Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

«Ultranasjonalisten» som vil gjøre Israel mindre

Avigdor Lieberman og Børge Brende møtes 7. januar 2015. (Foto: Den norske ambassaden i Tel Aviv/ Twitter)
Avigdor Lieberman i møte med tidligere utenriksminister Børge Brende 7. januar 2015. (Foto: Den norske ambassaden i Tel Aviv/ Twitter)
Hva NTB og NRK neppe forteller deg om Israels nye forsvarsminister.

Israels påtroppende forsvarsminister blir gang på gang kalt «ultranasjonalist» av det norske nyhetsbyrået NTB. MIFF har spurt NTBs utenriksredaksjonen hvordan de definerer «ultranasjonalist», og hvilke andre politikere som får en slik betegnelse. Vi får se om det kommer noe svar, NTB-redaksjonen har ikke utmerket seg med å svare på slike utfordringer.

Med Lieberman og Israel Beiteinu i regjering går regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu «enda et skritt mot høyre», hevder NTB.

Her følger noe av det som NTB, NRK og andre norske medier neppe vil fortelle deg om Israels neste forsvarsminister.

 

Lieberman vil gjøre Israel mindre

Under forhandlingene som USAs utenriksminister John Kerry ledet våren 2014, var Lieberman, den gang som utenriksminister, positiv til å akseptere Barack Obamas og Kerrys forslag til rammeavtale.

Norske lesere vil oppfatte en israelsk «ultranasjonalist», som fører regjeringen mer til høyre, som en politiker som vil gjøre Israel større. Men Lieberman vil tvert imot gjøre Israel mindre. I årevis har han tatt til orde for å gjøre Israel mindre i areal, flytte grensene for Vestbredden nordover og vestover, for å la arabere som i dag har israelsk statsborgerskap og bor i byer opp til “den grønne linjen”, bli statsborgere  i Palestina.

– Vi skal ikke kaste noen ut av hjemmene sine eller ta eiendeler fra noen. Det handler bare om å flytte grensen slik at den vil ligge nær Rute 6 [en hovedvei som går nord til sør]. Dersom noen tror jeg henviser til Triangel- og Wadi Ara-området, er det korrekt. Det er ikke noen grunn til at disse ikke skal gå sammen med sine palestinske brødre under full palestinsk suverenitet, og bli statsborgere i den palestinske staten som de lengter slik etter, sa Lieberman i januar 2014, ifølge Ha’aretz.

I 2006 fortalte Lieberman hvordan han ser for seg at det kan oppnås fred i Midtøsten:

– Minoriteter er det største problem i verden, sa han. Hans løsning er derfor at jøder og arabere bor adskilt. I praksis vil han gjøre grenseendringer slik at arabiske byer og landsbyer i Israel blir del av en fremtidig palestinsk stat. Arabere kan få fortsette å bo i den jødiske staten dersom de avlegger et trosskapsløfte mot den jødiske, zionistiske stat, i følge partiprogrammet til Israel Beiteinu.

– Jeg tror separasjon mellom to folkegrupper er den beste løsningen. Kypros er den beste modellen. Før 1974 bodde grekerne og tyrkerne i sammen og det var mye uro, blodsutgytelser og terror. Etter 1974 ble alle tyrkerne og grekerne samlet på hver sin side av øya, og nå er det stabilitet og sikkerhet. Den britiske journalisten påpekte at tusenvis ble drevet ufrivillig fra sine hjem på Kypros.

– Ja, men det endelige resultatet var bedre, repliserte Lieberman.

 

Lieberman går inn for to stater for to folk

I motsetning til politikere i det mest høyreorienterte partiet i regjeringen, Bayit Yehudi, og også toneangivende politikere i Likud, er Lieberman klar på at konflikten bør løses med to stater for to folk. Lieberman er opptatt av å løse konflikten med arabiske stater og palestinerne samtidig, ikke bare satse på en avtale med palestinerne alene. Lieberman tror dette vil gi en mer stabil løsning.

– Jeg er overbevist om at vi en dag vil ha ambassader i Riyadh, Kuwait, i Gulf-statene og andre steder, sa Lieberman i 2014.

Liebermans forgjenger som forsvarsminister, Moshe Ya’alon, var mye mer negativt innstilt til Kerrys rammeavtale i 2014.

– Lieberman sier frastøtende ting, men jeg husker at han støttet Kerrys fredsforsøk mens Ya’alon hånte ham, skrev Martin Indyk, USAs sjefsforhandler i 2013-2014 på Twitter 22. mai.

På ytre høyreside i Israel blir det argumentert med at Jordan er nasjonalstaten for palestinerne, og at Israel derfor må kunne beholde Vestbredden. Lieberman avviser dette.

Å hevde at Jordan er Palestina går imot Israels interesse, internasjonal lov og fredsavtalen mellom Israel og Jordan, sa utenriksminister Avigdor Lieberman i et møte i Knessets utenriks- og forsvarskomité i november 2011.

 

Lieberman en av Israels mest intelligente politikere

Meningsmotstandere til Lieberman i israelsk presse har omtalt ham som «en av Israels mest intelligente politikere». Politiske kommentatorer har også notert at det var forskjell på Lieberman i hans første og andre periode som utenriksminister.

I november 2014 advarte Lieberman høyreorienterte Knesset-medlemmer mot å besøke Tempelplassen i Jerusalem. Han mener de jødiske politikerne som besøker plassen i den opphetede situasjonen som var da «mangler visdom».

Den største utfordringen for Israel i 2015 er ikke palestinerne, Iran eller Hizbollah, men Vest-Europa, sa utenriksminister Avigdor Lieberman i en tale i januar 2015.

Det er ingen tvil om at Lieberman har brukt tøffe ord mot Israels fiender. Han har også brukt tøffe ord mot sin nye sjef, statsminister Benjamin Netanyahu. Ved sin tiltredelse onsdag 25. mai spøkte Lieberman og sa at han har «tatt operasjon for å forlenge sin korte lunte».

– Ord som ikke burde vært sagt er alltid en del av politikken, sa Netanyahu.

– Vi har en sterk forpliktelse til fred, til en varig løsning [med palestinerne], sa Lieberman.

Det blir alt for enkelt av NTB å slå fast at Netanyahu-regjeringen har tatt «enda et skritt mot høyre», uten å gi nyansene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart