Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– USAs og Israels uenighet i Iran-spørsmål kun taktisk

Bildet er fra et møte mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs utenriksminister John Kerry i utgangen av juni 2013. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)
Bildet er fra et møte mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs utenriksminister John Kerry i utgangen av juni 2013. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)
Israel har gitt klar beskjed om at de ikke kan akseptere en atomavtale med Iran hvor iranerne ikke tvinges til å stanse anrikningen fullstendig. Men hvor sterkt mener de det de sier?

USA møtte opp i Geneve med et utkast til en midlertidig avtale mellom Iran og verdenssamfunnet, hvor Teheran midlertidig stanser anrikningen av uran i seks måneder for å styrke forhandlingsklimaet. Etter det vil de kunne anrike uran, og bruke den uranen som allerede er anriket, opp til 20 prosent. Alt som inneholder en høyere anrikningsprosent må ødelegges, mens de får sanksjonslettelser tilbake fra USA.

Men da USAs utenriksminister John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu avholdt tre møter sist uke, sa Netanyahu at de aldri kunne akseptere en slik avtale. Israelerne krever at Iran først stanser hele sitt atomprogram permanent, før lettelser i sanksjonsregimet kan finne sted.

Ingen «egentlig» uenighet?

USAs viseutenriksminister Wendy Sherman (Foto: UN Photo Geneva, flickr.com)
USAs viseutenriksminister Wendy Sherman (Foto: UN Photo Geneva, flickr.com)

Viseutenriksminister Wendy Sherman ble sendt til Jerusalem sammen med en liten delegasjon søndag, for å drøfte resultatene av helgens atomforhandlinger mellom Iran og P5+1. Der forklarte hun Israel at det var iranerne som forkastet ideen om en midlertidig avtale under forhandlingene, melder Times of Israel. Samtidig krever Teheran å få beholde all den anrikede uranen som har vært produsert til nå, også den over 20 prosent.

Kanskje er likevel ikke forskjellene mellom Washington og Jerusalem så store som det en kan få inntrykk av når israelske ledere uttaler seg i avisene. En kilde i Det hvite hus forklarer at de to landene egentlig er helt enige om hvor smertegrensen går, men er sterkt uenige om hvordan de skal gripe an situasjonen rent taktisk.

– USA og Israel har arbeidet svært tett og møtt hverandre ofte, for at denne prosessen kan bevege seg framover. Noen dager kan vi være uenige om taktiske valg, men vi er absolutt enige om målet og vi er absolutt enige om at vi trenger en omfattende avtale og håper å få en på plass raskt, sier kilden.

Vil ikke stanse atomprogram
Iran-president Hassan Rouhani utelukket søndag å stanse sitt atomprogram fullstendig i et halvt år, slik Israel har fått kjempet fram i det amerikanske avtaleutkastet. Washington Institute for Near East Policys Iran-ekspert Mehdi Khalaji, forklarer til Jerusalem Post hvorfor dette er praktisk umulig for Teheran å akseptere.

– Klokken tikker ikke Irans interessers vei. De taper penger. De ønsker ikke ikke at befolkningen skal få panikk på grunn av det økonomiske sjokket som vil komme, dersom ikke noen sanksjoner løftes.

Ifølge New York Times hevder USAs utenriksminister John Kerry at måten Netanyahu-regjeringen har taklet Iran-forhandlingene på, ikke er særlig konstruktivt. Under de tre møtene med Netanyahu sist uke, ga han også Israel svært mye av ansvaret for at fredsprosessen ikke beveger seg framover. Kanskje indikerer disse to hendelsene en mer konfronterende linje fra den amerikanske administrasjonen, enn det de har vist Jerusalem til nå.

– Tidspunktet å uttrykke motstand mot en avtale, er når du har fått sett den. Ikke å være imot forsøket på å finne ut hva som er mulig å få til. […] Vi har et sterkt strategisk forhold som har som bygget seg opp over mange år. Det er også et vennskap. USA vil ikke gjøre noe i forhandlingene med Iran, som setter det vennskapet i fare. Jeg ønsker å si helt klart i fra om det, sa Kerry under en pressekonferanse i De forente arabiske emirater.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart