Hamas har publisert en video av den israelske fangen Avera Mengistu. Datoen på videoen er ukjent. (Foto: Skjermdump)

Hamas viste frem israelsk fange

Første livstegn fra israelske Avera Mengistu siden han ble tatt til fange av Hamas for åtte år siden.

Den palestinske terrorgruppen Hamas har publisert en video som skal vise israelske Avera Mengistu. Det er første gang terrorgruppen viser bilder av Mengistu siden han ble tatt til fange for over åtte år siden.

– Jeg er den fangede Avera Mengistu. Hvor lenge må jeg være fanget her, jeg og mine venner, sier han noe mumlende i videoen.

Videoens autentisitet og dato er ukjent. I motsetning til andre videoer av fanger Hamas har publisert gir den ingen ledetråder på når videoen er spilt inn. Statsministerens kontor har gitt en kort kommentar til videoen, men ikke bekreftet autentisiteten, skriver Times of Israel.

– Staten Israel investerer alle sine ressurser og all sin innsats på å få returnert sine fengslede og savnede sønner, sier de i en uttalelse.

Mengistu er en av to israelere som holdes fanget av terrorgruppen, i tillegg til levningene av to soldater som ble drept under Gaza-krigen i 2014. Israelske myndigheter har i årevis forsøkt å forhandle frem deres løslatelse uten hell.

Det var i september 2014 at Mengistu, som familien sier har psykiske utfordringer, snek seg inn på Gazastripen fra stranden i Zikim. Etter at han kom seg inn på den palestinske enklaven ble han pågrepet av medlemmer av terrorgruppen.

Hamas sier at de frigjør videoen som en hilsen til den utgående IDF-sjefen Aviv Kohavi og hans etterfølger Herzi Halevi. Andre mener at publiseringen er et tegn på desperasjon fra Hamas. Tidligere har de krevd å få noe tilbake for informasjon om personene i fangenskap.

Hamas har gjentatte ganger omtalt Mengistu og den andre fangen, Hisham al-Sayed, som soldater, selv om ingen av dem noen gang har tjenestegjort i det israelske forsvaret eller i israelske sikkerhetstjenester.

Familiene til de fangede israelerne har i årevis kjempet for å få familiemedlemmene løslatt, uten hell. Yallo Mengistu, broren til Avera, sier han er usikker på om det er broren man ser i videoen.

– Jeg er spent og redd på samme tid. Han ser ut som Avera, men på en annen siden er det ikke 100% Avera, sier broren til israelske medier.

Moren derimot er helt sikker på at det er hennes sønn på videoen.

– Pannen hans, ansiktet. Det er ham, sier Agurnesh Mengistu.

Hamas ønsker å bruke de fangede israelerne til en fangeutveksling lik den med Gilad Shalit i 2011. Shalit var en israelsk soldat som ble tatt til fange av Hamas i 2006. Fem år senere ble han løslatt mot at Israel slapp fri 1027 palestinske fanger, mange av dem dømt for terror og drap.

Flere av dem som ble løslatt i 2011 har siden utført terror igjen og stått bak nye drap på israelere. Det er derfor svært lite sannsynlig at en israelsk regjering vil gå med på en slik omstridt avtale igjen.

Levningene til IDF-soldatene Hadar Goldin (t.v.) og Oron Shaul holdes skjult av Hamas. (Foto: Private)
Levningene til IDF-soldatene Hadar Goldin (t.v.) og Oron Shaul holdes skjult av Hamas. (Foto: Private)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart