Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Tunnelene kunne vært tilfluktsrom for alle sivile i Gaza – «hvis deres ve og vel var viktig for Hamas»

Hamas har bygget et nettverk av tuneller på flere mil. Store deler av tunnelene ligger under tett befolkede områder.
Oberstløytnant Gunnar Gabrielsen har skrevet en svært viktig artikkel i Aftenposten.

Gunnar Gabrielsen er oberstløytnant og nestkommanderende ved Forsvarets museer. 30. januar fikk han inn en kronikk i Aftenposten som innholder mange viktige poeng.

Hamas-tunnelene «er ikke bare korridorer under bakkenivå. Tunnelene er selve forutsetningen for at krigen kunne iverksettes, at den fortsatt holder på og fra et israelsk perspektiv ikke vil kunne avsluttes før tunnelene ikke lenger eksisterer,» innleder Gabrielsen.

«Mister Hamas tunnelene, så taper de krigen. Og kanskje også sin ubestridte maktposisjon i Gaza.

For der tunneler i tidligere tider har inngått som ett av flere elementer i krigen, er tunnelnettverket til Hamas selve krigen.

Det er der Hamas planla sitt terrorangrep 7. oktober, det er i tunnelene ledelse og krigere oppholder seg, det er der forsyningene finnes, det er der raketter er blitt produsert og oppbevart, og det er i tunnelene de antatt fortsatt overlevende 136 gislene etter all sannsynlighet holdes fanget.»

Tunnelene er viktig for Hamas for å trekke ut tiden IDF opererer på Gaza-stripen. Det øker lidelsene blant sivile palestinere, som igjen øker det internasjonale presset på Israel. Dermed håper Hamas at de kan tvinge Israel til å avslutte krigen før de selv er nedkjempet.

«Før krigsutbruddet hadde Hamas erklært at nettverket var på over 300 kilometer. Etter flere måneder med stridshandlinger antyder den israelske hæren at «metroen» kan være på langt over 500 kilometer. Undergrunnen i London er til sammenligning på 400 kilometer. Og der britene har brukt 160 år på å bygge sin undergrunn, har Hamas gravd ut sin på mindre enn 20 år,» skriver Gabrielsen.

På grunn av Gazas sandjord er tunnelene svært trygge for bombing. En tunnel som ligger 40 meter under bakken vil «omtrent være usårbar».

Hamas har brukt enorme mengder stål og betong til å bygge sine tunneler, materialer som de har klart å avspore fra prosjekter for bygging av boliger og sivil infrastruktur over bakken. Dette har de fått til fordi den raske befolkningsveksten på Gaza-stripen også har nødvendiggjort mye bygging over bakken, påpeker Gundersen.

Oberstløytnanten avslutter sin artikkel slik:

«Et siste aspekt ved tunnelene er dog hva de ikke er blitt brukt som: tilfluktsrom for palestinske sivile.

I Norge angir Forskrift for tilfluktsrom at hver person «skal ha en fri gulvflate på 0,6 kvadratmeter». Dersom tunnelene til Hamas virkelig er på mer enn 500 kilometer og har en bredde på mellom 1 og 3 meter, så ville tunnelene ha kunnet ta inn minst halvparten av den palestinske sivilbefolkningen. Antageligvis alle sammen, hadde sivilbefolkningens ve og vel vært viktig for Hamas.

Men da ville mye av hensikten med tunnelene også ha forsvunnet.»

Tenk om det hadde vært noen journalister i de store mediene som klarte å skrive like informative artikler om krigen!

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart