Illustrasjonsbilde fra Gaza-krigen i 2009. (Foto: Al Jazeera English, flickr.com)
Illustrasjonsbilde fra Gaza-krigen i 2009. Blusser det opp til en ny krig nå? (Foto: Al Jazeera English, flickr.com)

– En ny Gaza-krig kan vare i flere år

Tidligere Shin Bet-sjef Avi Dichter sier en ny krig på Gazastripen kan bli langvarig.

Nylig sa Benjamin Netanyahu at Israel før eller siden ikke vil ha noe annet valg enn å gå til krig i Gaza for å fjerne Hamas-regimet. Siden Hamas tok kontroll over Gazastripen i en blodig maktkamp i 2007 er det avfyrt rundt 20.000 raketter mot Israel. I tillegg har terrortunneler, terrorbranner, infiltrasjoner og nå også droner truet befolkningen i det sørlige Israel.

– Det vil sannsynligvis ikke bli noe annet valg enn å kaste Hamas-regimet, sa statsminister Netanyahu om situasjonen i den palestinske enklaven.

Israel har allerede utkjempet tre kriger mot islamistene på Gazastripen siden 2007, uten at det har ført til noen løsning på konflikten. Avi Dichter, leder av Knessets utenriks- og forsvarskomite og tidligere leder av den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet, mener en stor bakkeoperasjon må til for å fjerne Hamas og andre islamistiske terrororganisasjoner fra Gazastripen.

– En større Gaza-operasjonen vil ikke vare i to uker eller tre måneder, men kanskje så mye som i tre år, sa Dichter på en konferanse for International Institute for Counter-Terrorism. Han viste til hvor lang tid det tok for det israelske forsvaret å få slutt på den Andre intifada på Vestbredden.

Likud-politikeren understreket at han ønsker en diplomatisk løsning på konflikten, men at dette er like usannsynlig som at Israel skulle vinne fotball-VM. Han sa også at Israel ikke bør okkupere Gazastripen igjen, men være der fram til terroristene er fjernet. Etter det bør de palestinske selvstyremyndighetene, som i dag styrer Vestbredden, overta makten.

Avi Dichter (midten) besøker en bosetning på Vestbredden. (Foto: Profilen til Avi Dichter på flickr.com)
Den israelske politikeren Avi Dichter (midten) tror en krig for å fjerne Hamas fra makten vil bli langvarig. (Foto: Profilen til Avi Dichter på flickr.com)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart