Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinske krav gjør fremdeles fred umulig

USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og PAs sjefsforhandler Saeb Erekat hilser på hverandre før et møte i Jordan. (Foto: U.S. Departement of State, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og PAs sjefsforhandler Saeb Erekat hilser på hverandre før et møte i Jordan. (Foto: U.S. Departement of State, flickr.com)
PLOs Saeb Erekat gjør det klart at Mahmoud Abbas og den palestinske ledelsen i Ramallah ikke har rikket seg en millimeter bort fra kravene som gjør en ekte fred umulig.

Nå i begynnelsen av januar 2014 er USAs utenriksminister, John Kerry, igjen i Midtøsten og holder lange samtaler med israelere og palestinere.

Midt under den siste runden med samtaler, fredag 3. januar, trykket A-Sharq Al-Awsat (ei arabisk avis som utkommer i London) et intervju med palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat.

I intervjuet hevdet Erekat at Israel myrdet (forgiftet) Arafat og kan ventes å gjøre det samme med Abbas. At både franske og russiske eksperter har avvist at dette har skjedd med Arafat, spiller visst ikke noen rolle. Andre punkter fra intervjuet, fritt gjengitt:

De samtalene Kerry nå driver, skal være avsluttet i april. Erekat understreker at palestinerne ikke vil fortsette forhandlingene et eneste minutt etter dette tidspunktet. Og da skal den varige avtalen være ferdig. Det skal ikke være noen midlertidig overgangsavtale.

Den siste gangen israelere og palestinere forhandlet ansiktig til ansikt, var 5. november. Siden har Kerry drevet forhandlinger ved å snakke med en side om gangen.

 

Brev fra Abbas

Det viktigste i intervjuet med Erekat var vel at han avslørte innholdet av et brev som Abbas har sendt til president Barack Obama etter et ekstra anspent møte med Kerry. I det brevet gjorde Abbas det klart hva han ikke ville være i stand til å godta «som palestiner, som et folk, som PLO».

For det første vil palestinerne ikke kunne godta Israel som en jødisk stat [mens de selv har vedtatt at deres stat – Palestina – skal være arabisk og muslimsk. At så godt som samtlige jøder er fordrevet fra hele det arabiske området, og i stor grad muslimsk området ellers, tas det ikke hensyn til. Se nedenfor om «rett til å vende tilbake».]

Palestinerne vil ikke kunne godta en palestinsk stat med grensene fra 1967 uten Jerusalem.

For det tredje vil palestinerne ikke kunne godta en eneste israeler på palestinsk land, sjø, luft og grensepasseringer etter at en gradvis tilbaketrekning er fullført. [Det betyr i praksis fri og full oppvæpning av Vestbredden, og at det vil bli stadige kriger mot Israel. Hvordan det har gått når FN og andre skulle hindre oppvæpning, kan du for eksempel se her og her angående Hizbollah.]

For det fjerde holder Abbas i brevet fast ved kravet om at flyktningene fra 1948 skal ha rett til å «vende tilbake» til Israel og få erstatning for det de mistet. [Det dreier seg om alle de ca. 700.000 som flyktet i 1948 og alle deres etterkommere, jeg har sett tall på opptil 11 millioner. Å gå med på noe slikt vil være nasjonalt selvmord for Israel. I løpet av få år blir det muslimsk flertall, og da vil jødene være akkurat like utsatt som de kristne er i Egypt, Irak, Syria og Midtøsten ellers. Eller snarere enda mye mer utsatt. For etter at Israel har eksistert i mer enn 65 år, synes mange arabiske grupper at de har utrolig mye å hevne.]

 

Via FN

Ifølge intervjuet har Abbas presentert disse betingelsene til Den arabiske liga. De har sendt dem videre til FNs sikkerhetsråd. Palestinerne håper at EU vil godta disse kravene og anerkjenne en palestinsk stat på det grunnlaget.

 

Oppmuntre til vold

Disse kravene, som Abbas altså åpenbart holder fast ved fremdeles, gjør enhver realistisk fred umulig. Enhver medieperson og politiker som omtaler hva som kan ødelegge forhandlingene (israelske bosetninger m.m.) uten å nevne disse kravene, driver egentlig feilinformasjon.

Så langt bygger vi på vår kildeartikkel av Avi Issacharoff i timesofisrael.com 4. januar 2014. Noe annet som gjør fred umulig, er at ledende palestinere fortsetter å snakke om å bruke vold mot Israel, og om at enhver fredsavtale er tidsbegrenset slik Muhammed praktiserte en fredsavtale med en jødisk stamme.

Slike uttalelser, som fremdeles kommer i stort antall fra toppfolk blant «moderate» palestinere, gjør at Israel må regne med raketter og terror fra den palestinske staten etter at «fred» er inngått. Dermed må Israel stille sterkere krav til sikkerhet enn det som skulle ha vært nødvendig hvis palestinerne hadde ønsket en ekte fred. Med disse holdningene på palestinsk side er Israel nødt til å kreve grensekontroll, for eksempel, slik at det ikke skal bli 60.-100.000 raketter der også slik som hos Hizbollah i Sør-Libanon.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart