En jøde med kippa besøker et Holocaust-minnesmerke i den tyske hovedstaden Berlin. (Foto: Mini Malist/Flickr)

Det blir færre og færre jøder i Europa

Andelen av befolkningen i Europa som er jøder er like lav nå som for 1000 år siden, og andelen synker stadig, viser en ny stor demografisk studie.

Studien publisert av London-baserte Institute for Jewish Policy Research sier at 1,3 millioner mennesker definerer seg selv som jøder i det kontinentale Europa, Storbritannia, Tyrkia og Russland, skriver Times of Israel.

Dette tallet har gått ned med nesten 60 prosent siden 1970, da det var 3,2 millioner jøder i det samme området. Denne nedgangen, som følger drapet på rundt seks millioner jøder i Holocaust, skyldes i hovedsak utvandringen av mer enn 1,5 millioner jøder etter jernteppes fall, viser studien.

Men også Vest-Europa har mistet 8,5 prosent av sin jødiske befolkning siden 1970. I dag bor det bare litt over en million jøder i det vestlige delen av Europa, sammenlignet med 1.112.000 for 50 år siden. Spesielt det jødiske samfunnet i Tyskland er i ferd med å forsvinne, fordi over 40% av landets jøder er over 65 år. Kun 10% er under 15 år.

Denne realiteten, som også er tilfellet i Russland og Ukraina, gir oss et pekepinn om at andelen jøder i mange europeiske land bare vil fortsette å synke. Samtidig er utvandringen fra mange land stor, spesielt fra Frankrike, som har den største jødiske befolkningen i Europa. I dag bor det rundt 449.000 jøder i Frankrike, mot 530.000 i 1970. Bare siden 2000 har over 50.000 franske jøder emigrert til Israel.

Studien er den mest omfattende undersøkelsen av jødisk demografi som noensinne er gjennomført i Europa, og langt mer vidtrekkende enn en undersøkelse som ble gjennomført av Den europeiske union (EU) i 2018.

Andelen jøder som bor i Europa er omtrent den samme i dag som den var på tidspunktet for den første jødiske folketellingen, gjennomført av Benjamin Tudela, en jødisk middelalderreisende, i 1170, skriver forfatterne av studien.

De understreker at andelen jøder i Europa ville vært «helt annerledes» hvis ikke Holocaust hadde skjedd, men sier likevel at mange av trendene og nedgangen man ser i dag «har lite med folkemordet å gjøre». De peker blant annet på at mange jøder gifter seg med ikke-jøder og at det fødes stadig færre barn, som er en del av en generell nedgang i hele Europa.

Mens jødene i Europa i år 1900 utgjorde hele 83% av verdens jøder, utgjør de europeiske jødene i dag bare 9% av verdens jødiske befolkning. I dag bor den største andelen jøder i Israel, mens den nest største andelen bor i USA.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart