Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Det siste forsøket på å framstille Israel som rasistisk plukket fra hverandre

Skjermdump av artikkel på Dagbladet.no. Se lenke i bunn av artikkelen.
Skjermdump av artikkel på Dagbladet.no. Se lenke i bunn av artikkelen.
Israel er det eneste vestlige landet som ikke bare har åpnet grensene, men også aktivt hentet inn sorte afrikanere i stort antall. Internasjonale medier, inkludert Dagbladet, bruker israelske avsløringer av det som bærer alle preg av å være velment helserådgivning til å framstille Israel som rasistisk.

Bakgrunn

I desember ble det sendt en tv-reportasje i Israel hvor det hevdes at jødiske kvinner fra Etiopia rutinemessig har fått sprøyter hver tredje måned av Depo Provera. Det er en prevensjons-sprøyte som også brukes i Norge, og gis hver tredje måned her også.

Bakgrunnsmaterialet for rapporten er intervjuer med 35 etiopisk-jødiske kvinner. Det er altså et ganske lite utvalg av den etiopiske befolkningen i Israel, som teller omtrent 121.000 mennesker ifølge Wikipedia.

Kritikken går særlig på tre forhold:

I noen tilfeller skal disse kvinnene ha fått p-sprøyter uten at de alle forstod hva sprøytene gjaldt.

I andre tilfeller skal noen av de ansatte israelerne ha brukt så sterke overtalelser at det nærmet seg, og kanskje i noen tilfeller overskred, grensen for tvang.

Det tredje anklagepunktet, som noen vil si er det sterkeste, er at mange kvinner ikke har fått god nok informasjon om alternative prevensjonsmetoder, særlig p-pillen, til tross for at p-pillen har færre bivirkninger enn p-sprøyten, særlig ved langvarig bruk.

De anklagede israelske organisasjonene benekter i stor grad anklagene om overtramp.

 

Velment

Det som er klart, er at israelerne holdt kurs for kvinnene i Etiopia, mens de satt i flyktningleir i Addis Abeba. Målet var ikke, det hevdes sterkt, å hindre etiopierne i å få mange barn, for ikke å si barn i det hele tatt. Målet var å lære kvinnene til å la det gå lengre tid mellom fødslene. Det skulle forbause meg mye om det ikke er det også norsk helsepersonell sier i land hvor mange kvinner har mange fødsler tett på hverandre. – Det er jo også slik at den store bekymringen i Israel er at det fødes for få jødiske barn. Så etiopisk-jødiske barn er generelt velkomne, i hvert fall når de kommer slik at deres mor kan ha en god helse. I Israel er levealderen høyere enn i Norge, så det israelske helsevesenet er innstilt på at alle skal ha god helse.

Det er anklager om at vilje til å ta p-sprøyter ble knyttet sammen med hvor mye hjelp man fikk. Det benektes på det sterkeste at det skulle være politikk fra organisasjonenes side.

Det blir også påstått at etiopisk-jødiske kvinner er fortalt at de ikke ville få komme til Israel hvis de ikke brukte prevensjon. Det benektes også. Hvis jeg skal spekulere i det, kunne det kanskje være en misforståelse i forbindelse med at kvinner i siste del av graviditeten frarådes eller ikke tillates å reise med fly.

Fødselsraten blant de etiopiske innvandrerne er redusert med 20 prosent de siste 10 årene. Jeg kan tenke meg at utviklingen i tallene i Norge for innvandrere fra Etiopia, Somalia og andre afrikanske land ikke er så veldig forskjellig.

Blant argumenter israelere skal ha brukt overfor de etiopisk-jødiske kvinnene, er at livet er lettere hvis man ikke får så mange barn, og at mindre familier er vanlige i Israel. Det skulle ikke forbause meg om det har hendt at norsk helsepersonell har brukt lignende argumenter.

En av våre kildeartikler forteller at p-sprøyten er den mest populære formen for fødselskontroll blant kvinner i Etiopia generelt, altså kvinner som ikke har noe med jøder og Israel å gjøre. En grunn kan kanskje være at en sprøyte hver tredje måned stiller små krav til å huske en daglig pille. Og annen grunn kan kanskje være at en sprøyte hver tredje måned gir små muligheter for menn (som kanskje synes at mange barn beviser deres maskulinitet) til å blande seg i saken.

Det som er skjedd nå når noen kvinner har gjengitt sin opplevelse av sakene, er at det er innskjerpet at før man setter p-sprøyter, skal man forvisse seg om at kvinnen vet hva sprøyten gjelder og godtar den. Og likeså at alle skal få informasjon om alternative prevensjonsformer. Jeg vil tro at det ikke innebærer noen stor endring i gjeldende praksis.

Det er grunn til å tro at det har vært lite annet enn velmente handlinger og ord i denne saken. Og de etiopiske jødene i Israel står fremdeles meget sterkt på at de jødene som ennå befinner seg i Etiopia, skal ha anledning til å komme til Israel.

 

Den som vil se vil se hvor skjevt og urettferdig denne saken kan rapporteres, kan se dette eksemplet fra Dagbladet.

 

Kilder og relaterte lenker:

Ethiopian women and birth control: when a scoop becomes a smear av Allison Kaplan Sommer 30. januar 2013.
Why is the birth rate in Israel’s Ethiopian community declining? av Talila Nesher 9. desember 2012.
Israel admits Etiopian women were given birth control shots av Talila Nesher 27. januar 2013.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart