Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel begår ikke folkemord på Gaza

Det letes etter overlevende etter et israelsk luftangrep på Gazastripen 31. oktober 2023. (Foto: Flash90)
Anklager om at Israel begår folkemord på Gaza er feilaktige og har ingen grunnlag i folkeretten.

Hvis det massive dødstallet i både Israel og på Gazastripen ikke var fryktelig nok, så spres det nå falske anklager om at Israel begår folkemord på Gaza som gjengjeldelse for massakrene utført av Hamas 7. oktober, skriver menneskerettighetsadvokat Eitay Mack i avisen Ha’aretz.

Anklager om folkemord kommer blant annet fra antisemitter som mener jøder er det ultimate onde, konspirasjonsteoretikere, «influensere» og aktivister som støtter palestinernes «rett til væpnet motstand».

Det virker som de prøver å bygge en bro over det enorme gapet mellom deres angivelige bekymring for menneskerettigheter og grusomhetene begått av Hamas-terroristene 7. oktober. Det gjør de ved å flytte fokuset over til noe de påstår er enda verre enn det Hamas gjorde – folkemord.

Med på denne leken er også noen kyniske politikere, som den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan. Han har uttalt at de israelske angrepene på Gaza «utgjør folkemord». I tillegg har du noen aktivister og journalister som påstår det samme – deriblant norske. De kan ha ærlige intensjoner, men de tar rett og slett feil, skriver menneskerettighetsadvokaten.

Listen er satt høyt for å definere noe som folkemord i internasjonale konvensjoner og lover. Disse slår fast at det ikke er nok å telle antallet døde, men man må også kunne bevise «intensjon om å ødelegge» helt eller delvis en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe.

Det er ikke det som skjer på bakken på Gaza og det er også grunnen til at aktor i den internasjonale straffedomstolen heller ikke nevnte det da han nylig uttalte seg om konflikten mellom Israel og Hamas.

Det er fordi det ikke finnes bevis for at Israel har denne intensjonen. Sivile på Gaza blir drept, ikke fordi Israel sikter bevisst på dem, men på grunn av den omfattende militære infrastrukturen til Hamas, som er lokalisert enten nær, inne i sivile bygninger eller i tuneller under dem.

Israel ble anklaget for å ha bombet Al Ahli-sykehuset. De anklagene viste seg å være feil. (Foto: Flash90)

Israel har også bedt innbyggerne i den nordlige delen av Gaza om å evakuere midlertidig til den sørlige delen. Det er fordi størstedelen av Hamas sin militære infrastruktur er konsentrert i den nordlige delen. Samtidig bruker Hamas sivile som menneskelige skjold og de nekter å kommentere hvor mange av de drepte og skadde som er terrorister.

Hvis Israel hadde hatt en intensjon om å utrydde de sivile på Gaza, hvorfor skulle de da oppfordre sivile til å evakuere sørover og begrense angrepene der? Ifølge FN har et stort antall sivile evakuert sørover.

Det har ført til en anstrengt humanitær situasjon i sør. I tillegg er det ikke alle som kan eller vil forlate hjemme sine i nord. Dette er noe Israel må ta hensyn til i sine beslutninger hver gang de bomber et mål nord på Gazastripen, skriver menneskerettighetsadvokaten.

Et eksempel fra dem som anklager Israel for folkemord er bombingen av Al Ahli-sykehuset i Gaza by. Selv om dette i stor grad er blitt avkreftet, vil ingen etterforskning fra en vestlig regjering eller vestlige medier sannsynligvis overbevise dem på «palestinsk side» om at dette ikke var et israelsk angrep. Men denne hendelsen viste at det er vanskelig å stole på Hamas sine anklager uten uavhengige undersøkelser.

Et sentralt poeng som ofte blir «glemt» av dem som anklager Israel for folkemord er at Israel har rett til å forsvare seg selv, innen grensene fastsatt i folkeretten, mot de flere tusen rakettene som kontinuerlig er blitt avfyrt mot Israel fra sivile områder på Gaza siden 7. oktober.

I tillegg fortsetter Hamas og terrororganisasjoner de samarbeider med sine forsøk på å infiltrere Israel, både fra Gazastripen og Libanon.

Flere personer ble skadet da en rakett fra Gaza traff en bygård i Tel Aviv 27. oktober. (Foto: Flash90)

I lys av det grufulle antallet sivile som ifølge Hamas er drept på Gaza, spesielt antallet barn, så er det forståelig at noen stiller spørsmål ved om Israel overholder folkeretten. Hvordan man trekker grensene mellom legitimt selvforsvar og en uforholdsmessig respons er et legitimt spørsmål, mener advokaten.

I den sammenheng er det viktig å påpeke at USA og Tyskland følger krigføringen tett. Den koordineres også med Frankrike, Italia, Canada og Storbritannia. Ingen av disse landene ville gitt grønt lys til folkemord på Gazastripen, til tross for konspirasjonsteoretikere vil påstå det.

Internasjonal humanitærrett forbyr ikke krig eller skade på sivile, men den regulerer hvordan en krig skal gjennomføres og under hvilke omstendigheter angrep er tillatt.

Så lenge det ikke er basert på fakta vil ikke påstander om folkemord være nyttig for å få slutt på krigen eller fremme frihet for folket på Gaza. Det kan derimot hisse opp stemningen ytterligere og føre til dødelige angrep på israelere og jødiske mål verden over.

Det er riktig som flere har påpekt at folkeretten er mangelfull sin beskyttelse av sivile, både i definisjoner og i praksis. Vi må rette opp disse feilene ved å opprettholde moralen og de universielle verdiene som Hamas og deres jihadistiske partnere er imot – ikke ved å gå oss vill i falske påstander om folkemord, skriver Mack avslutningsvis.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart