skam at LO og mange andre norske organisasjoner gir en plattform til de samme ropene hundre år senere.

Allerede fra 1948 ble boikott innført som en offisiell politikk fra medlemslandene i Den arabiske liga. Boikotten begynte altså 19 år før Israel erobret Vestbredden og Gaza-stripen i en lovlig forsvarskrig.

Palestinerne kunne fått sin egen stat for lenge siden dersom det palestinske lederskapet hadde akseptert å dele området mellom Middelhavet og Jordan-elven med en jødisk stat. Palestinerne kjemper for arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58 [«Palestina», eller palestinske selvstyremyndigheter er allerede nummer 22 og nummer 57], men de har avvist en jødisk stat på 1920-tallet, i 1937, i 1947, 2001, 2010, 2014 og avviser fremdeles en jødisk stat frem til i dag. Hvis ikke palestinerne aksepterer å leve side om side med en jødisk stat vil konflikten fortsette. Mange palestinere dyrker fortsatt drømmen om å få bort den eneste staten i verden som alltid gir en nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

VG har også spurt hvordan folk mener regjeringen bør håndterere konflikten videre:

 • 6 prosent mener Norge bør uttrykke mer støtte til Israel
 • 31 prosent mener Norge bør uttrykke mer støtte til palestinerne
 • 37 prosent mener Norge bør fortsette slik man har gjort

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

 1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart